Top-400 er klar til boom i BI-udgifter

Både de 400 største private virksomheder i Danmark og mere end 100 af de største offentlige institutioner har i 2005 opprioriteret Business Intelligence (BI) kraftigt på it-budgetterne for de kommende tre år. BI står til højest vækst på top-400 og overgår således blandt andet ERP.

Udbydere af de tunge Business Intelligence-systemer har alle muligheder for at gå nogle gode år i møde i Danmark.

I hvert fald hvis de formår at blande sig i konkurrencen om ordrerne fra de største virksomheder og offentlige institutioner i landet.

Af alle områder står Business Intelligence (BI) til at have den største vækst på de 400 største private virksomheders it-budgetter.

Det viser tal fra Rambøll Management, som konsulentfirmaet har indsamlet i forbindelse med udarbejdelse af "IT i praksis 2005"-rapporten.

Fokus på bløde processer

- Virksomhederne har i mange år fokuseret på effektivisering af de mere administrative og mere hårde processer som økonomi, salg og indkøb. Der er det nu begrænset, hvor meget længere man kan nå med effektivisering og processer, siger chefkonsulent Steen Christensen fra Rambøll Management.

Ifølge chefkonsulenten er der i dag større fokus på de mere bløde processer og herunder de ledelsesmæssige processer. Og her kommer BI ind i billedet, påpeger Steen Christensen.

Inden for de over 100 offentlige institutioner - her er der tale om 42 statslige institutioner, 11 amter og 69 kommuner - er forventningerne til vækst i udgifterne til BI kun overgået af den forventede vækst i udgifterne til ERP og portalløsninger.

Portalløsninger dækker dels over ekstern anvendelse for borgerne og dels intern anvendelse i den offentlige administration.

Større offentlige it-enheder

At forventningerne om stigninger i udgifterne til BI også her ligger højt, er ifølge chefkonsulenten et udtryk for større modenhed inden for det offentlige.

I staten er der allerede sket en konsolidering på it-området, så ministerierne typisk har én it-enhed i stedet for flere, måske fem-seks stykker.

I kommunerne er der ved at ske noget af den samme udvikling som konsekvens af strukturreformen. Også her bliver it-enhederne større, når kommunerne bliver lagt sammen.

- Større og større enheder betyder, at de får større kraft og opnår større kritisk masse. Dermed får de også tilført højere kompetencer både strategisk og i forretningsforståelse, siger Steen Christensen.

Den større mængde af data i de store enheder virker i sig selv også fremmende på efterspørgslen af BI-værktøjer, der kan give overblik, mener Steen Christensen.

Klar tendens

I konkrete tal har ledelserne i Danmarks omkring 400 største virksomheder opjusteret deres forventninger om udgifter på BI over de tre kommende år med 26 procent fra de blev spurgt i 2004, til de blev spurgt i 2005.

BI-systemerne er for de private virksomheders vedkommende tæt efterfulgt af Customer Relationship Management (CRM), e-learning og Supply Chain Management (SCM).

Foventningerne til udgifter på BI for det offentlige over en treårig periode er steget med hele 46 procent.

Chefkonsulent Steen Christensen mener dog ikke, man skal lægge så meget tallene.

- Erfaringen viser, at de konkrete tal skal tages med et gran salt. Men tendensen baseret på de relative tal er helt klar, siger Steen Christensen.

Ddet offentliges udgifter til ERP vil stige med 228 procent over de næste tre år, hvis man et øjeblik ser bort fra chefkonsulentens anbefaling om ikke at hænge sig alt for meget i de konkrete tal.

Med i forklaringen på stigningerne hører også, at der er en generel tendens til, at der vil blive brugt flere penge på it de kommende år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere