Frygt for børns pc-spil rammer ved siden af

Dansk hjerneforsker mener at børn bliver underudviklede, hvis de ikke supplerer computerspil med skak og andre gammelkendte brætspil. Spilforskere undrer sig såre over kritikken og over, at alle spil skæres over samme kam.

Hjerneforsker Kjeld Fredens mener, at børn bliver dummere end nødvendigt, hvis computerspil er den eneste type spil, som de spiller.

Ifølge Kjeld Fredens lærer børn ikke at tænke strategisk og langsigtet gennem computerspil.

Kjeld Fredens opfordrer derfor forældre, skoler og fritidshjem til at slukke for computeren og tage brætspil som ludo og skak frem.

Udmeldingen er blevet bragt uimodsagt i medierne vidt og bredt i løbet af den seneste uge.

Det får nu to danske spilforskere til at tage bladet fra munden.

- Man kan ikke sammenligne 'Counterstrike' og skak. Men der er masser af spil, der stimulerer de samme ting som skak, især i strategispil hvor du ikke kan vinde, hvis du ikke tænker langsigtet, siger Lars Konzack.

Han er adjunkt i digitale medier, spilforsker ved Aalborg Universitet og formand for netværket Spilforskning.dk.

- I princippet er påstanden ikke urealistisk, men jeg synes, den mangler dokumentation, som de fleste andre påstande om computerspil. Det er svært at påvise sammenhænge, siger Jonas Heide Smith, spilforsker ved IT-Universitetet i København, og næstformand i netværket.

Børn vokser med spil
Spilkritik rummer som regel også en frygt for at computerspil skaber vilde, asociale børn, der vil blive tabere som voksne.

- Computerspil adskiller sig fra brætspil ved at du kan spille alene. Men når børn bliver større, er det sjovere at spille sammen med andre, fordi det er mere udfordrende. Online-rollespil kræver meget mere social adfærd end for eksempel at læse en bog, der er en meget asocial aktivitet, siger Jonas Heide Smith.

Som han ser det, så er der en meget naturlig udvikling i børns spillestil. De hjælpes først, spiller så alene og indgår senere i online-fællesskaber, hvor kammeraterne ofte følger med ind i spillet.

Børnene lærer at håndtere mange forskellige typer spil og måder at agere på i forhold til det enkelte spils regler.

- Et kompliceret spil som 'World of Warcraft' kræver at man indgår i et team. Dem, der spiller skydespil for sig selv, får en umiddelbar tilfredsstillelse, men forstår ikke alle de referencer, der ligger i spillet. Det er en bestemt type, der bliver tiltrukket af de afstumpede spil, forklarer Lars Konzack.

Kjeld Fredens er ikke en hr. hvem-som-helst. Han er udviklingschef ved Vejlefjord Center for udvikling og genoptræning, har været læge og hjerneforsker ved Århus Universitet, er medlem af Undervisningsministeriets Kompetenceråd, forfatter og en flittig foredragsholder.

De to forskere peger hver især på forskellige punkter, hvor de mener at Kjeld Fredens er gået galt i byen.

- På mig virker han meget gammeldags. Han tager fejl, fordi han ikke forstår nørdkulturen, at spil har forandret sig, og så det at forholde sig til flere forskellige verdener på en gang, siger Lars Konzack.

Nørdernes hævn
- Jeg bliver lidt irriteret over, at han ikke har det sociale og kulturelle med, som er i nørde/spillekulturen. Spil er en del af den kulturelle referenceramme. Dem, der kun spiller skak, falder bag af dansen, mener Lars Konzack.

Han mener, at nørdkulturen er slået igennem. Det er ikke bare i spil, men også i tegneserier og film, hvor blandt andet nørdklassikere som 'Ringenes Herre' er kommet ud til den brede masse. Lars Konzack ser det som en provokation mod det etablerede, det finkulturelle, den politiske kultur og resterne af 68'ernes kultur.

Alle de virkeligheder, som bliver præsenteret i spil og tegneserier hjælper børn til at håndtere den pluralistiske, post-industrielle verden, der ikke har en 'en virkelighed for alle', men hvor man kan navigere mellem fantasi og virkelighed.

- Nørderne er den kreative klasse og de bruger medierne til det yderste. Det er den stærke, intellektuelle del af befolkningen, der spiller. Det er de moderne og stræbsomme unge, understreger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere