Artikel top billede

Sådan satte FBI krogen i tusindvis af kriminelle med krypterede telefoner

I en af årets mest roste bøger følger man med på sidelinjen, mens myndighederne i en fuldkommen vild operation – og over flere år – narrede hårdkogte kriminelle til at tro, at de kunne tale frit.

Amerikanske efterforskere sender nærmest rutinemæssigt lokkeduer undercover, når der skal samles beviser, optrevles kriminelle netværk og i sidste ende sendes bagmænd bag lås og slå.

Men FBIs ”Operation Trojan Shield” gik lige skridtet videre.

Her byggede amerikanske og australske myndigheder den krypterede beskedtjeneste Anom, rekrutterede godtroende mellemmænd til at sælge ”sikre” telefoner til kriminelle og routede hele molevitten til en server i Litauen.

Det gjorde efterforskerne i stand til at læse samtlige de kriminelles beskeder i klartekst og vide besked, når der blev planlagt drab og andre aktiviteter fra straffelovens øverste hylde.

Da man i 2021 besluttede at sætte krogen i de snørede kriminelle, kunne myndigheder over hele kloden på én gang – og også i Danmark – i alt foretage mere end 1.000 anholdelser og beslaglægge bunkevis af narkotika og ulovlige våben.

Den historie opruller journalisten Joseph Cox grundigt og levende i bogen Dark Wire: The Incredible True Story of the Largest Sting Operation Ever. Bogen udkom i juli og har høstet ros fra medier og anmeldere verden over.

Historien er da også fuldkommen vild efter enhver tænkelig målestok.

Ikke blot var omfanget uden sidestykke. Men også alle de mange sidehistorier og selve persongalleriet – herunder blandt andet en flamboyant svensk-kroatisk narkogangster med stor kærlighed til smileys og hjerteemojis – giver selv plottet i opfindsomme kriminalfilm kamp til stregen.

Undervejs måtte efterforskerne sluge en del kameler.

De vidste trods alt besked – og var ofte tvunget til at acceptere – når kriminelle netværk rykkede narko i rå mængder over landegrænser, afstraffede rivaler eller betalte korrupte embedsmænd for at se den anden vej.

I en del tilfælde brugte man også informationerne til blandt andet at forhindre drab.

Men dog med fokus på ekstrem fortrolighed og efter grundig afvejning af risikoen for, at nogen måske mistænkte, at FBI lyttede med.

Nogle gange overgår virkeligheden som bekendt fantasien.

Og vil man have en godt bud på, hvordan dét kan gå for sig, så er Dark Wire ikke en skidt titel at smide sig i sofaen med, mens man alligevel fordøjer andestegen.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering