Fælles it-fodslag skal samle sundheds-området

Et bredt felt af aktører med universiteterne forrest har fået 12 millioner kroner til et nyt konsortium for sundheds-it, kaldet MedIT. Målet er mere målrettet forskning på området, så mulighederne i sundheds-it udnyttes bedre.

Lige så store udfordringerne er, lige så mange muligheder er der i at få it integreret i hele sundhedssektoren.

Nu er alle aktørerne gået sammen om et konsortium, der skal hjælpe begge dele på vej ved at knytte universiteterne og deres forskning tættere sammen med sygehuse, myndigheder, it-leverandører og alle de andre.

Videnskabsministeriet bevilgede tirsdag 8 millioner kroner til at oprette netværket MedIT, mens parterne bag skyder 4 millioner kroner ind.

– Hvis man skal udvikle bedre og mere tværfagligt it, så skal alle involverede kunne arbejde sammen. Nu er der skabt et netværk, hvor alle medlemmerne har sagt, at de vil arbejde sammen for at løse de problemer, der måtte være, siger dr. scient og docent på IT-Universitetet Finn Kensing, der sendte ansøgningen afsted.

Fælles spisebord

Det er ikke fordi, der ikke er samarbejde på kryds og tværs i dag, understreger han. Men det er som regel en-til-en.

Det vil MedIT lave om på.

– Vi taler jo også sammen i dag, men det bliver rart med et formaliseret forum. Et fælles spisebord, vi kan mødes rundt om, siger Karen Marie Lyng, chefkonsulent hos TietoEnator og formand for sundheds-it-branchens leverandørforum.

Når MedIT er kommet op og stå, skal netværket blandt meget andet arrangere seminarer, fungere som matchmaker mellem forskere, sygehuse og it-leverandører, samt formulere en overordnet, national strategi for forskningen inden for sundheds-it.

Samarbejdet skal også sørge for fælles fodslag i de komplicerede projekter.

– Øvelsen har i høj grad været at få skabt et bredt fællesskab, så vi ikke går rundt og spænder ben for hinanden. Nu har der lige været en stor debat om nogle uhensigtsmæssigheder inden for EPJ, og det har vi ikke lyst til at komme igennem igen, siger Karen Marie Lyng.

MedIT er dog ikke en lynhurtig reaktion på EPJ-mediestormen. Netværket har været undervejs i et år, og det er anden gang, der ansøges om pengene.

Gode eksportmuligheder

Mere effektive arbejdsgange og flere helbredte patienter på hospitalerne er selvfølgelig hovedformålet med samarbejdet.

Men håbet er også en styrket position internationalt.

– Danmark har en hel del at komme med inden for sundheds-it i international sammenhæng. For eksempel er vores MedCom-system meget beundret i andre lande. Og hvis vi får national forskning i sundheds-it op at stå, så kan vi være med helt fremme i den europæiske forskning. Der er ikke ubetydelige midler sat af til forskning i sundheds-it i EU's rammeprogrammer siger Arne Kverneland, leder af Sundhedsstyrelsens enhed for Sundhedsinformatik.

Samtidig vil it-leverandørerne få gavn af et tættere samarbejde med forskerne, mener Finn Kensing.

– Vi håber, MedIT vil kunne give leverandørerne en konkurrencefordel på internationalt plan. Det er i hvert fald intentionen, siger han.

________________________________________________

MedIT skal være et netværk for alle, der er involveret i sundheds-it. Fem universiteter, fem sygehuse og Alexandra Instituttet i Århus udgør kernen i samarbejdet og står bag ansøgningen.

De 8 millioner, der er blevet bevilget, rækker sammen med de fire millioner kroner, parterne selv kommer med, til fire års aktiviteter. Planen er at gøre netværket mere eller mindre selvfinansierende ved at kunne sælge ydelserne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere