Fremtidens supermobiler opfundet i Struer

Både TDC og Telia tester mobiltelefoner, der automatisk skifter til IP-telefoni via bredbånd i hjemmet. Konceptet blev i 2001 undfanget hos Ericsson i Struer, hvor 25 personer nu arbejder med fremtidens telefoni.

Fastnet- og mobiltelefoner flyder i fremtiden sammen til ét med standarden UMA. En stor del af årsagen skal findes hos Ericsson Diax i Struer, hvor man allerede i 2001 skabte en prototype af teknologien, Unlicensed Mobile Access.

British Telecom lancerede UMA i juni, og i Danmark er både Telia og TDC i fuld gang med at teste teknologien, som gør det muligt for en mobiltelefon automatisk at skifte til billig IP-telefoni i nærheden af trådløse netværk.

Analytikere vurderer, at teknologien er trussel for fastnet-telefonen, fordi den gør det muligt for både private og erhvervskunder at nøjes med én telefon, som blot kobler sig på forskellige netværk, hvad enten det er 3G eller Wi-Fi.

Skabte prototype

Claus Lindholt Hansen står i spidsen for den afdeling hos Ericsson Diax i Struer, der i 2000 fik til opgave at føre en løs ide videre til en prototype.

I dag står han spidsen for i alt 70 ansatte, hvoraf de 25 sidder i Struer, som arbejder med UMA for Ericsson.

- Selve ideen stammede fra dialog mellem Ericsson og en operatør. Ericsson i Struer er ikke så meget med i grundforskning, men vi er gode til at tage noget på PowerPoint-stadiet og skabe et produkt, der kan sælges og leveres og være i drift hos mange operatører, fortæller Claus Lindholt Hansen.

Den ekspertise brugte Struer-afdelingen i 2001 til at skabe produktet HBS, Home Base Station, samt en Ericsson-mobiltelefon med tilrettet software.

Skabte prototype

Bag hjemmets fire vægge kunne man via en Bluetooth-forbindelse få forbindelse til mobilnettet og ringe til hele verden.

Når man forlod hjemmet, koblede telefonen i stedet over på traditionelle mobil-basestationer, men stadigt forbundet til samme mobiloperatør.

Ericsson valgte at kalde det for Mobile@Home, men en mangel på mobiltelefoner med Bluetooth- eller Wi-Fi-opkobling gjorde, at projektet i 2002 blev lagt på is.

I 2003 blev det genoptaget og man begyndte at foretage feltforsøg med British Telecom og en amerikansk teleoperatør. Udfordringen var nu at skabe en standard og få resten af branchen til at hoppe med på vognen.

Ericsson og AT&T stiftede derfor et UMA-forum, som fik deltagelse af flere teleselskaber. September sidste år offentliggjorde klubben den første specifikation for, hvordan UMA skal fungere.

Det førte for nogle måneder siden til, at UMA blev optaget som en officiel standard af forummet 3GPP.

- Ad bagvejen blev det til en standard i det vigtigste 3G-standardiseringsforum, fortæller Claus Lindholt Hansen.

Dermed har den danske afdeling sat sine tydelige fodspor på en teknologi, som i sidste ende kan komme til at ændre hele telebranchen og give dødsstødet til fastnettelefonen.

- Selv standardiseringsarbejdet blev foretaget af Ericsson i Stockholm, men vi har støbt nogle kugler hernedefra. Vi har spillet en stor rolle i at tage UMA frem til koncept-stadiet, som overbeviste forskellige kunder om, at det var et levedygtigt koncept, siger Claus Lindholt Hansen.

Ericsson er ikke længere alene om at satse på UMA, som blandt andet konkurrenten Nokia nu har stor tiltro til. I Danmark samarbejder både TDC og Telia med Motorola i de tests, der er i gang.

Alligevel er Claus Lindholt Hansen glad for den succes, UMA er på vej til at få.

- Vi har nærmest arbejdet, som om vi var en lille start-up, der fik lidt penge fra Ericssson. Det er en kæmpe fjer i hatten, at det nu er blevet en standard, og vi har sikret de første kommercielle kontrakter, siger han.

Ericsson Diax i Struer har i alt omkring 220 ansatte, som arbejder med Ericsson-produkter inden for ADSL og fiber-til-hjemmet.

Ericsson sælger i dag udelukkende udstyr til teleudbydere, mens udviklingen af mobiltelefoner ligger hos selskabet Sony Ericsson.

Relevante link

UMA Technology
www.umatechnology.org

Fixed-Mobile Convergence Alliance
www.thefmca.com




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere