Skal man tro Danmarks Statistik, så er Sonofon et af de billigste mobilselskaber i verden, hvad enten man taler meget eller lidt i telefon.
Sonofon har en klar førsteplads, mens TDC bliver nummer to i Danmarks Statistiks liste over de abonnementstyper med lavt forbrug, der giver bedst valuta for pengene blandt OEDC-landene.
Statistikken er en del af den årlige rapport "Informations-samfundet Danmark", som udgives af Videnskabsministeriet.
I Sonofon glæder direktør Allan Koch sig over tallene, men de kommer ikke bag på ham.
- Det er da rart, at vi kommer frem som billigst i Europa. Sonofon er altid blandt de billigste i målinger, selv om der kan være variationer i, hvordan man måler, siger han.
Minister bag Sonofon
Med rapporten har Videnskabsministeriet endnu engang været med til at krone Sonofon som værende billigst på mobilydelser.
I august i år høstede Videnskabsministeriet stærk kritik politisk såvel som fra telebranchen for i en pjece at have understøttet Sonofons reklamebudskab om, at det kan betale sig at droppe fastnet-abonnementet til fordel for ren mobiltelefoni.
Allan Koch mener dog slet ikke, at de to sager kan sammenlignes.
- Der er jo forskel på, om en minister fremhæver nogle tal i en statistik eller et navn på en virksomhed. Han vil jo referere til, at Danmark er billigst – ikke Sonofon, siger han.
Lavprisselskaber fravalgt
At de to danske selskaber udråbes til Europas billigste, skal da også tages med et gran salt, når den hjemlige konkurrencesituation kommer ind i billedet.
I IT- og Telestyrelsen oplyses det, at OECD’s udvælgelseskriterier til listen går ud på at vælge det tidligere monopol samt den største konkurrent på markedet, og dermed er en horde af danske lavprisselskaber automatisk sorteret fra.
Allan Koch hæfter sig da også lige så meget ved, at tallene viser, at konkurrencen er benhård på det danske marked.
- Vi har gode priser i Danmark, men det er svært at skabe indtjening, siger han.
Elastik i metermål
Teleanalytiker John Strand giver til gengæld ikke meget for validiteten af Danmarks Statistiks prissammenligning. Han mener, at det bliver et regnestykke, hvor pærer vejes op mod bananer, uanset om man sammenligner mobilpriser nationalt eller internationalt.
- Det er som at sælge elastik i metermål, siger John Strand og peger blandt andet på, at man i USA, som også er repræsenteret med et teleselskab på listen over de 15 billigste abonnementstyper, betaler både for ind- og udgående trafik.
Han mener også, at det er helt forkert at betegne et forbrug på 10 minutters mobilforbrug om dagen som "lavt". Det er parameteret i den måling, som sender både Sonofon og TDC til tops.
Ifølge statistikken i "Videnssamfundet Danmark" betaler man hos Sonofon 361 kroner per måned for en abonnementstype, som har 300 minutters taletid og 360 SMS'er per måned. Hos TDC er prisen 410 kroner.
Dermed giver de to største danske mobilselskaber baghjul til konkurrenter i for eksempel Luxembourg, hvor man må hoste op med 547 kroner for samme ydelse.