TDC vil også fremover bruge kobberkabler til at give danskerne bredbånd, IP-telefoni og IP-tv, selvom teleselskabet fra december begynder at lægge fiberkabler til private husstande, når der bygges nyt.
I op mod to år har TDC allerede lagt hulrør ud til nybyggeri, så der senere kan pustes fiberkabler igennem, men nu er priserne så lave, at TDC graver fiber ned straks.
- Fiber er faldet enormt i pris og i stedet for at puste senere, så er det lige så billigt bare at lægge dem ud med det samme. Den langt overvejende omkostning er gravearbejdet, selve kablerne og fiberen koster ikke særlig meget, fortæller Kim Frimer, administrerende direktør for TDC Totalløsninger.
Han afviser dermed, at TDC har foretaget et større strategiskifte ved at lægge fiberkabler helt ud til private husstande.
Kritik af elselskaber
Telekoncernen har hidtil kritiseret de danske elselskaber for at bruge milliarder på at grave fiberkabler ud til danske husstande og stædigt holdt fast i, at de gamle kobberkabler giver rigelig båndbredde.
Det holder Kim Frimer fast i.
TDC har med en opfølger til ADSL-teknologien kørt test, hvor en familie skulle have tre HDTV-signaler, 10 megabit bredbånd og IP-telefoni.
- Det kørte vi med VDSL, som kan trække op til 50 megabit i sekundet, og det kørte uden problemer. Vi kan ikke lige nu se et scenario, hvor fiber kommer. Vi har meget svært ved at se, hvad der skulle gøre det, siger Kim Frimer.
Han kalder samtidig diskussionen om fiber kontra kobber tåbelig, fordi det i sidste blot handler om give kunderne den båndbredde, de har brug for. Her kan også teknologier som WiMAX være et alternativ.
TDC har allerede i dag omkring 23.000 kilometer fiberkabler i den danske undergrund, som bruges til at sende data mellem TDC's centraler. Flere tusinde virksomheder har også fået en direkte fiberforbindelse fra TDC.
Fiber tættere på kunden
Samtidig er TDC i gang med at grave fiber tættere og tættere på de enkelte husstande, selvom kobber stadig bruges ud til den enkelte husstand.
- Kundelinjen skal være kortere. VDSL kan ikke håndtere 50 megabit i sekundet, hvis du er fem kilometer fra kunden, så du skal tættere på, siger Kim Frimer.
TDC vil dog ikke grave fiber ud til den enkelte husstand, fordi det med Kim Frimers ord er "utroligt dyrt".
Samtidig har TDC fortsat svært ved at se berettigelsen i fiber til private, fordi kobberet med VDSL er i stand til at levere både data, tale, lyd og video i høj kvalitet samtidig.
- Vi har ikke flere sanser, så jeg er ikke klar over, hvad der skal bruge båndbredden, men jeg har også respekt for, at der er taget fejl mange gange før i verdenshistorien, siger Kim Frimer.
I den første udgave af artiklen fremgik det fejlagtigt, at Computerworld havde talt med Gert Rieder. Den korrekte kilde til oplysningerne er Kim Frimer. Computerworld beklager fejlen.