– Jeg har læst rapporten, og der er ikke nogen fortrolige oplysninger, der retfærdiggør, at den har været hemmeligstemplet i fem år.
Så kontant lyder det fra teleanalytiker John Strand, Strand Consult, efter Videnskabsministeriet efter fem års tovtrækkeri omsider har udleveret en rapport om 3G-licenser.
Inden da skulle der en henstilling fra ombudsmanden til, før der blev givet aktindsigt i rapporten om statens salg af mobillicenser.
Debat bremset
- Ministeriet har gjort alt for at bremse en debat, og i den proces har det vildledt både ombudsmanden og folketinget, siger John Strand.
Han søgte i 2001 aktindsigt første gang.
Men ansøgningen er konsekvent blevet afvist med den begrundelse, at rapporten indeholdte oplysninger om tredjepart, og at der desuden var tale om et internt arbejdsdokument.
John Strand bakkes op af blandt andet Torben Rune fra Netplan, der understreger, at det er uacceptabelt at nægte aktindsigt på de vilkår, det er gjort.
– Jeg opfatter de her licens-auktioner som rene skatte-forhold. Det har intet med hverken beskyttelse af forbrugere eller sikring af konkurrence forhold eller en retfærdig fordeling af licenser. Det handler om et pænt stort antal kroner i statskassen, siger han.
Endnu en kilde har overfor Computerworld bekræftet, at der ikke er nogen oplysninger i rapporten, der efter hans mening kan betragtes som fortrolige.
Ministerium ikke enig
Fra ministeriets side er man ikke enig i kritikken og mener ikke, at man kan konkludere, at ministeriets afgørelser om at nægte aktindsigten har været forkert bare fordi, man nu er nået til et andet resultat.
– Vi vurderede i 2001 og i foråret 2005, at det her var en rapport, der indeholdte fortrolige oplysninger, og at den i henhold til offentlighedsloven ikke skulle udleveres. På ombudsmandens opfordring blev sagen taget op igen, og situationen blev vendt med rapportens forfattere. Øvelsen gjorde, at vi efterkom aktindsigten, siger kontorchef i Videnskabsministeriet, Sune Rahn.
Sune Rahn mener ikke at man kan sammenligne de tidligere afvisninger med den nuværende tilladelse.
– Rapporten er fem år gammel, og det er klart at oplysninger om enkelte selskabers forventede fordel og værdi af en tilladelse, ikke har betydning for markedet fem år senere.
Går videre med sagen
John Strand har ingen intentioner om at lade sagen ligge, nu hvor han fået sin aktindsigt.
– Jeg vil viderebringe rapporten samt mine vurderinger og konklusioner til ombudsmanden. Det må så være op til ham at vurdere hvorvidt han og folketinget er blevet vildledt, siger han.