Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Penneo-medstifter trækker sig / Åben høring om kommende teleforlig i dag / Torsten Schack Pedersen får ikke plads i regeringens sikkerhedsudvalg

Penneo-medstifter trækker sig. Åben høring om kommende teleforlig i dag. Torsten Schack Pedersen får ikke plads i regeringens sikkerhedsudvalg. Microsoft investerer milliarder i Mexico. CrowdStrike siger undskyld. Edora køber Origo OS og åbner cloud-platform.

Velkommen til onsdagens morgen-briefing fra Computerworld, som denne tidlige efterårsmorgen er udvalgt og sammensat til dig af Dan Jensen.

Penneo-medstifter trækker sig

André Schack Clement, der var med til at stifte Penneo i 2014, forlader selskabet, hvor han hidtil har haft titel af CCO - Chief Commercial Officer.

Det sker, fordi han vil ‘forfølge nye muligheder i startup-miljøet,” som det lyder fra Penneo. Han forlader selskabet ved årets udgang.

Andre Schack Clement var med til at etablere selskabet i 2014 sammen med kammeraterne Nicolaj Højer Nielsen, Jan Flora, Anders Eskholm og Jakob Neua Nørgaard.

Penneo blev børsnoteret i 2020. Siden er aktiekursen styrtdykket.

Andre Clement spillede en rolle i den magtkamp, der i foråret udspillede sig i Penneo.

Du kan læse mere om kampen her, og du kan læse Penneos meddelelse om André Clements exit her.

Åben høring om kommende teleforlig i dag

Er du på de kanter, kan du i eftermiddag komme til åben høring om det kommende teleforlig på Christiansborg i København.

Vært er Folketingets Digitaliseringsudvalg, og det hele går i gang klokken 14:00 i Landstingssalen på Christiansborg.

På plakaten er det kommende teleforlig, der skal aftales på plads i løbet af 2025.

“Formålet med høringen er at indlede den politiske og offentlige debat om muligheder og udfordringer i forhold til målsætningerne i det nuværende teleforlig, og hvilke områder, der skal være grundstenene i et kommende forlig,” lyder det fra digitaliseringsudvalget.

Til at diskutere emnerne finder vi blandt andet digitaliseringsminister Caroline Stage, direktør i Teleindustrien Jakob Willer samt repræsentanter for Dansk Erhverv, Region Nord, DTU, Fiberalliancen og Landdistrikternes Fællesråd.

Du finder hele dagens program her.

Torsten Schack Pedersen får ikke plads i regeringens sikkerhedsudvalg

Danmarks nye beredskabsminister, Torsten Schack Pedersen (V), får ikke plads i regeringens sikkerhedsudvalg, der håndterer følsomme spørgsmål om vores sikkerheds- og udenrigspolitik.

Og det vækker nogen undren, skriver Børsen

Under beredskabsministeren hører blandt andet Center for Cybersikkerheds, digital informationssikerhed, sikkerhedsnettet Sine samt forsyningssikkerhed og lignende.

“I regeringsgrundlaget var posten skitseret som meget tungere og mere vidtgående. Kernen i det var en opdeling af Justitsministeriet, hvor de operative dele som politi, PET og anklagemyndighed kom under en minister for national sikkerhed. Det var i høj grad et Lars Løkke Rasmussen-projekt, men det kom der altså ikke noget ud af,” siger professor Jørgen Grønnegaard til avisen.

I sikkerhedsudvalget sidder statsminister Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), justitsminister Peter Hummelgaard (S) samt forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

Mette Frederiksen påpeger til Børsen, at ministre efter behov inviteres med til ‘konkrete drøftelser’ i udvalget.

Microsoft investerer milliarder i Mexico

Microsoft vil over de kommende tre år investere 1,3 milliarder dollar - omkring ni milliarder kroner - i udbygning af datacentre og lignende i Mexico.

Mexico bliver dermed Microsofts seneste kapitel i selskabets for tiden meget omfattende infrastrukturinvesteringer verden over.

De er drevet af ikke mindst de øgede behov for datakraft, som AI har ført med sig.

CrowdStrike siger undskyld

CrowdStrike bukker dybt og siger undskyld for den fejlagtige software-opdatering, der i sommernes løb skabte ravage i store dele af it-verdenen.

Til en høring i det amerikanske senats arbejdsgruppe med det lange navn House Homeland Security Cybersecuritys and Infrastructyure Protection subcommittee beklagede Adam Meyers, der er SVP i CrowdStrike.

“Vi beklager dybt det skete, og vi er meget opsatte på at forhindre, at det kommer til at ske igen. Vi har nøje gennemgået vores systemer, og er i gang med at implementere planer, der skal sikre vores opdaterings-procedurer, så vi kommer ud på den anden side som et stærkere selskab,” sagde han ifølge Reuters

Edora køber Origo OS og åbner cloud-platform

Danske Edora køber den aarhusianske open source-platform Origo OS, som nu kommer til at danne rammen om Edoras nye cloud-løsning, Edora Cloud.

Bag Origo OS står en-mands firmaet Origo Systems med stifter Christian Orellana som eneste medarbejder.

Edora meddeler, at det nye Edora Cloud skal fungere som “et alternativ til de internationale techgiganter, der dominerer markedet.”

Edora Cloud kan anvendes som både public cloud, private cloud og som on-prem løsning i brugernes egne datacentre.

Ifølge Edorea vil løsningen kunne levere “danske kunder drift på dansk jord med fuld selvbetjening til dimensionering af kapacitet, netværk, sikkerhed og meget mere – på niveau med løsninger fra Microsoft, Google og Amazon.”

Du kan læse mere om Edora Cloud hos Edora her.