Biolog ny direktør for it-skrot-ordning

Cand. scient. i biologi Peer Lund-Thomsen er ny direktør for Elretur, producenternes nye retur-ordning for al elektronisk og elektrisk affald. Selvom lovgivningen bag Elretur først træder i kraft om et år, får den nye direktør rigeligt at se til.

Det bliver Peer Lund-Thomsen der skal sørge for, at producenter og importører til næste år betaler for bæredygtig bortskaffelse af udslidt forbrugerelektronik. Og han var på det nærmeste selvskrevet til jobbet.

- Det er måske så meget sagt, men jeg har da erfaring fra begge sider af bordet, siger Peer Lund-Thomsen til Computerworld.

Den 44-årige nyslåede direktør for Elretur er uddannet Cand. Scient. i biologi.

Han er gennem mange år blevet velbevandret inden for behandling af især elektronikaffald i både kommunalt og privat regi.

De seneste år har Peer Lund-Thomsen været selvstændig konsulent med fokus på at hjælpe virksomheder med miljøgodkendelser.

Nok at tage fat på

Bag den landsdækkende Elretur-ordningen står EPA, Elektriske/Elektroniske Producenters Affaldsorganisation.

Sammenslutningen består af blandt andre ITEK, Brancheorganisationen Forbrugerelektronik og FEHA, Foreningen af fabrikanter og importører af elektriske husholdningsapparater.

Foreningerne i EPA har gennem flere år forberedt det uundgåelige: At få producenterne til at indse, at de skal betale og tage ansvar for skrotningen af elektrisk og elektronisk isenkram, og at gøre benarbejdet inden lovgivningen blev presset ned over hovedet på branchen.

Med ansættelsen af Peer Lund-Thomsen får EPA en spydspids, der skal få projektet på plads, inden lovgivningen gælder næste år. Han begynder d. 1. august og har nok at gøre, selvom der er lang tid til, at Elretur skal fungere.

- Vi har været på forkant, men det er vi også nødt til, for det er et stort planlægningsarbejde. Vi skal have opsamling med videre på plads. Der er nok at se til, men vi er allerede godt på vej, forklarer Peer Lund-Thomsen.

Hvis en producent eller importør ikke melder sig til Elretur-ordningen, betyder den nye lov, at firmaet selv skal organisere og finansiere bortskaffelsen af sine produkter. Og det bliver dyrt.

- Det er et retfærdigt system. Producenterne skal betale for den del, de har ansvaret for. Den store udfordring bliver at få så mange med som muligt i den kollektive ordning, mener Peer Lund-Thomsen.

Forbrugerne vil ikke mærke nogen forskel, for de skal aflevere elektronisk affald som hidtil.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere