Sony-kopisikring mistænkes for piratkopiering

Sonys omstridte program til kopisikring af musikcd'er, ser ifølge flere softwareudviklere ud til at indeholde open source, der muligvis er - ironisk nok - i strid med ophavsretten.

Som om pladeselskabet Sony BMG ikke allerede var i rigelig modvind på grund af den kopisikring, som selskabet har valgt at bruge på visse cd'er, så peger flere softwareudviklere nu på endnu en bitter pille for Sony:

Kopisikringssoftwaren ser angiveligt ud til - ironisk nok - at indholde ulovligt kopierede kodelinjer fra et open source-program.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Softwaren XCP fra Sony, som er udviklet af britiske First 4 Internet, kræver blandt andet, at brugeren installerer og benytter en særlig afspiller, der findes på cd'en.

Det er denne afspiller, som flere programmører nu siger, indeholder kode fra open source-afspilleren LAME.

- Vi kan bekræfte, at mindst fem funktioner i XCP-softwaren er identiske med funktioner i LAME, siger softwareanalytiker Thomas Dullien fra det tyske softwareanalysefiram Saber Security til Reuters.

For at måtte bruge dele af kildekoden til open source-programmer kræver det som regel, at open source-programmet får passende kreditering. Det findes ifølge Reuters ikke i XCP.

Hvis open source-koden er en vital del af det samlede program, skal det nye program desuden som hovedregel også gøres til open source.

- Det er betingelserne for open source. Hvis du ikke respekterer open source-reglerne, så træder hele det gamle system med immaterialret i kraft igen, siger it-advokat Christiaan Alberdingk Thijm fra hollandske SOLV til Reuters.

Ifølge Saber Security er der tilsyneladende også dele af andre open source-programmer i XCP.

Sonys kopisikring løb først ind i problemer, da flere sikkerhedseksperter pegede på, at programmet opførte sig som et skjult spionprogram, et såkaldt rootkit.

Samtidig kunne programmet misbruges til at skjule andre programmer på pc'en, eksempelvis snydeprogrammer til onlinespil, men også eksempler på ondsindede bagdørsprogrammer dukkede op.

Sony BMG forsøgt at rette op på fejlen ved at tilbyde et værktøj til at afinstallere softwaren fra Windows. Den webbaserede afinstallation viste sig senere at åbne et endnu værre sikkerhedshul.

Hele affæren er nu endt med, at Sony BMG har trukket de omstridte cd'er tilbage og tilbyder kunderne at bytte de kopisikrede versioner ud med ikke-beskyttede cd'er eller MP3-filer.

Det uheldige forløb har også fået internetboghandlen Amazon.com til for første gang at tilbyde kunderne at få pengene retur for de kopisikrede cd'er.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. marts 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere






White paper
Sådan: Opgradér din printerløsning uden store investeringer