Videnskabsminister Helge Sander (V) har muligvis hår i ansigtet, men ikke på brystet, mener Anne Grete Holmsgaard, forsknings- og IT-ordfører i SF.
Ministeren synes nemlig ikke at der er grundlag for at tale med store bogstaver til universiteter og andre, der ikke er gode nok til at ansætte kvinder i forskerstillinger.
En tænketank under Videnskabsministeriet barslede i går med en rapport om de få kvinder i dansk forskning og hvilke konsekvenser, det kan få for Danmark, hvis ikke der bliver grebet ind.
Et af de områder, som tænketanken peger på er, at man fra politisk hold skal komme med nye initiativer, der kan fremme kvindelige talenter.
Men det nægter Helge Sander pure at stå for.
- Han har kendt til problemet i årevis uden at vise sig som en mand, der tør stille krav til universiteterne om at få ryddet op i gamle vaner og mønstre, slår Anne Grete Holmsgaard fast i en pressemeddelelse.
Hun er ikke den eneste i SF, der har reageret skarpt på både tænketank og minister. Ligestillingsordfører Pernille Vigsø Bagge mener ikke at flere rapporter eller tænketanke løser noget som helst.
- At mænd oftere bliver ansat og at der primært ydes forskningsmidler til mandlige forskere, ændres kun ved konkrete initiativer, skrev Pernille Vigsø Bagge i en pressemeddelelse i går.
Løber fra ansvaret
Ministeren er enig i, at det er et stort spild af talentmasse, når så få kvinder forsker. Men også, at det er op til uddannelsesinstitutionerne at få skabt en mere positiv udvikling, og ikke noget, han mener at kunne pålægge dem.
- Det er at løbe fra det politiske ansvar, der hviler på hans skuldre. Tilsyneladende er Sander så bange for at handle, at han skubber ansvaret fra sig. Den lave andel af kvindelige forskere kan ikke bare reduceres til et ansvar for bestyrelserne, mener Anne Grete Holmsgaard.
Hun peger på, at det er Helge Sander selv, der har ansvaret for de udviklingskontrakter, der indgås mellem uddannelsernes bestyrelser og Videnskabsministeriet.
- Han kan ikke endnu engang gemme sig bag andre, udtaler Anne Grete Holmsgaard i pressemeddelelsen.
Tænketanken går ikke ind for kvindekvoter, men kommer med en lang række forslag til, hvordan andelen af kvindelige forskere kan øges.
Større politisk fokus på problemet, talentpleje på uddannelserne og betalt barsel i forskningsperioder er nogle af de tiltag, som tænketanken tror, vil kunne vende udviklingen.