Få danske tårer over patentdirektivets død

Både modstandere og tilhængere af softwarepatenter kan se positivt på, at EU's direktivforslag onsdag blev skrottet af Europa-Parlamentet. Hver især frygtede de, at modstanderne fik sine foreslag vedtaget.

Ingen af siderne i EU-slagsmålet om patenter på software græder store tårer over, at Europa-Parlamentet onsdag med et overvældende flertal droppede direktivforslaget helt.

Hver især var de nemlig for bange for, at modparten fik sin udgave af direktivforslaget igennem.

Hos ITEK, som er Dansk Industris branchefællesskab for it, elektronik og telekommunikation, frygtede direktør Tom Togsverd de 21 ændringsforslag, som Parlamentets Michel Rochard havde fremsat.

- Helt overordnet er vi ærgerlige over, at man ikke fik et nyt direktiv, som gjorde det klart, hvad reglerne var. I forhold til de ændringsforslag, vi har set fra Rocards side, må man dog glæde sig over, at det i hvert fald ikke blev til det, siger han.

Statsminister imod

Direktivforslaget blev droppet med 648 ud af 680 muligt i Europa-Parlamentet.

Blandt modstanderne var de danske medlemmer af den socialdemokratiske gruppe, heriblandt tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

- Vi kunne ikke stemme for den tekst, der er kommet tilbage fra Ministerrådet. Den tog ikke hensyn til Parlamentets ændringsforslag fra førstebehandlingen af direktivet, udtaler han i en pressemeddelelse.

Omvendt havde tilhængerne i den konservative gruppe i går lugtet lunten, at en række ændringsforslag måske ville blive vedtaget. De anbefalede derfor også at droppe forslaget.

Direktivforslagets forkastelse sender dog europæiske virksomheder ud i lidt af et tomrum, hvor der er usikkerhed om reglerne i de forskellige lande.

Time out

Umiddelbart har Kommissionen ikke tænkt sig at komme med et nyt forslag til et direktiv, med mindre Parlamentet opfordrer til det. Og det har de danske socialdemokrater tænkt sig at gøre.

- Nu ligger bolden hos Kommissionen, og vi vil arbejde aktivt for, at den nu kommer med et nyt udspil, der tager højde for holdning, Parlamentet så klart har udtrykt, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Kommissionen har dog ikke tænkt sig at foreslå et nyt direktivforslag specifikt til softwarebranchen, men derimod bredere regler om patenter og immaterielrettigheder.

Det er der hårdt brug for, mener Tom Togsverd fra ITEK.

- Alt i alt er det måske meget godt, at vi har fået en time out. Alternativet kunne have været meget værre. Jeg synes, man skal bruge tænkepausen til at få udviklet et fælles europæisk, billigt patentsystem, som også håndhæves af en fælles europæisk domstol, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere