Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Google i modvind efter nyhedseksperiment / Danmark afsætter 300 millioner kroner til teknologisk støtte til Ukraine / Dinero satser på AI-baseret finanschef

Google i modvind efter nyhedseksperiment. Fleggaard satser massivt på digital grænsehandel. Danmark afsætter 300 millioner kroner til teknologisk støtte til Ukraine. Dinero satser på AI-baseret finanschef. Cyberkriminelle udnytter vores klikvaner.

Godmorgen og god fredag, kammerater.

Weekenden står for døren og arbejdsugen synger på sidste vers.

Det betyder også, at du netop har åbnet denne uges sidste morgen-briefing fra Computerworld.

For sidste gang i denne omgang er det Qëndrim Fazliu, der vil tage dig med på en kort rundtur i it- og tech-nyhedernes verden.

God læselyst, god dag - og weekend, når du kommer så langt.

Google i modvind efter nyhedseksperiment

Google har konkluderet, at nyhedsmedier ikke har nogen økonomisk betydning for deres forretning i Europa.

Det viser resultaterne af et såkaldt nyhedseksperiment, der løb fra 14. november 2024 til 31. januar 2025, hvor 1 procent af brugerne i udvalgte lande blev afskåret fra nyhedsindhold.

Hensigten var, at man ville have belyst, hvilken økonomisk værdi nyheder har for Googles annonceindtægter, fordi søgegiganten – ifølge selskabet selv – blev mødt med tal og rapporter, der ’groft overvurderede’, Googles økonomiske gevinst af nyhedsindhold i forbindelse med forhandlinger om at overholde det europæiske copyright-direktiv, skriver Journalisten.

Nyhedsbranchen kalder resultatet forudsigeligt og beskylder Google for at anvende uigennemsigtige kriterier.

Kritikken kommer blandt andet fra danske medier og europæiske presseudgivere, der mener, at Google manipulerer undersøgelsen til egen fordel.

Fleggaard satser massivt på digital grænsehandel

Grænsehandelskæden Fleggaard investerer tocifrede millionbeløb i sin onlineforretning for at imødekomme danskernes stigende tendens til at handle på nettet.

Investeringen har blandt andet resulteret i et fuldautomatisk robotlager og nye mobiloptimerede webshops, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Fokus på den digitale handel har allerede givet pote, lyder det i meddelelsen.

Onlineomsætningen er ifølge selskabet steget med 35 procent det seneste år, og Fleggaard har ambitioner om, at onlinehandel skal udgøre mindst 25 procent af omsætningen inden for tre år.

Konceptet er 'click & collect', hvor kunderne kan bestille varer online og afhente dem direkte i bilens bagagerum ved grænsebutikkerne.

Cyberkriminelle udnytter vores klikvaner

Cyberkriminelle manipulerer og udnytter brugeres klikvaner til at installere malware via falske sikkerhedstests og velkendte dokumentformater som Word og Excel.

Hackerne udnytter vores vaner med hurtigt at klikke ”ja” til captcha-tests, hvor skadelige koder skjules, viser en ny rapport fra HP.

Disse tests blev misbrugt til at få brugeren til at køre skadelig kode. Ved at klikke igennem den falske proces aktiverer brugeren uforvarende et program, som giver den cyberkriminelle adgang til computeren.

Rapporten påpeger også, at malware i stigende grad spredes gennem skjulte Python-scripts, som er et programmeringssprog, der i stigende grad findes på computere, blandt andet på grund af den voksende interesse for AI og dataanalyse.

Dinero satser på AI-baseret finanschef

Selskabet bag regnskabsprogrammet Dinero vil udvikle en virtuel finanschef, der kan hjælpe små virksomheder med økonomisk rådgivning.

Derfor har selskabet hentet Rasmus Madsen, som er tidligere medarbejder og revisor, tilbage til selskabet for at stå i spidsen for projektet, lyder det i en pressemeddelelse fra Dinero.

Hensigten med den digitale finanschef er, at man vil give brugerne indsigt i likviditet, konkurrenceevne og prisstrategier, lyder det videre.

Målet er at udligne forskellen mellem store virksomheder med økonomidirektører og små virksomheder, der ofte mangler økonomisk overblik.

Danmark afsætter 300 millioner kroner til teknologisk støtte til Ukraine

Regeringen lancerer en innovationspulje på 300 millioner kroner til Ukraine.

Det oplyste udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) torsdag efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn i Folketinget.

Der er tale om en innovationspulje, der blandt andet skal have fokus på teknologiområder, som anvendes i forbindelse med elektronisk krigsførelse og droneområdet, lyder det.

”Udviklingen af nye teknologiske løsninger på slagmarken er en af de måder, hvorpå ukrainerne kan balancere den russiske overmagt, hvilket midlerne til innovationspuljen vil være med til at understøtte,” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.

De 300 millioner kroner bliver finansieret af midler fra Ukrainefonden.