Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: GlobalConnect ansætter spionchef og satser på AI / Folkeskoleelever skal lære spiludvikling hos Astralis / Mange danske streamere glemmer at betale skat

Morgen-briefing: GlobalConnect ansætter spionchef og satser på AI / Folkeskoleelever skal lære spiludvikling hos Astralis / Mange danske streamere glemmer at betale skat / Wingmen-ejer foretager andet opkøb på kort tid / Statens It-råd inviterer til gå hjem-møde om kunstig intelligens / Digitaliseringsministeren underskriver erklæring med EU’s mest digitaliserede lande / Folketinget åbner i dag / Starlink har nu fire millioner abonnenter

Mornings. Så blev det tirsdag, og dagens morgenbriefing fra den fremskudste lyttepost mod syd er landet på dit bord i klar tekst. God læselyst ønsker lyttebøje-operatør Niels Veileborg.

GlobalConnect ansætter spionchef og satser på AI

GlobalConnect har indledt et samarbejde med Oslo Universitets AI-program og lancerer samtidig et nyt Center of Excellence for at styrke virksomhedens kompetencer og anvendelse inden for kunstig intelligens, avanceret dataanalyse og håndtering af stamdata.

Som et første skridt er cirka 40 potentielle AI-anvendelsesområder blevet identificeret, og fem af disse vil derefter blive udvalgt til en indledende proof-of-concept-fase. Et af de vigtigste fundamenter for GlobalConnects AI-satsning er det nyetablerede samarbejde med Oslo Universitet. Gennem en treårig aftale vil masterstuderende fra universitetets AI-program deltage i koncernens AI-projekter.

Til at lede den nye AI-satsning har GlobalConnect ansat Anders Arpteg som chef for Center of Excellence. Han har 20 års erfaring inden for kunstig intelligens og datanalyse og kommer senest fra en rolle som chef for datavidenskab og AI hos det svenske politis efterretningstjeneste, Säkerhetspolisen. Tidligere har han ledet AI-initiativer hos tech-giganter som Spotify og Peltarion.

GlobalConnects nye Center of Excellence indvies officielt i dag den 1. oktober 2024.

Folkeskoleelever skal lære spiludvikling hos Astralis

På onsdag den 2. oktober skal tre folkeskoleklasser fra 5. klasse i lære i spiludvikling hos Astralis på Vesterbrogade i København. Her får børnene får mulighed for at lære kodning og spiludvikling.

Der er tale om en workshop for børn som er arrangeret af Dansk Industri i samarbejde med Netcompany, Google og Lundbeck, og det sker i forbindelse med DI’s Science Day. Formålet er at give børnene en unik mulighed for at udvikle vigtige teknologiske og kreative færdigheder, som er essentielle på fremtidens arbejdsmarked.

Børnene får mulighed for at lære kodning og spiludvikling og lære færdigheder på en sjov og legende måde. Det er kompetencer, der kan åbne døre til fremtidige karrierer inden for teknologi og spiludvikling.

Børnene bruger i workshoppen softwaren Roblox Studio til at skabe deres egne 3D-spil og oplevelser. Det er en del af Roblox-platformen, som er kendt for at være en stor online spilplatform, hvor brugere kan spille spil skabt af andre brugere.

Mange danske streamere glemmer at betale skat

Siden 2022 har Skattestyrelsen opdaget fejl i 8 ud af 10 kontroller af danske streameres skatteangivelser. I alt er der udsendt ekstra skatteopkrævninger for cirka 3,8 millioner kroner.

”Vi ser en ny type økonomi vokse frem med streaming og andre digitale platforme, og flere og flere danskere tjener penge på nye måder. Det er en positiv udvikling, men selvfølgelig skal det oplyses, hvor indtægterne kommer fra. Derfor arbejder Skattestyrelsen med at vejlede brugerne og på at gøre det nemmere for streamere at forstå deres skattepligt. For i sidste ende er det selvfølgelig den enkeltes ansvar at sikre, at alt bliver indberettet korrekt, så man betaler den skat, man skal til fælleskassen,” siger skatteminister Rasmus Stoklund.

