Artikel top billede

Verdenskendt historiker stiller et vigtigt spørgsmål i ny bog: Vil AI skabe en bedre verden?

Forfatteren til det globale hit ”Sapiens” er tilbage med en velment advarsel om, at vi skal overveje de politiske og sociale implikationer af den nye teknologi i tide.

Bruger vi nutidens uendelige mængder af information på den rigtige måde – eller er vi med fremkomsten af AI på vej til at trække en ny slags jerntæppe ned gennem verden?

Mens mange taler om de store fordele og muligheder, som AI vil give verden, så fokuserer den israelske bestsellerforfatter og historiker Yuval Noah Hararis mere på potentielle farer i sin yderst interessante nye bog ”Nexus – En kort historie om informationsnetværk fra stenalderen til kunstig intelligens”.

At kalde en bog på 504 sider for ’kort’ er nok lidt af en tilsnigelse.

Men Harari beskriver i den første del af bogen, hvordan information har været lig med magt siden dengang, information blev skrevet på lertavler og helt op til nutiden.

På tværs af historien fra Romerriget over den katolske kirke til Sovjetunionen kommer han med eksempler på, hvordan magthavere har brugt og udnyttet information – og hvordan forskellen mellem diktaturer og demokratier ikke mindst bliver tydelig, når det gælder kontrol over eller deling af information.

Det bliver dog først for alvor interessant, når vi bevæger fra historien og ind i nutiden – og det er her, AI kommer til at fylde en stor del af Hararis bog.

Som forfatteren selv fremhæver, så er der rigeligt med tech-guruer og iværksættere, der fortæller om de mange positive fremtidsudsigter, som AI vil give os.

Derfor bruger han ikke meget tid på den side af diskussionen. Tværtimod fokuserer han med mange gode overvejelser og eksempler på de potentielle risici ved udrulningen af AI – og hvordan vi kan håndtere dem.

”Kan vi have tiltro til, at computeralgoritmer vil træffe kloge beslutninger og skabe en bedre verden?” spørger Harari og understreger, at det er mere end blot menneskeliv, vi sætter på spil.

”Kunstig intelligens kan ændre kursen for ikke blot vores arts historie, men for udviklingen af alle livsformer,” lyder det således videre i bogen.

Ligesom Winston Churchill talte om et jerntæppe, der gik ned gennem Europa, så advarer Harari om et ”siliciumtæppe”, som risikerer at gå ned mellem menneskeheden og vores egne algoritmer, som i stigende grad kan styre vores diskussioner, finanser og politik uden menneskelig kontrol.

Men selv om der er mange skrækeksempler og advarsler i Hararis nye bog, så fremhæver han også, at vi som menneskehed stadig selv har magten til at forme vores fremtid.

”Information er ikke sandhedens råmateriale, men den er heller ikke kun et våben. Der er tilstrækkeligt med plads mellem disse yderpoler til et mere nuancere og håbefuldt syn på menneskelige informationsnetværk og vores evne til at gøre brug af magt på en klog måde,” skriver Harari i Nexus.

Hans nye bog er om ikke andet et glimrende sted at starte, hvis man vil reflektere over implikationerne af den nye teknologi, så vi undgår et nyt jerntæppe lavet af silicium.

Yuval Noah Harari har tidligere udgivet bøger som ”Sapiens: En kort historie om menneskeheden” og ”Homo Deus: En kort historie om morgendagen”, som begge er blevet internationale bestsellere.

Titel: Nexus – En kort historie om informationsnetværk fra stenalderen til kunstig intelligens.

Forfatter: Yuval Noah Harari.