Der vil blive langt færre bøger med fast pris, når en ny aftale mellem Konkurrencestyrelsen og Den danske Forlæggerforening træder i kraft 1. juli 2006. Hvor 40 procent af nyudgivelserne i dag har en fastlåst, kunstig høj pris det første år i butikkerne, vil det fremover kun dreje sig om under 10 procent, og kun i fem måneder.
Det er godt nyt for danske e-boghandler, der i dag endnu ikke har haft meget gennemslagskraft: Danmark er i det land i Europa, hvor andelen af bøger solgt over nettet er lavest.
– Nu er barriererne for bogsalg over nettet blevet markant reduceret, og aftalen vil helt sikkert få en positiv virkning på netsalget, siger Morten Kamper, formand i Foreningen for Dansk Internet Handel (FDIH).
Internetboghandlerne får også lov til at indregne porto og forsendelse i de faste priser, så en bog, der er låst fast på 299 kroner hos en fysisk boghandel, vil koste det samme over nettet, alt inklusiv.
– Med den nye aftale bliver fysiske boghandlere og netbutikker ligestillet på prisen. Det er meget positivt. Samtidig vil boghandlere på nettet kunne tilbyde et væsentligt større udvalg, siger Morten Kamper.
Hos Forlæggerforeningen mener direktør Ib Tune Olsen ikke, at de faste priser har været den væsentligste grund til, at netboghandlere ikke er slået igennem:
– I Danmark har vi et finmasket net af fysiske boghandlere og ikke så store afstande. Og så spiller det vel også en rolle, at det er så hamrende dyrt at sende noget med postvæsenet, og at folk ikke er hjemme, når pakken kommer, siger han.
Aftalen betyder, at forlagene højst kan få faste bogpriser på 10 procent af deres nyudgivelser. Samtidig vil nogle bøger få helt frie priser, heriblandt alle lære- og skolebøger, så Ib Tune Olsen vurderer, at de faste priser i fremtiden reelt kun vil omfatte 3-5 procent af titlerne, der udgives.