Wingmen-ejer foretager andet opkøb på kort tid

Springboard Network, ejer af danske Wingmen Solutions, køber tyske system.de.

Med næsten 30 års erfaring i planlægning og styring af komplekse infrastrukturløsninger er system.de en veletableret aktør i Tyskland med kontorer i Berlin, Hamborg og Wismar og godt 50 ansatte.

Opkøbet af system.de sker kort tid efter, at Springboard Network overtog norske Friday Networks og er en del af virksomhedens ambition om at etablere sig stærkere på det europæiske marked. Tyskland spiller en central rolle i denne strategi.

Statens It-råd inviterer til gå hjem-møde om kunstig intelligens

Den 7. november afholder Statens It-råd et gå hjem-møde, hvor en række oplægsholdere vil stille skarpt på de perspektiver, der er for brugen af kunstig intelligens i den offentlige forvaltning.

Efter oplæggene vil der være mulighed for at møde repræsentanter fra andre myndigheder, der til daglig arbejder med it-området.

Du kan også overvære mødet digitalt. Målgruppen er ansatte i staten, som arbejder med it-udvikling og it-styring.

Digitaliseringsministeren underskriver erklæring med EU’s mest digitaliserede lande

Som led i Danmarks værtsskab for D9+, der er en uformel samling af EU’s mest digitaliserede medlemslande, digitaliseringsminister Caroline Stage den 27. september inviteret sine europæiske ministerkollegaer til København for at diskutere, hvilken retning EU’s digitale dagsorden bør tage under den kommende EU-Kommission.

Landene er blevet enige om en ministererklæring, der fremhæver behovet for at skabe et mere konkurrencedygtigt og modstandsdygtigt Europa. Det skal blandt andet ske ved at have fokus på effektiv og sammenhængende implementering af EU’s digitale lovgivning.

Derudover blev D9+-landene enige om, at den kommende Europa-Kommission bør arbejde med:

  • En styrket ramme for cookies og sporingsteknologier for at gøre op med den omfattende mængde data, som høstes fra brugere af apps og hjemmesider.
  • Den europæiske identitetstegnebogs potentiale for det indre marked – konkret ved at udarbejde en strategi for de bruger-cases, som har særligt stort potentiale for at gøre livet lettere for virksomheder

Folketinget åbner i dag

Den første tirsdag i oktober - som jo er i dag er en ganske særlig dag i dansk politik. Hvert år på denne dag åbner Folketinget, og et nyt folketingsår skydes i gang.

Præcis kl. 12 starter årets første møde i Folketingssalen. Det indledes af aldersformanden, der er det medlem, som har siddet længst tid i Folketinget.

Det første møde begynder med, at Folketinget vælger en formand og fire næstformænd. Efter formandsvalget overtager formanden mødets ledelse efter aldersformanden.

Når formanden og næstformændene er valgt, går landets statsminister på talerstolen og holder sin åbningstale. I åbningstalen gør statsministeren status over rigets tilstand.

Ud over den mundtlige tale består åbningstalen også af en skriftlig del, nemlig regeringens lovprogram eller lovkatalog. Det er en gennemgang af de lovforslag, regeringen påtænker at fremsætte i den nye folketingssamling. Åbningstalen er derfor en god mulighed for den siddende statsminister til at vise regeringens ideologiske grundlag og fremhæve, hvor regeringen står i konkrete sager.

Talen afsluttes med et trefoldigt leve for Danmark.

Starlink har nu fire millioner abonnenter

Det Elon Musk-ejede Starlink forventer at nå fire millioner kunder i denne uge, skriver Techcrunch.

Starlink består i dag af tæt på 6.000 satellitter og er tilgængelig i næsten hundrede lande.

Betaversion af Starlink blev lanceret i oktober 2020, og i december 2022 havde tjenesten en million abonnenter. Starlink nåede to millioner abonnenter i september 2023 og tre millioner abonnenter i maj 2024.

Så den sidste million Starlink-abonnenter er altså ankommet på få måneder