Godmorgen og velkommen til ugens første udgave af morgenbriefingen fra Computerworld.
I dag og resten af ugen står Thomas Møgelbjerg for morgenens hurtige it-nyhedsoverblik.
Tak, fordi I læser med – og god læselyst!
Netflix hæver priserne i Danmark
Nu skal danske Netflix-brugere betale mere for deres abonnementer.
Priserne spænder nu fra 89 kroner til 169 kroner afhængigt af abonnementstype, mod tidligere 79 kroner for et basisabonnement og 149 kroner for et premiumabonnement.
"I takt med at vi løbende leverer mere værdi til vores medlemmer, beder vi dem indimellem om at betale lidt mere. Fra i dag justerer vi priserne i Danmark, med priser startende fra 89 kroner," udtaler en talsperson fra Netflix til MediaWatch.
Danske virksomheders adgangssikkerhed er i bund
De fleste kender det: Din kollega har tabt sin nøglebrik eller sit nøglekort og kan ikke finde det igen.
Eksterne gæster afleverer ikke deres lånte nøglekort tilbage, nogen ringer på, og en medarbejder lukker dem ind, eller servicepersonale har venner og bekendte med på arbejdspladsen efter lukketid.
Dette gør det relativt let for uvedkommende at bevæge sig ind på danske arbejdspladser.
Faktisk benytter 94 procent af alle danske virksomheder med over 50 medarbejdere forældede adgangsmetoder som eksempelvis nøglekort, koder, nøglebrikker eller QR-koder.
Det viser en ny undersøgelse foretaget af Voxmeter på vegne af den danske biometrivirksomhed Justface.
"Vi har i Danmark en lang tradition for at være et tillidsbaseret samfund, hvor vi stoler på hinanden – og det afspejler sig også i virksomhederne og på arbejdspladserne. Men det indebærer en risiko. Danmark befinder sig, ligesom mange andre europæiske lande, i en markant øget trusselsituation, blandt andet på grund af den geopolitiske virkelighed, vi lever i, med stigende forekomster af industrispionage," siger Pernille Simmelkiær Larsen, CEO hos Justface, som har finansieret analysen.
Ifølge Justface er nogle af de største sikkerhedsproblemer i dag manglende kontrol over adgang til kritiske områder, utilstrækkelig beskyttelse af kritisk infrastruktur, og medarbejdere, der tager andre med ind uden tilladelse. Også deling af nøglekort og kontrol af arbejdstilladelser er udfordringer.
Elon Musk bifalder Donald Trump på scenen
Det amerikanske præsidentvalg den 5. november nærmer sig, og hvis man var i tvivl om, hvem Tesla- og Space-X-stifter Elon Musk støtter, er det nu blevet klart.
Tech-milliardæren trådte natten til søndag op på scenen med Donald Trump under et arrangement, hvor Musk kaldte det kommende valg for "det vigtigste valg i vores levetid."
Og han holdt ikke sine holdninger tilbage.
"Den anden side (Demokraterne, red.) vil fjerne jeres ytringsfrihed. De vil tage jeres ret til at bære våben. De vil fratage jer stemmeretten," sagde Elon Musk.
Han opfordrede samtidig alle amerikanere til at registrere sig som vælgere og stemme. "Hvis ikke, bliver det her det sidste valg. Det er min forudsigelse," afsluttede han sin lettere dystopiske tale.
GlobalConnect opruster mod kvantumtrusler med ny kvanteingeniør
Og så hjem til Danmark igen, hvor vi slutter morgenbriefingen af med en jobnyhed.
GlobalConnect Group har ansat Mads Friis Frand-Madsen som kvanteingeniør for at udvikle løsninger, der skal beskytte kunder mod trusler fra kvanteteknologi.
Kvanteteknologi er et centralt fokusområde for GlobalConnect, da kvantecomputere kan løse komplekse problemer, men også true kritisk digital infrastruktur ved at bryde eksisterende krypteringer.
"Det er en tosidet mønt, hvor vi både bruger kvanteteknologi til at beskytte vores infrastruktur og kundernes data mod angreb fra kvantecomputere. Vi står over for en kvanterevolution med masser af muligheder, men også alvorlige trusler," udtaler Søren Henriksen, kvanteansvarlig hos GlobalConnect Group, i en pressemeddelelse.
Mads Friis Frand-Madsen skal blandt andet arbejde på projektet 'Danish Quantum Communication Infrastructure', der udvikler Danmarks første kvantesikre kommunikationsnetværk over 200 km af GlobalConnects fibernet.
Frand-Madsen har en MSc og Ph.D. i matematik fra Københavns Universitet og tiltrådte sin nye stilling 1. september 2024.