Gratis program til fjernstyring

VNC er et program, som kan bruges til at fjernstyre andre computere. Det kan anvendes, når man vil hjælpe andre eller overvåge servere. Programmet er let at installere, og man lærer hurtigt at anvende det. For at fjernstyre en anden computer skal man bare have en browser, IP-adressen og kodeordet. Vi har kigget nærmere på VNC til Windows, men programmet kan også fås til mange andre styresystemer.

Let installation

Et fjernstyringsprogram kan være nyttigt i flere forskellige situationer. Hvis man for eksempel er systemadministrator, kan man bruge sådanne programmer til at fjernstyre kollegers eller venners computere for at hjælpe dem. Man kan også bruge fjernstyringsprogrammet til at overvåge servere eller kontrollere flere computere via en enkelt computer.

Vi har kigget nærmere på det gratis fjernstyringsprogram VNC (Virtual Network Computing) til Windows.

VNC giver mulighed for at fjernstyre andre computere direkte over internettet, enten ved brug af en browser som understøtter Java eller ved at bruge programmet VNC viewer, som man kan have med på en diskette. VNC kan bruges på flere forskellige styresystemer og platforme. For eksempel kan man fjernstyre en Linux maskine via en pc med Windows eller en Solaris-maskine. VNC til Windows-baserede computere kan hentes fra vores download-site, mens VNC til andre styresystemer kan hentes fra programmets hjemmeside.

Let installation
Det er både hurtigt og let at installere VNC på en Windows-baseret pc. Efter installation bliver programmet som standard placeret under Start > Programmer > VNC. Herefter tilføjes nogle ændringer til registreringsdatabasen, og så er programmet klar til at blive brugt. Første gang man kører VNC på den pågældende computer, skal man angive et kodeord. Dette kodeord skal af sikkerhedsmæssige grunde bruges, når man senere opretter en VNC-forbindelse til computeren.

Bare en browser

På den computer, som man ønsker at fjernstyre fra, skal man så blot åbne en browser, der understøtter java, og indtaste IP-adresse, kolon og portnummer for den computer, der skal fjernstyres, i browserens adressefelt. Det kan for eksempel se således ud:

http://173.17.100.5:5800

Port 5800 bruges altid som standard, men portnummeret kan selvfølgelig ændres i opsætningen af VNC. Alternativt kan man medbringe en diskette med programmet VNC viewer, der kun fylder 150 kilobyte. Man skal angive kodeordet, førend man kan få lov at fjernstyre en computer. Det er en god idé at beskytte pc'en med endnu et kodeord, således at man skal angive to kodeord for at få lov at fjernstyre.

Efter man har indtastet kodeordet, bliver skærmbilledet fra den fjernstyrede computer vist i browseren.

Øverst til højre er der placeret fire knapper, Disconnect, Options, Clipboard og Send Ctrl-Alt-Del. Disconnect-knappen giver sig selv - den skal man selvfølge klikke på, når man vil afbryde forbindelsen til den anden computer. Knappen Options bruges, når man for eksempel skal ændre på opsætningen af musens knapper.

Udklipsholderen kan bruges, når man redigerer i et dokument på den anden computer. Knappen Send Ctrl-Alt-Del bruges, som navnet antyder, når der er behov for at taste ctrl-alt-del på den anden computere.

Sikkerhed

Hvis man åbner et større dokument eller lignende, så vil man ofte opleve grafikfejl i det viste skærmbillede. Der er også en smule forsinkelse på markøren. VNC bruger en del ressourcer på at åbne og lukke programmer, og det er for eksempel ikke en god ide at spille Quake over en VNC-forbindelse.

Sikkerhed
Når man får adgang til en andens pc via fjernstyring, så er sikkerhed en særdeles vigtig ting. Den eneste sikkerhedsforanstaltning, der er indbygget i VNC, er kodeordet. Derudover kan man selv tilføje ekstra sikkerhed, for eksempel kan man bruge Secure Socket Layer (SSL) til at kryptere al information.

Kodeordet bliver krypteret, men efter at der er oprettet forbindelse mellem to computere, kan en hacker i princippet opsnappe den information, der bliver sendt mellem de to computere. Ifølge udvikleren af VNC er det dog sværere at aflytte en VNC-forbindelse end for eksempel Telnet og Rlogin.

Alt i alt er VNC et rigtig godt program, der er nyttigt til at hjælpe andre med. De små grafikfejl og forsinkelserne på markøren er ikke noget, der ødelægger helhedsindtrykket.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere