Microsoft gør Navision og Axapta til rollespil

Microsofts ERP-programmer får ligesom kontorpakken Office 12 en helt ny brugergrænseflade. Al klientkode er omskrevet hos det tidligere Navision i Vedbæk. Computerworld bringer de første glimt af det nye produkt.

Brugerne af Microsofts ERP-systemer skal snart vænne sig til et helt nyt syn, når de åbner for pc'en for at fakturere en kunde eller tjekke lagerbeholdningen.

Alle programmer - heriblandt danskudviklede Navision og Axapta - er nemlig i gang med at gennemgå et totalt redesign, hvor al klientkode skrives om.

Målet er, at selve applikationerne bliver uafhængige af, om de vises på en pc-skærm, mobiltelefon eller via kontorpakken Office.

Samtidig får hver rolle i virksomheden sig egen udgave af ERP-systemet.

Virtuel brugergrænseflade

Det er gjort ved at skabe en virtuel brugergrænseflade hos Microsofts danske udviklingsafdeling i Vedbæk, som har arbejdet tæt sammen med holdet bag Microsoft Visual Studio.

- Problemet med systemerne fra 1980'erne og 1990'erne er, at de var skræddersyede til Windows, men nu kommer internettet, Windows Vista og Office 12 ind, fortæller Michael Nielsen, der har stået i spidsen for arbejdet.

Han har arbejdet med Navision i 19 år og ved derfor bedre end nogen, at antallet af funktioner er mangedoblet, uden at der altid er taget lige store hensyn til brugervenligheden.

- Vi begyndte med at lave simple økonomiløsninger, og det er vokset til at også at tage sig af produktionsstyring og distribution. Nu prøver vi at skræddersy det til den rolle, man har i virksomheden, så man ser de funktioner, man bruger dagligt, og ikke alt muligt andet, fortæller Michael Nielsen.

Inspiration fra Office

Inspirationen til det nye udseende, som debuterer i Navision 5.0 og Axapta 4.0 senere på året, kommer fra den næste udgave af kontorpakken Office 12.

Her kommer en ny kontrollinje til afløse de menuer, værktøjslinjer og dialogbokse, som kendes i dag.

Microsoft har nemlig erkendt, at brugerne ikke kan finde de funktioner, de skal bruge.

Microsoft har i alt defineret 50 roller til ERP-systemerne, der nu bærer navnene Microsoft Dynamics AX, Dynamics NAV, Dynamics GP, Microsoft Business Solutions XAL og Microsoft Business Solutions C5.

Hver rolle er beskrevet ved hjælp af en fiktiv person, som har fået både navn og billede. På den måde bliver ERP-systemerne målrettet til den enkelte bruger.

- Den nye måde at anvende tingene på er langt mere intuitiv, og ved at fjerne alt det, brugerne ikke har brug for, har vi fået plads til andre ting på skærmen, hvor man kan se langt flere af sine data, siger Michael Nielsen.

Kræfter til mere

Microsoft Business Solutions i Vedbæk har i dag 700 ansatte og stammer fra sammenlægningen af it-firmaerne Damgaard og Navision.

I 2002 købte Microsoft det samlede Navision for 11 milliarder kroner, og Michael Nielsen glæder sig over de kræfter, Microsoft har tilført virksomheden.

- Mange af de nye ideer havde vi tilbage i Navision-tiden, hvor vi ikke havde ressourcer til at udvikle dem. Nu har vi ressourcerne og tiden til det, og i fremtiden er vi også i stand til at gå ud og hyre de rigtige folk, siger han.

Det gamle udseende skrottes ikke lige med det samme. I både Navision 5.0 og Axapta 4.0 vil brugerne selv kunne skifte mellem den nye og den gamle brugergrænseflade.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere