Jeg har altid haft en vis forkærlighed for potente tablet-computere.
Lige siden Microsoft i tidernes morgen præsenterede deres første Surface Pro, kunne jeg se lyset i en tablet med reelle computer-kræfter.
Siden er tiden gået, og tablets er blevet gradvist slankere og stærkere. En moderne iPad Pro er eksempelvis barberbladstynd, men huser alligevel en potent M-processor, mens 11. generations Surface Pro gemmer på AI-kapable laptop-processorer fra enten Intel eller Qualcomm.
Men hvad nu, hvis du vil have mere performance – ja, nærmest ekstrem performance ud af en tablet?
Så skal du se i retning af Asus nye ’ROG Flow Z13’ tablet – en gamer-orienteret maskine, med noget der minder om en supercomputer i maven.
Fingrene væk
Allerede ved første syn og greb er man ikke i tvivl om, at dette ikke er nogen almindelig tablet – eller computer for den sags skyld.
Den er to til tre gange tykkere end en almindelig tablet og vejer 1,23 eller 1,63 kilo alt efter om du medregner coveret.
Altså langt mere end en typisk tablet eller 13” tommer laptop. Dertil kommer opladeren, som er en stor og halvtung sag, som vejer 560 gram – men som så også kan levere hele 200 watt til kræet.
Det næste man bemærket er selve designet, som byder på udpræget gamer-æstetik, med hvad der dertil hører af fartstriber og tribal-tatoveringer. Et look som passer bedre ind på drengeværelset end på caféen eller i bestyrelseslokalet.
Selve tabletten har et indbygget støtteben, ligesom man kender dem fra Microsofts Surface Pro serie. Og også dette kan lænes næsten hele vejen tilbage, hvis man ønsker det.
ROG Flow 13’s vægt lægger ikke op til, at man faktisk sidder med enheden som en tablet. Det bekræftes af at strømstikket er placeret halvvejs op ad siden – noget som vil stå i vejen, hvis man holder den med begge hænder.
Desuden bliver enheden den så varm, at man helst er fri.
Ud over det tilbydes et stort udvalg af porte – langt flere end man møder i en tablet eller endda visse bærbare. Her er to gange USB-C, en USB-A, HDMI samt en micro-SD kortlæser.
Med enheden følger et tastatur-cover, som igen minder meget om noget vi kender fra Surface-serien. Coveret hæfter sig på magnetisk vis, og har en lille fold, så tasterne løftes let over den overflade du har din ROG Z13 liggende på.
Jeg blev dog aldrig rigtig gode venner med tastaturcoveret, som til trods for at være relativ tung i forhold til Microsofts pendant alligevel virker hul, mens det giver en del efter. Touch-feltet blev jeg ikke bedre venner med, da det ikke lystrer lige præcist.
Pænt lærred
Asus ROG Z13 er en pebret sag og fortjener derfor også en smækker skærm – noget der da også tilbydes her.
Her er får du et 13,4 tommers IPS-lærred at skue på, med en Quad HD-opløsning der er rigelig skarpt til formatet.
Både farver og kontrast er rigtig flotte, mens der tilmed opdateres med op til 180 Hz, så spil kan renderes på bedst mulig vis.
Skærmen understøtter touch, hvilket nu også er en nødvendighed i en enhed med tablet-ambitioner.
Der er dog to små hager ved skærmen. Den ene er, at den maksimale lysstyrke kunne være højere, mens betragtningsvinklerne også kan forbedres.
Til trods for at ROG Z13 er langt tykkere end øvrige tablets, synes Asus desuden ikke at have benyttet lejligheden til at proppe nogen bedre højttalere i enheden. De virker da, men lyder ikke godt, når de presses.
Gaming-supercomputer
Hvad Asus til gengæld har fundet plads til er hvad der i min bog er den bedste laptop-processor man kan opdrive i Windows-land: En AMD Ryzen AI Max+ 395 med hele 16 regnekerner.
Det er selvsamme processor, som jeg lobhudlede i min nylige test af HP’s 35.000 kroner dyre bærbare Zbook Ultra G1a workstation, da brillerede i stort set alle discipliner – inklusive opgaver, som hidtil krævede server-lignende hardware.
I ROG Z13 er den dog udstyret med 32 gigabyte hukommelse fremfor de 128 gigabyte man finder i HP’en. Det er dog alt rigeligt til at drive spil og de fleste større og tungere programmer.
Det samme gælder også Radeon 8060S grafikkortet, til trods for, at der faktisk er tale om indbygget grafikkort.
I spil omsættes den glimrende – faktisk umatchet performance for en enhed, der vejer under halvandet kilo. Performance-mæssigt er vi omkring samme niveau som et Nvidia RTX 4060 Mobile, når det gælder spil, hvilket er noget af en bedrift for indbygget grafik.
Langt de fleste spil kan spilles i de maksimale Quad HD opløsning, mens man dog skal vurdere, hvorvidt man vil have mange visuelle effekter med eller maksimalt med framerate og dermed mere flydende grafik.
Her bidrager AMD’s FSR 3 AI-dreven opskalering til at løfte ydelsen og den visuelle kvalitet betragteligt – såfremt ens favoritspil understøtter FSR-teknologien.
Hvad angår den øvrige ydelse er den ombordværende et sandt performance-monster, som kværner sig igennem selv de tungeste regneopgaver. Og det er med det forbehold, at blæseren tydeligt lader høre fra sig imens og at enheden bliver ganske varm.
Eneste lille men, er at nogle opgaver, såsom lokal AI-modellering kan få glæde af 64 eller endda 128 gigabyte hukommelse.
Et andet, ganske forventeligt men er, at de mange kræfter hastigt kan få bugt med det 70 Wh store batteri. Sætter man enheden i sving med spil, er det brugt op på under halvanden time.
Omvendt er maskinen i stand til at være ganske mådeholden, hvis man ellers holder sig til kontoropgaver såsom Word eller Chrome-browsing. Så kan man endda komme tæt på syv-otte timers drift – noget som er ganske uhørt i så let og stærk en gaming-maskine.
Mageløs maskine
Asus har skabt noget ganske unikt med sin ROG Flow Z13 monster-tablet.
Ret beset tilbydes der de samme kræfter, som sidste uge forbløffede i HP’s dobbelt så dyre ZBook Ultra G1a, dog med væsentligt mindre ram og lager at arbejde med.
Til formålet – altså gaming – er det dog ikke noget der bemærkes og man belønnes med den bedste ydelse pund-for-pund jeg har set i nogen Windows-enhed.
Spørgsmålet er dog, om man kan leve med formatet. Windows 11 har aldrig været synderligt touch-optimeret, mens det medfølgende tastatur-cover ikke er nogen ergonomisk succes.
Prisen er også værd at nævne. 18.490 kroner lyder eksempelvis voldsomt pebret for en tablet, men det er nu ikke langt fra de 15.000 kroner Apple kræver for den nye 13” iPad Air med M4-kræfter, en terabyte lager samt et tilhørende Magic Cover.
Asus’ enhed kunne dog ikke være mindre Apple’sk med sit gamer-fokus, diskutable ergonomi og småklodsede ydre.
Resultatet er en småskør maskiner uden noget mage – altså et niche-produkt, som kan udfylde nogle ganske unikke behov, hvilket den fortjener fire stjerner for.
Jeg kunne nu godt tænke mig en alligevel.