Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Topdanmark vinder AI-pris for TopGPT / Danske it-chefer er faktisk godt tilfredse med sikkerhedsniveauet / Høringsvar klar til ny datalov

Topdanmark vinder AI-pris for TopGPT. Danske it-chefer er faktisk godt tilfredse med sikkerhedsniveauet. Høringsvar klar til ny datalov. Millioner til nyt visum-system. Dansk platform får tilført 22 millioner kroner. Intel udnævner topprofiler til bestyrelsen

Velkommen til ugens sidste morgen-briefing fra Computerworld.

Tidligt på nattens morgenkvist finder du Dan Jensen, ivrigt skrivende derudad i nattemørket fra sin plads ved skrivebordet ved vinduet med en enkelt kerte tændt og stadig iført nathue, lune natbukser og tykke sokker og familien liggende under dynerne i værelserne ved siden af.

Lad os da komme til det.

Topdanmark vinder AI-pris for TopGPT

Topdanmark modtog i aftes prisen for Årets Digitale Kompetenceløft for selskabets arbejde med AI-botten TopGPT.

Bag prisen står det nystiftede fællesskab Digital Dogme, der blandt andet tæller Netcompany, Københavns Lufthavn, Danske Bank og TDC Group.

Med i opløbet om prisen var også Lundbeck, Fibia og Cowi.

“Med vores digital first-strategi som bagtæppe og et stærkt digitalt DNA, gik vi forrest med lanceringen af TopGPT som en central brik i vores konstante higen efter at forbedre kunderejsen i marts 2024,” lyder det fra CIO Kasper Tjørntved Davidsen.

Topdanmarks generative AI-assistent har allerede håndteret omkring 100.000 samtaler med selskabets kunder.

“Og vi kan se løsningen performer utroligt godt både med korrekthed og kundetilfredshed,” lyder det fra Kasper Tjørntved Davidsen.

Erhvervsstyrelsen vandt i øvrigt juryens særpris.

Danske it-chefer er faktisk godt tilfredse med sikkerhedsniveauet

De danske it-chefer er egentligt godt tilfredse med sikkerhedsniveauet i deres virksomheder - men de synes, at medarbejderne og ledelsen ved for lidt om det. Og at der mangler penge.

Sådan lyder konklusionen i en ny rundspørge, som GlobalConnect har udarbejdet.

“Hele fire ud af fem anser deres organisations nuværende niveau som enten højt eller meget højt, og 89 procent føler sig godt eller meget godt forberedte på at genskabe mistet data i tilfælde at et cyberangreb,” lyder fra GlobalConnect.

Til gengæld mangler der både viden og penge.

“Hele 4 ud af 10 af de adspurgte it- og sikkerhedschefer udtrykker, at der er behov for styrkelser i budget eller kompetencer for at opretholde det nødvendige sikkerhedsniveau i organisationen. Samme andel mener ikke, at ledelsens it-kompetencer er tilstrækkelige med tanke på, hvor strategisk vigtig it er i dag. Og kun hver anden mener, at vidensniveauet om cybersikkerhed er højt eller meget højt blandt medarbejderne,” meddeler GlobalConnect.

Høringsvar klar til ny datalov

Lovarbejdet med Danmarks kommende datalov skrider fremad, og der er nu indløbet høringssvar i processen.

Det nye lovforslag bygger på EU’s såkaldte datastyrings-forordning, der blev vedtaget i EU i foråret 2022 og som i princippet trådte i kraft i EU-landene - herunder i Danmark - i slutningen af september 2023.

Med reglerne i forordningen vil EU sikre, at data, som det offentlige ligger inde med, kan deles på en brugbar og sikker måde.

KL, DKCert, Forbrugerrådet Tænk, Region Sjælland, Danske Regioner og Psykiatrifonden har afleveret høringssvar, hvor de hver især gør rede for deres syn på den kommende lov.

Du kan læse alle høringssvarene her.

Millioner til nyt visum-system

Det kommer til at koste 23 millioner for Danmark at implementere det såkaldte Schengen it-program, der er et europæisk visum-informationssystem til EU-landene.

EU har opdateret systemet med en række nye regler - såkaldte retsakter - som nu skal implementeres.

Herhjemme er det Udlændinge- og Integrationsministeriet, der står for opgaven.

Udlændinge- og Integrationsministeriets it-udviklingsomkostninger til “implementeringen af EU-retsakterne i 2024 er blevet højere end forudsat, mens it-driftsomkostninger er lavere grundet forsinkelser, da der er et lavere forbrug til sagsbehandling og it-drift i 2024 end forventet. Det skyldes væsentlige forsinkelser i implementeringen af retsakterne og dermed forskydninger i de planlagte opgaver i it-programmet,” lyder det fra ministeriet i en ansøgning til Folketingets Finansudvalg, som du finder her.

Dansk platform får tilført 22 millioner kroner

Den danske analyse-platform Tembi får tilført 22 millioner kroner fra Seed Capital.

Pengene skal gå til at sætte yderligere fut i selskabets internationael ekspansion samt til inden for det kommende års tid at fordoble medarbejderstaben, som i dag tæller omkring 20 ansatte.

Tembi - der som selskab er blot et par år gammelt - står bag det, som selskabet selv kalder for en market intelligence-platform, som via AI kan forudse udviklinger i forskellige markeder, eksempelvis i ejendomsbranchen og e-handelsbranchen.

“Tembi har bygget et produkt med en imponerende evne til at reducere kompleksiteten i strategiske beslutninger, som på blot to år har etableret dem som en reel udfordrer inden for predictive market intelligence. Teamets vision og resultater indtil nu har efterladt os fuldt ud overbeviste om, at de vil spille en meget central rolle i mange virksomheders fremtidige beslutningsprocesser,” lyder det fra Seed Capital som begrundelse for kapitalindsprøjtningen.

Intel udnævner topprofiler til bestyrelsen

Intels bestyrelse har fuld damp på kedlerne efter, at den fornylig satte topchef Pat Gelsinger på porten.

Bestyrelsen er allerede godt i gang med at finde en ny topchef, og flere navne er allerede i spil. Det siger næsten sig selv, at det er navne fra den absolutte elite af tech-branchens øverste hylde.

Intel har for at forstærke sin bestyrelse, der altså skal udvælge den nye topchef, nu indsat yderligere to mand i bestyrelsen med stor erfaring fra chipbranchen.

Det er tidligere CEO for ASML, Eric Meurice, og tidligere CEO for Microchip Technology, Steve Sanghi. Begge har tidligere desuden for en del år siden arbejdet i en årrække for Intel.

Du kan læse om Paul Gelsingers exit her: Intel-topchef Pat Gelsinger blev tvunget ud: Blev præsenteret for to muligheder efter krisemøde i sidste uge.