Så let er trådløst netværk

Det er faktisk rigtig let at opsætte et trådløst netværk, man skal bare have en basestation og en bærbar pc med en WLAN-antenne og et WLAN-kort. Vi har prøvet med en Toshiba basestation, en Toshiba Portégé 4000, en IBM Thinkpad A30p og lommecomputeren Cassiopeia E-200.

Basestation

I løbet af det sidste halve år har vi set en tendens til, at stadig flere enheder kan komme trådløst på nettet. Bærbare pc'er og lommecomputere giver brugerne mulighed for at benytte den trådløse WLAN-teknologi til at komme på internettet eller til at oprette lukkede netværk. Vi har testet med WLAN-standarden IEEE 802.11b med to bærbare pc'er og en lommecomputer. WLAN 802.11b har en maksimal overførselshastighed på op til 11 megabit pr. sekund.

Basestation

For at kunne bruge den trådløse teknologi skal man først have en basestation (access point), som skal tilkobles netværket. Vi brugte en basestation fra Toshiba, som vi satte strøm til, udstyrede med et WLAN pc-kort og forbandt til internettet. Derefter installerede vi det medfølgende software, AP Manager software, på en pc, der allerede var tilsluttet til internettet. Det vil typisk være netværksadministratoren, som installerer softwaren, da det bruges til at konfigurere og overvåge basestationen.

Efter at Manageren var installeret, skulle vi finde basestationen. Dette gøres ved at indtaste "ANY" i feltet Connect to i Manageren for at finde de nærmeste basestationer. Eftersom der kun var en basestation på det lokale netværk, var det let at konfiguere den. Og så var vi klar til at koble bærbare pc'er og lommecomputer på det trådløse netværk.

Ved hjælp af manageren kan man slå WEP-kryptering (Wired Equivalent Privacy) fra eller til, og for eksempel kan man bestemme at kun specifikke MAC-adresser må have adgang til basestationen.

Toshibas basestation koster omkring 17.000 kroner inklusive moms, men man kan få andre basestationer til omkring 2.500 kroner inklusive moms.

Bærbare pc'er

Toshiba Portégé 4000

Vi testede med en af de nyeste bærbare pc'er fra Toshiba, Portégé 4000. Portégé 4000 har både indbygget en WLAN-antenne og en Bluetooth-antenne i låget, men i denne omgang har vi kun testet WLAN. I Portégé 4000 er der indbygget et WLAN mini-PCI-kort, så man ikke skal ikke indsætte et ekstra WLAN-kort. Mini-PCI-kortet er kompatibelt med WLAN-systemer, som opfylder 802.11b-standarden.

På pc'en er der en speciel kontakt til at tænde og slukke for trådløs kommunikation - både WLAN og Bluetooth, men de to teknologier kan ikke bruges samtidigt. Årsagen til at der en speciel kontakt, må være af sikkerhedsmæssige grunde - hvis man i en periode kun skal arbejde offline, så er det sikrest at slukke for den trådløse kommunikation, da man derved nedsætter risikoen for, at systemet kan blive hacket.

Så snart der var tændt for kontakten, var der adgang til internettet, og den trådløse kommunikation via basestationen fungerede upåklageligt. Der er i forvejen installeret software til den trådløse kommunikation, så det var let at finde og ændre i konfigurationen, såsom at ændre til, at der skal bruges WEP-kryptering.

Portégé 4000 med Windows 2000 koster 32.665 kroner inklusive moms.

IBM Thinkpad A30p

Den næste bærbare pc vi testede var en IBM Thinkpad A30p, som også har både Bluetooth og WLAN antenne i låget. Pc'en har et indbygget mini-PCI Combo-kort, som er kompatibelt med andre WLAN-systemer, som opfylder 802.11b-standarden. På pc'en er der ligesom på Portégé 4000 en speciel kontakt til at tænde og slukke for trådløs kommunikation.

Der var også adgang til netværket på denne pc, da der var tændt for kontakten. Som på Toshiba'en er der i forvejen installeret software til den trådløse kommunikation, og det var også her let at finde og ændre i konfigurationen såsom at ændre til at der skal bruges WEP-kryptering.

IBM Thinkpad A30p koster 41.685 kroner inklusive moms.

Lommecomputer

Cassiopeia E-200

Vi har testet lommecomputeren Cassiopeia E-200 fra Casio med styresystemet Pocket PC 2002, hvor der både kan indsættes et WLAN-kort eller et Bluetooth-kort. Vi har dog kun testet med WLAN-kortet i denne omgang. Med WLAN-kortet følger en installations-cd, hvorpå der er software, som skal installeres på lommecomputeren. Når dette er gjort, genstartes lommecomputeren, og så er der straks forbindelse til basestationen og dermed internettet.

WLAN-kortet stikker en centimeter ud af lommecomputeren, hvilket i første omgang kan virke irriterende. Men på dette lille stykke er der placeret en diode, som blinker, hvis der er forbindelse til basestationen. Hvis dioden blinker hurtigt, betyder det, at der overføres data.

Når WLAN-kortet er indsat i lommecomputeren, markeres dette ved et ikon nederst på Today-skærmen. Ved at klikke på ikonet kan man ændre i opsætningen for eksempel WEP-kryptering.

Cassiopeia E-200 koster omkring 6.000 kroner inklusive moms, mens WLAN-kortet koster 1.900 kroner med moms.

Alt i alt må vi konkludere, at det er det ganske let at opsætte og konfigurere et trådløst netværk, men det koster stadigvæk en del at investere i udstyret. Derudover er det stadigvæk en god ide at investere i ekstra sikkerhedsforanstaltninger som Fast Packet Keying fra RSA, da WEP-kryptering kan brydes relativt nemt.

Toshiba Portégé 4000 samt basestation er udlånt af Toshiba, IBM Thinkpad A30p er udlånt af IBM, mens Cassiopeia E-200 samt Socket WLAN-kort er udlånt af Mobile Mission.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Testmanager til Partsrepræsentation

SporingsGruppen ApS

App-udvikler

Unik System Design A/S

Head of Internal IT
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere