Det er brændstoffet bag iværksætterens firsindstyvende arbejdstime denne uge og vraggodset bag metervis af konkursnotater i Statstidende – drømmen.
Drømmen handler om at skabe noget stort fra ingenting, og den driver også 30-årige Jesper Buch.
Forskellen på ham og mange andre med samme udgangspunkt er, at den er blevet virkelig.
Først med det første overskud i selskabet Just-Eat sidste år, og nu med salget af samme selskab til en udenlandsk-dansker med mange millioner i tegnebogen og visioner om at blæse Jespers drøm op i globalt format.
Kan gøre det kæmpestort
- Jeg tror på, at jeg kan gøre det her kæmpestort. Ikke så stort som Skype, men rigtig stort, siger Jesper Buch uden det mindste anstrøg af beskedenhed.
Prisen for selskabet, der kan udstyre selv den mindste pizzabiks med webbestilling, også uden en netopkobling, var godt 17 millioner kroner, som gik til Jesper Buchs medstiftere.
Jesper Buchs andel bliver indtil videre bare en mindretalsaktiepost. Hertil kommer flere 80 timers uger og en god direktørløn i spidsen for det nye britiske selskab.
Drømmen fik først luft under vingerne i 2000, da Jesper Buch efter endt uddannelse på Eksportskolen i Herning blev ansat som trainee i handelsafdelingen af den danske ambassade i Norge. Året efter tog han springet sammen med et par kammerater i klassisk dotcom-stil.
- Vi startede i et kælderværelse på 16 kvadratmeter, og en af fyrene smed kæresten ud for at vi kunne være der. Vi udbetalte en bruttoløn på 12.000 kroner de første par år, og alligevel havde vi hamrende underskud, husker han.
Penge var ikke det eneste problem. Jesper Buch erkender, at virksomheden på et tidspunkt har hængt i en tynd tråd og kun en helt ekstraordinær indsats reddede mange tusinde arbejdstimer og hele investeringen i Just-Eat.dk hjem.
- På et tidspunkt i marts bragede to af vores harddiske ned, og vores back-up var korrupt. Så kæmpede 15 mand 18 timer i døgnet for at redde hele forretningen og genskabe alle de forskellige forretningssider, mens vores harddiske blev sendt til de bedste eksperter inden for data recovery. Men det vildeste var, at efter 36 timer havde vi genskabt 75 procent af indholdet, fortæller Jesper Buch.
Han mener selv, at hvis han var typen, der brændte sammen under arbejdspres, ville dén oplevelse have været dråben. Derfor frygter han ikke den forestående opgave med at gøre Just-Eat til et internationalt foretagende.
Frygter omdømmet
Men der er dog andre ting, han kan frygte.
En frygt går på at miste den fornemmelse af sammenhold, som han synes er kendetegnende for den lille, danske e-handelsandedam.
- Alle kender alle, og jeg tror, jeg har folk fra 100 danske websider på min Messenger, siger han.
En anden frygt handler om, hvordan han selv vil blive betragtet blandt kollegerne i den mere anonyme del af webbranchen, nu hvor han ikke længere kæmper for overlevelsen.
- Jeg er stadig bare en nørd og en undergrundsmand, understreger Jesper Buch.