CPR-tjek kan blive til skeletter i it-systemer

It-ansvarlige er så småt ved at gøre klar til at fjerne CPR-tjek i systemerne, før en ny type CPR-numre tages i brug. Ellers kan de hidtidige kontroller blive til uforudsigelige skeletter i skabene.

Både offentlige og private it-ansvarlige gruer for, at sikkerhedstjek på CPR-numre i it-systemer vil dukke op i utide som skeletter i skabet.

For det nuværende CPR-tjek er på vej ud. På et endnu ukendt tidspunkt vil der blive udstedt CPR-numre, der ikke vil kunne bestå det traditionelle tjek for validitet, den såkaldte modulus 11-kontrol.

CPR-tjekket er indbygget i rigtig mange it-systemer. Det findes for eksempel i it-systemer ude i kommunerne, på skoler og sygehuse, i banker, sparekasser, forsikringsselskaber og alle mulige andre steder, hvor det kan tænkes, at personer er registreret på personnummer.

Mange steder er tjekket indbygget i it-systemerne på centralt sted, så der kun skal ændres i koden ét sted, og så slår det igennem rundt omkring i landet, hvor systemet bliver brugt. Det vil være til at overskue for de fleste.

Problemets omgfang ukendt

Men der er også decentrale systemer, som benytter kontrollen, og her kender de færreste til problemets omfang.

Sådan lyder meldingen fra KMD, der står bag mange af de kommunale systemer, og fra nogle af de større finansielle virksomheder i Danmark.

- Jeg kan godt have en frygt for, at det er omfattende. Nogle programmører har det med at indbygge deres egne kontroller, siger Kjeld Christensen, analytiker i Nordeas User Productivity-afdeling.

Blandt dem, Computerworld har talt med, er KMD længst fremme. Inden januar 2006 vil der ligge en handlingsplan klar på, hvordan KMD løser problemstillingen.

Både Nordea og Jyske Bank er på det hold, der afventer situationen. Der er imidlertid heller ingen grund til hastværk, oplyser CPR-kontoret.

- Vi forventer, at der nu går mellem tre og fem år, før vi bliver nødt til at udstede det første CPR-nummer, der ikke opfylder modulus 11-kontrol, siger konsulent Jørgen Østrup Møller fra CPR-kontoret.

Populære fødselsdatoer

Baggrunden for at der overhovedet er behov for at afvige fra mange års tradition for modulus 11-kontrollen, skyldes ikke, at der mangler numre til de nyfødte.

I stedet er det personnumre med datoer fra 1950'erne og 1960'erne, der giver problemer.

Med modulus 11-kontrollen kan man via en matematisk formel fange de mest banale forsøg på at opdigte personnumre samt tastefejl - man kan dog ikke checke, om nummeret rent faktisk eksisterer.

Men samtidig betyder kontrollen, at antallet af CPR-numre til rådighed per dag reduceres til i alt 540, 270 til mænd og 270 til kvinder.

Det er den grænse, der er ved at være nået for visse datoer, som ligger mange år tilbage.

- Der er en række datoer, der af forskellige årsager er mere brugte end andre, siger konsulent Jørgen Østrup Møller fra CPR-kontoret.

For eksempel den 1. januar 1950, der ifølge CPR-kontoret er en af de mest pressede fødselsdage for udstedelse af nye personnumre.

Årsagen er blandt andet, at nogle indvandrere ikke har kendt deres præcise fødselsdato, og så har der været praksis for at bruge den 1. januar i et år eller den første i en måned.

Der er angiveligt også kulturer, hvor man selv har kunnet vælge dato. Og så er nogle datoer åbenbart mere populære end andre.

Skal bare virke

Ifølge CPR-kontoret har man gjort et stykke arbejde for at ændre praksis, så der i det omfang, det var muligt, blev valgt fødselsdage spredt over hele året, når den ikke var givet. Men det er ikke nok.

Der vil inden for en overskuelig årrække på visse datoer blive brug for enkelte nye personnumre, der ikke opfylder modulus 11-kontrollen.

Det kan være til en indvandrer. Eller det kan være til en udenlandsk statsborger, der af den ene eller anden grund er skattepligtig i Danmark eller skal betale ATP.

For eksempel en 55-årig tysk statsborger, der om et par år køber sommerhus i Danmark, og som tilfældigvis fylder 56 den førstkommende 1. januar.

Selvom sandsynligheden måske ikke er stor for, at lige netop han bliver kunde i lige præcis Jyske Bank eller en anden bank, realkredit eller andet, så er svaret enslydende alle steder.

- Det skal bare virke, den dag det første CPR-nummer, der ikke opfylder kontrollen, bliver udstedt, siger afdelingsdirektør Mogens Sørensen, fra afdelingen Basissystemer i Jyske Bank.

CPR-kontoret gik i januar ud og lavede en informationsindsats på at forberede it-ansvarlige på problemstillingen.

En alarm i myndighederne systemer vil gøre opmærksom på, når der til en given dato er under seks til otte tilgængelige personnumre.

Til den tid trækker det for alvor op til fri jagt på indbyggede modulus 11-kontroller, der kan gå hen og blive skeletter rundt i it-systemerne i det ganske land.

Relevant link:

Modulus 11-kontrollen: http://www.cpr.dk/Index/dokumenter.asp?o=11&n=0&h=11&t=1&d=396&s=4




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere