Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Russiske hackere havner på EUs sanktionsliste / Brand på batterifabrik i Sydkorea dræber 22 medarbejdere / Millionregn over aarhusiansk softwarehus

Russiske hackere havner på EUs sanktionsliste / Brand på batterifabrik i Sydkorea dræber 22 medarbejdere / Millionregn over aarhusiansk softwarehus / Regeringen vil stoppe børns uendelighedsscroll /

Velkommen til tirsdagens morgen-briefing.

I aften spiller det danske landshold den sidste, afgørende gruppekamp til EM mod Serbien. Udfaldet kan blive rigtigt godt, pænt skidt eller ende med tysk modstand i ottendedelsfinalen. Jeg selv tipper på en solid 1-1. Men inden da: Her er dagens korte nyhedsoverblik fra it-verdenen leveret af Frederik Therkildsen.

God læselyst!

Russiske hackere havner på EUs sanktionsliste

Seks hackere er blevet tilføjet til Det Europæiske Råds sanktionsliste. Fire af hackerne er ifølge rådet medlemmer af den russiske efterretningstjeneste Federal Security Bureau (FSB).

Mens de to resterende ‘blot’ er formodet cyberkriminelle, som har haft en ledende rolle i hackerkolonien Conti, der er forløberen til den aggressive bande Akira.

Det er ifølge Record Media første gang, at cyberkriminelle uden tilknytning til efterretningstjenester havner på EUs sanktionsliste.

I forvejen er fire af de seks hackere på Storbritannien og USAs sanktionslister, og i USA er de alle tiltalt for deres kriminelle handlinger.

Ifølge mediet er det i Storbritannien ikke for at stække de kriminelles økonomi, at hackerne ender på sanktionslisten, men snarere en taktik for at stresse hackerne, og for at give en falsk tryghed til de, der ikke er på listen, så de potentielt kan anholdes, hvis bandmedlemmerne rejser ud fra Rusland.

Pressemeddelelsen fra Det Europæiske Råd med navne på hackerne kan læses her.

Brand på batterifabrik i Sydkorea dræber 22 medarbejdere

En litiumbatteri-fabrik sydvest for megabyen Seoul brød i går aftes i brand.

For nu er branden under kontrol på fabrikken, der er ejet af batteriproducenten Aricell primært henvendt til brandalarmer.

Kun 60 personer opholdt sig på fabrikken, da flere batterier pludselig eksploderede i en lagerhal, hvor over 35.000 batteriet stod opbevaret.

22 af medarbejderne er allerede erklæret døde - hovedparten på grund af de særdeles giftige gasser fra batterierne, skriver nyhedsbureauet Reuters.

18 af dem er kinesiske statsborgere, tre sydkoreanere og en enkelt fra Laos, men der er stadig flere, der behandles mod alvorlige brandsår.

Sydkorea er hjemsted for en stor batteriindustri drevet af bilfirmaerne Hyundai og Kia, der også udvikler elbiler for at vinde den globale forbrugers gunst.

Millionregn over aarhusiansk softwarehus

Det aarhusianske techstartup Fenerum har fået en kapitalindsprøjtning på fire millioner kroner.

Fenerum har udviklet et regnskabssystem henvendt til software-abonnementer. Hovedparten af de nye investorer i selskabet er da også kunder, som altså kan se en værdi i produkt, fremgår det af en pressemeddelelse fra selskabet.

Der er stor efterspørgsel i markedet efter automatisering af de lidt mere tunge og repetitive finansielle processer, der kan integreres med virksomhedernes egne systemer. Vores investering skal bruges på at oprustning og skalering og øge vores nuværende markedsandel i Danmark, hvor vi sidder på 10 pct. af markedet. Vi står også over for en skalering i udlandet, herunder Norge, hvor vi lige har landet de første norske kunde,” lyder det fra stifter og administrerende direktør Kristian Øllegaard.

Det er forventningen, at med den nye investering på fire millioner kroner, så vil salget vokse med 70 procent i 2024.

Regeringen vil stoppe børns uendelighedsscroll

Regeringen indgår en ny alliance for at tøjle techgiganternes magt over børn, skriver Politiken.

Sammen med Børns Vilkår, Red Barnet og Dansk Ungdoms Fællesråd har regeringen indgået et samarbejde under det mundrette navn: “Alliancen for en tryg hverdag for børn og unge - i god balance mellem det fysiske og digitale liv.”

Alliancen skal ifølge statsminister Mette Frederiksen bekæmpe fastholdelsesmekanismer, uendelighedsscroll og algoritmer, der promovoerer grænseoverskridende indhold.

Derudover skal alliancen påtvinge techgiganterne til at indføre effektiv alderskontrol. Hvordan disse tiltag hænger sammen med, at landet folkeskoleelever nu igen skal bruge næsten gratis Chromebooks, melder historien ikke noget om.