Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Sociale medier forbydes for børn og unge i Australien / Skaberen af BASIC er død / 250.000 danskere får muligheden for at gøre Aula bedre

Morgen-briefing: Sociale medier forbydes for børn og unge i Australien / Skaberen af BASIC er død / 250.000 danskere får muligheden for at gøre Aula bedre

Velkommen til torsdagens morgen-briefing fra Computerworld.

Dagens første nyhedsoverblik tager dig forbi et omfattende forbud på sociale medier, et afsked med skaberen af programmeringssproget BASIC samt en feedback-mulighed for Aula-brugere.

Det tidlige nyhedsoverblik er sammensat af din morgenvært Niels de Boissezon.

Sociale medier forbydes for børn og unge i Australien

En centrum-venstre koalition er i færd med at udarbejde en lovpakke, som vil forbyde brugen af sociale medier hos børn og unge under 16 i landet down under.

Med lovpakken følger potentielle straffe på op i til 50 millioner australske dollar ved gentagne brud. Det svarer til 230 millioner danske kroner.

Australien vil i den ombæring kræve, at tjenesterne indfører aldersverifikation, som kan inkludere biometrisk eller offentlige identitetsmidler.

Loven vil gøre det til den højeste aldersrestriktion for sociale medier globalt, skriver nyhedsbureauet [url= https://www.reuters.com/world/asia-pacific/australia-launches-landmark-bill-ban-social-media-children-under-16-2024-11-21/]Reuters[/url].

Skaberen af BASIC er død

Matematikeren og opfinderen af programmeringssproget BASIC, Thomas E. Kurts, er død. Han blev 96 år.

Hvor de allerførste computere og datamater krævede indviklet maskinkode og programmeringssprog fra brugerne, før de kunne udrette noget, blev tingene enklere i 1963.

Her udviklede Thomas Kurz, der dengang ledede det prestigefyldte Dartmouth universitets matematik-afdeling, den første version af ’Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code’. Den skulle gøre det enklere for studerende i ikke-naturvidenskabelige fag at programmere.

”Vi havde den skøre idé at vores studerende, også på de indledende niveauer, som ikke styrer mod en teknisk karriere – på de samfundsvidenskabelige og sproglige linjer – også skulle lære at bruge en computer,” fortalte BASIC-opfinderen i et interview ved universitet i 2014, skriver The New York Times.

BASIC nød bred udbredelse frem til udgangen af 1980’erne, hvor hurtigere computere banede vejen for mere avancerede high-level programmeringssprog som Pascal og C.

250.000 danskere får muligheden for at gøre Aula bedre

Er du utilfreds med eller fan af Aula, er der håb for, at du kan give dit besyv til, hvordan virksomheden bag, Kombit, gør det godt eller kunne gøre tingene bedre.

Kombit sender i disse dage et spørgeskema om tjenesten ud til en en kvart million tilfældigt udvalgte Aula-brugere.

Mens undersøgelsen foretages årligt, vil der I denne ombæring lægges fokus på hvordan Aula benyttes ude i de enkelte institutioner, forklarer Kombits administrerende direktør, Kristian Vengsgaard, på Linkedin:

”Et af de iøjnefaldende resultater af sidste års undersøgelse var nemlig, at der er en klar sammenhæng mellem, hvor tilfreds man er med Aula, og om man har retningslinjer for brugen af Aula på skolen eller i institutionen. Faktisk kendte kun 8 % af forældrene, til nedskrevne retningslinjer på deres barns skole eller institution.”

Undersøgelsen skal besvares inden 26. november 2024.

Europæiske satellitkanaler plages af russisk sabotage

En række europæiske tv-kanaler har igennem de seneste måneder oplevet både udfald og decideret overtagelse af programmeringen.

Blandt andet blev den hollandske børnetv-kanal BabyTV kompromitteret og viste russisk propaganda igennem nogle minutter.

Første hændelse af denne art foregik 16. marts 2024 da en anden hollandsk børnekanal, KPN, sendte en times interferens i stedet for børne-tv. Mindst seks europæiske satellitkanaler er blevet ramt af sabotagen, skriver det hollandske medie Nos, heriblandt franske, svenske, ukrainske og hollandske kanaler.

Fælles for de berørte satellitkanaler er, at de anvender satellitinfrastruktur fra franske Eutelsat.

”Det er meget, og det er rigtig skidt at det sker,” noterer militæranalytiker Patrick Bolder ved Hagues Center for Strategiske Studier, ”Det viser vi ikke er resistente. VI er ikke tilstrækkelig bevidste om vores sårbarheder.”




White paper
Sæt professionel døgnvagt på din it-infrastruktur