Statens lønsedler lander i e-Boks

Økonomistyrelsen har valgt at betro e-Boks opgaven med at levere og opbevare de statsansattes lønsedler, som til efteråret gøres elektroniske.

Der skulle to udbud til, før statens ordre på lønsedler, der løber over fem år og dermed når op på en værdi omkring en halv snes millioner kroner, landede hos e-Boks gennem distributøren Post Danmark.

Første forsøg i foråret endte med, at kun TDC bød, efter at e-Boks og CSC havde trukket sig på grund af problemer med at leve op til udbudsmaterialet.

Økonomistyrelsen ønskede at få flere på banen og måtte derfor justere udbudsmaterialet, og i anden ombæring kom tilbud fra TDC, WM-data og Traen foruden e-Boks. IBM var prækvalificeret, men undlod at byde.

- Vi har valgt den økonomisk mest fordelagtige løsning, men naturligvis har vi også prioriteret leveringssikkerhed særdeles højt og vægter, at der er tale om kendt teknologi, siger Økonomistyrelsens direktør, Claus Juhl.

Regner med 100.000 nye brugere

E-Boks, der i øvrigt har kørt det statslige pilotprojekt for e-lønsedler med deltagelse af ansatte i Finansministeriet og Københavns Universitet, skal fra november håndtere lønsedler og årsopgørelser fra de omkring 165.000 statsansatte.

Hertil kommer yderligere omkring 20.000, når opgaver fra amter og kommuner i 2007 overføres til staten.

Virksomheden har netop rundet 570.000 brugere og regner med at få i hvert fald 100.000 nye oveni med den statslige ordre ? når der er justeret for eksisterende brugere og statsansatte uden pc-adgang.

Dermed nærmer e-Boks sig de største netbanker, siger administrerende direktør Henrik Andersen, som på plussiden også forventer snart at få Københavns Kommune med i kundekredsen som aktiv afsender af dokumenter.

- Vi glæder os til at tage os af statens lønsedler; det er en stor ordre og en god referencekunde for os, siger Henrik Andersen, som har måttet slås med røde tal på bundlinien siden etableringen i januar 2002, men nu venter overskud næste år.

Han oplyser, at ændringen i udbudsmaterialet, der gjorde det muligt for e-Boks at komme ind i varmen igen, fjernede krav om skræddersyning og satte fokus på en standardløsning.

TDC satsede på sikkerhed

Hos TDC, hvis løsning blandt andet benyttes af omkring 10.000 af koncernens egne medarbejdere, ærgrer man sig. Jan Kvist, der er markedschef for sikkerhedsforretningen hos TDC, hvorunder blandt andet digital signatur hører, siger:

- Vi har lagt utroligt mange ressourcer i arbejdet, så vi er kede af det, men ønsker naturligvis Post Danmark tillykke. For vores vedkommende havde vi meget stærk fokus på sikkerhed, fordi der er tale om særdeles følsomme og personlige oplysninger.

Sikkerhedsreferencen gælder krumtappen i TDC-løsningen, digital signatur, der er certificeret i henhold til den internationale OCES-standard i modsætning til bankernes rivaliserende Net-ID og KMD?s pinkode, som kan bruges hos e-Boks.

Her siger Henrik Andersen, at brugernes efterspørgsel bestemmer.

- Vi ønsker at gøre e-Boks så fleksibel som muligt. Men hver tiende bruger benytter digital signatur, og det vil sandsynligvis blive flere med de statslige lønsedler, vurderer han.

Papir-lønsedler til pc-løse

Repræsentanten for den nye storkunde, Claus Juhl, fremhæver, at man fra statens side har stillet krav til e-Boks om også at tage digital signatur med i paletten af adgangskoder, og pointerer at man har valgt en standardløsning.

- For staten forestår nu et stort kommunikationsarbejde i forhold til medarbejderne, som forhåbentlig vil føre til både et løft i it-kompetencerne for mange medarbejdere og en øget brug af digital signatur. Samt naturligvis adminstrative besparelser, siger Claus Juhl.

Styrelser og institutioner vil stadig kunne tilbyde medarbejdere uden pc-adgang ? eksempelvis i Banestyrelsen og Skov- og Naturstyrelsen ? en papirlønseddel, men de går dermed glip af en besparelse.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere