KMD blokerer for Linux til 2009

Hos Dansk IT og Videnskabsministeriet er der utilfredshed med, at it-giganten KMD med manglende åbenhed reelt binder kommuner til Microsoft frem til 2009.

Størstedelen af landets kommuner vil være bundet til Microsofts styresystem Windows frem til 2009, fordi it-giganten KMD først til den tid er klar med en fuld pakke af fagsystemer, der understøtter alternativer som Linux.

Det viser et pilotprojekt i Ringe og Ryslinge kommuner, der har undersøgt kommunernes mulighed for at skifte til Linux.

- Vi taler ikke bare et par år, men er helt fremme i 2009, før vi vil kunne lave et fuldt skifte til open source ud fra de terminologier, som vi har arbejder med i pilotprojektet, siger vicekommunaldirektør Finn G. Johansen, Ryslinge Kommune.

For langsom

Den tidshorisont finder afdelingschef i Dansk IT, Jacob Primault, utilfredsstillende i forhold til vigtigheden af at få åbnet KMD's systemer.

- Det går simpelthen for langsomt. Vi kan ikke stille os tilfreds med, at der først er en åben tilgang til kommunernes systemer om fire til fem år. Det offentlige bør fra centralt hold gå mere håndfast ind og gøre noget på det her område, siger Jacob Primault.

Udmeldingen møder forståelse i Videnskabsministeriet, der med finansloven for 2006 har fået midler til at nedbryde barrierer for indførelse af open source i det offentlige.

- Hvis det er umuligt for en kommune at basere sig på open source-løsninger, fordi en bestemt leverandør ikke kan få omstillet sine systemer i tide, så er det naturligvis noget, vi vil kigge på, siger kontorchef Lars Frelle-Petersen fra It-politisk Center i Videnskabsministeriet.

Han oplyser, at ministeriet nu vil rette henvendelse til KMD for at få klarlagt problematikken med henblik på at få processen hos KMD speedet op.

SAP løser problemerne

Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra KMD.

I en fælles pressemeddelelse fra KMD, Kommunernes Landsforening, IBM, Novell samt Ringe og Ryslinge kommuner fremgår det, at KMD-systemer, der er udviklet på KMD's strategiske platform SAP, kan afvikles på Linux.

"I praksis betyder det, at KMD med sin SAP-strategi har lagt en plan for videre implementering af en open source-platform i løbet af de kommende år," fremgår det af pressemeddelelsen.

- Det er min klare forventning, at KMD og KL nu fortsætter arbejdet og sætter yderligere fokus på, at de nødvendige åbne standarder tilvejebringes, så it-arkitekturen kan udvikles i fri konkurrence, siger vicekommunaldirektør Finn G. Johansen, Ryslinge Kommune.

På grund af travlhed hos KMD har det ikke været muligt at få en kommentar fra selskabet i forbindelse med denne artikel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere