Artikel top billede

Vi oversvømmes med AI-indhold – men nu indfører YouTube nyt ægthedsbevis for videoer

Et nyt mærkat skal give YouTube-brugere større sikkerhed for at de videoer, de ser, ikke er manipuleret.

Det er i dag muligt både at skabe realistiske foto og videoer med kunstig intelligens.

Og det er en del af baggrunden for, at YouTube nu indfører en ny form for ægthedsbeviser for videoer, der er “optaget med et virkeligt kamera.”

Det betyder, at YouTube-videoer, der lever op til en række særlige krav, i fremtiden vil blive udstyret med et mærkat, der viser, at de er optaget med et rigtigt kamera.

Med mærkatet får YouTube-brugerne således en større sikkerhed for, at videoen ikke skabt med AI, er en deepfake eller på anden måde er blevet forfalsket.

Læner sig op ad standard

YouTube læner sig op ad C2PA-standarden, som bruges til at afgøre autenticiteten af en video, og det betyder blandt andet, at skaberne af videoer også må bruge værktøjer, der er kompatible med version 2.1 af C2PA-standarden.

YouTube oplyser i et blogindlæg, at videoer godt kan få mærkatet, selvom der er blevet redigeret i dem, men at hvert eneste skridt i redigeringsprocessen skal være C2PA-understøttet.

Det indebærer blandt andet, at det skal være muligt at spore den oprindelige kilde til videoen.

Ifølge YouTube kan denne form for sporing blandt andet blive umuliggjort, hvis en video med C2PA-metadata bliver gemt i fotoalbummet på en telefon, der ikke understøtter C2PA i version 2.1 eller højere, og derefter uploades til YouTube.

Videoer kan ifølge YouTube heller ikke få mærkatet, hvis der er gennemført signifikante ændringer af videoens kerneelementer eller af lyd eller billeder.