Artikel top billede

(Foto: PR: Pexels/Allen Boguslavsky)

Knald eller fald for Google: Nu begynder retssagen, der kan tvinge søgegiganten til at sælge sine nøgleforretninger

Googles fremtid står på spil, når en domstol over de næste uger skal afgøre, hvorvidt selskabet skal tvangsopdeles i et forsøg på at fjerne søgegigantens monopol.

Det kan gå hen og blive historisk, når retssagen om Google i dag, tirsdag, begynder, og søgegigantens fremtid skal besegles af en amerikansk domstol.

Over de næste tre uger tages der nemlig stilling til, om Google skal tvinges til at sælge vigtige dele af forretningen – herunder Chrome-browseren og Android-operativsystemet.

Den mulige afgørelse er kulminationen på næsten fem års juridisk kamp mellem den amerikanske regering, der forsøger at genskabe konkurrencen på markedet for onlinesøgning, og Google, der er den ubestridte søgemaskinekonge med over 90 procent af markedsandelene.

“Det her er et vendepunkt,” sagde David Dahlquist, advokat ved det amerikanske justitsministerium, under åbningen af dagens høringer i retten i Washington ifølge det amerikanske medie PBS News.

“Vil vi overgive søgemarkedet til monopolisterne, eller vil vi give fremtidige generationer valgfrihed og konkurrence?” spørger han.

Google: Det vil skade forbrugere og innovation

For at åbne konkurrencebilledet kræver det amerikanske Justitsministerium blandt andet, at Google sælger sin Chrome-browser, åbner sin søgedata for konkurrenter og stopper med at indgå eksklusive aftaler med virksomheder som Apple og Samsung om at være standardsøgemaskine på deres enheder.

Det har tidligere været fremme, at Google – der i øvrigt er det femtestørste selskab i verden – i 2021 betalte omkring 26,3 milliarder dollar for at sikre, at deres søgemaskine forblev standardvalget på smartphones og browsere.

Ifølge dokumenter fremlagt for retten mener Justitsministeriet, at Google gennem årene har opbygget en position som “økonomisk goliat”, der undertrykker innovation og fri konkurrence.

Det er Google ikke overraskende uenig i. Selskabet har på forhånd meddelt, at det vil appellere afgørelsen – men først, når de igangværende høringer er afsluttet.

I mellemtiden forsøger Google at tegne et billede af de foreslåede indgreb som ekstreme og potentielt farlige for hele det digitale økosystem.

“Det uhørte omfang af de foreslåede tiltag vil skade både forbrugere og innovation – ikke kun i søgning og reklamer, men også i nærliggende markeder,” lyder det fra Googles juridiske team.

Særligt kravet om at dele brugerdata med konkurrenter og et potentielt frasalg af Chrome får Google til at advare mod alvorlige konsekvenser for dets kunders cybersikkerhed og privatlivsbeskyttelse.

“Flere af forslagene kan underminere sikkerheden for millioner af brugere og sætte udviklere af browsere i en umulig situation,” skriver selskabet i sine indsigelser.

Kan påvirke hele verden

Sagen mod Google kan få vidtrækkende konsekvenser – ikke bare for Google selv, men for hele verden, der bruger tech-gigantens tjenester.

Utallige hjemmesider, store som små, er nemlig økonomisk tæt knyttet til Google-annoncer, og mediedistributører er i høj grad nødt til at følge Googles SEO-regler for at sikre sig trafik.

En opsplitning vil derfor ikke kun forandre Googles interne struktur markant, men det vil også sende chokbølger gennem de mange virksomheder, der er afhængige af Googles tjenester.

Googles tjenester er tæt forbundet på kryds og tværs: Android er integreret med både Google Maps, Gmail og netop Chrome, og annoncetjenesten AdWords er hjertet i virksomhedens forretningsmodel, der står for cirka 78 procent af Googles omsætning på næsten 350 milliarder dollar.

Spreder sine æg

Og noget tyder på, at Google har læst skriften på væggen. I hvert fald brugte de for nylig astronomiske 230 milliarder kroner på at købe det israelske it-sikkerhedsselskab Wiz.

Opkøbet er formodentlig et led i en plan om at sprede sine æg til flere forretningsområder, så Google fremover ikke er så afhængig af sin søgemaskine og de medfølgende annonceindtægter.

Men den verserende retssag handler ikke kun om søgning og annoncer.
Det amerikanske Justitsministerium har også gjort det klart, at det ser en reel risiko for, at Google vil bruge sin dominans til at opbygge monopol-lignende tilstande inden for kunstig intelligens.

Blandt forslagene om frasalg er også krav om, at Google skal åbne AI-data og modeller for konkurrenter samt begrænse Googles adgang til indhold, der kan bruges til at træne AI-modeller.

Google advarer om, at sådanne tiltag kan skade hele AI-industrien og hæmme innovation i en kritisk fase.
Det er i så fald endnu et hårdt slag for Google og selskabets AI-tjeneste Gemini, der i forvejen halter efter ChatGPT og trues yderligere af flere og flere kinesiske tjenester som DeepSeek.

Kan trække flere med i faldet

Den nuværende retssag mellem Google og det amerikanske Justitsministerium forventes at strække sig over tre uger.

Herefter vil parterne fremlægge deres afsluttende argumenter, hvorefter en endelig beslutning først ventes i september.

Uanset udfaldet vil sagen få stor symbolsk og praktisk betydning – både i USA og globalt. Lykkes det myndighederne at gennemtvinge en opsplitning, kan det blive startskuddet til en bølge af lignende sager mod andre tech-giganter som Meta, Apple og Amazon.




White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis