Artikel top billede

(Foto: Copyright (c) Sungjin Kim 2013 / Sungjin Kim)

Sådan vil man forhindre angreb mod kritisk infrastruktur: Minister roser indsats

Ministeren for det nyoprettede ministerium for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen (V), roser energiselskaberne for at investere i sikkerhed og kalder det et fælles ansvar at opbygge resiliens og robusthed.

I maj 2023 blev 22 energiselskaber, som driver dele af den danske energiinfrastruktur, ramt af et storstilet cyberangreb, som blev betegnet som det hidtil mest omfangsrige, cyberrelaterede angreb vi har oplevet i Danmark.

Det har sidenhen fået en lang række energivirksomheder til at øge deres udgifter til sikkerhed inden for det seneste år.

Det viser en rundspørge foretaget af Green Power Danmark, der er energisektorens brancheorganisation.

Og det får nu ministeren for det nyoprettede ministerium for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen (V) til at lette hatten og uddele ros til virksomhederne, skriver Finans.

Primært investeret i bedre cybersikkerhed

Rundspørgen fra Green Power Danmark viser, at syv ud af ti af brancheorganisationens medlemmer har øget deres udgifter inden for det seneste år.

Det er især sket inden for øget cybersikkerhed, mens 45 procent af brancheorganisationens medlemmer også har sørget for at investere i bedre sikring af fysiske anlæg, der blandt andet kan omfatte bedre sikkerhed omkring transformatorstationer og diverse solcelle- og vindmølleparker.

Og ifølge ministeren er det en positiv udvikling qua den sikkerhedspolitiske situation.

"Danmark ser – ligesom resten af Europa – ind i et alvorligt og komplekst trusselsbillede de kommende år. Det gælder både i forhold til den offentlige og private sektor," siger han og fortsætter:

"Det er et fælles ansvar at opbygge resiliens og robusthed i vores samfund."

Skal udarbejde ny strategi for kritiske enheders modstandsdygtighed

I samme ombæring oplyser Torsten Schack Pedersen, at Danmark står over for at skulle implementere to EU-direktiver, ”som skal bidrage til et mere modstandsdygtigt Danmark - både hvad angår cybersikkerheden og den fysiske sikkerhed”.

I den forbindelse skal der udarbejdes en national strategi for kritiske enheders modstandsdygtighed samt en række risikovurderinger, der skal danne grundlaget for udpegningen af kritiske enheder i de enkelte sektorer, fremgår det af ministerens skriftlige svar.

"Det bliver en vigtig opgave for de involverede myndigheder," lyder det fra ministeren.

Det fremgår dog ikke af ministerens svar, hvornår en kommende national strategi skal ligge klar.