Artikel top billede

(Foto: Rasmus Ferdinand Petersen)

SimCorp sætter salgsrekord under nye tyske ejere: Men høje regninger koster på bundlinjen

SimCorp investerer tungt i at blive en SaaS-virksomhed - men langt størstedelen af omsætningen hentes stadig fra on-premise-salg.

I slutningen af sidste år blev SimCorp købt af det tyske finansselskab Deutsche Börse for 30 milliarder kroner, hvilket sendte salget ind blandt de tre største virksomhedshandler i Danmark de seneste 10 år.

Men udover opkøbet blev 2023 også året, hvor SimCorp igen fik gang i salget efter en årrække med kun svag salgsvækst.
Det viser SimCorps netop offentliggjorte årsregnskab – det første af sin slags, siden SimCorp blev afnoteret fra den danske børs og kom på private hænder.

Omsætningen runder 301 millioner euro – svarende til 2,2 milliarder kroner – mod 263 millioner euro i 2022. Det er en stigning på 38 millioner euro på et enkelt år.

Til sammenligning er SimCorps omsætning de seneste tre regnskabsår blot vokset med cirka 15 millioner euro år-til-år.

Her er dog kun tale om regnskabet for SimCorps juridiske afdeling i Danmark, da Deutsche Börse efter overtagelsen har rykket visse af Simcorps forretningsenheder til Tyskland og korrigeret selskabets tidligere regnskaber.

Vil være en SaaS-virksomhed – men alt salg hentes på on premise

Driftsresultatet falder dog tilbage til 47,6 millioner euro mod 74,5 millioner euro i 2022. Et fald på med 27 millioner euro svarende til 201 millioner kroner.

Faldet skyldes en række store engangsomkostninger i forbindelse med Deutsche Börses overtagelse samt et omstruktureringsinitiativ kaldet ”FuEl”, der skal transformere Simcorp til en fuldbyrdet Software as a Service-virksomhed.

”Uden effekten af de førnævnte omkostninger ville driftsoverskuddet have været inden for det forventede interval på 21-24 procent. Baseret på dette anser vi driftsoverskudsmarginen for at være tilfredsstillende,” lyder det i regnskabet.

Driftsoverskudsmarginen lander på 16 procent og altså en del under det forventede. SimCorp er stadig meget langt fra målet om at blive en Software as a Service-virksomhed.

Denne del står kun for fem millioner euro af omsætningen – dog dobbelt så meget som i 2022. Til sammenligning kommer 53 millioner euro af omsætningen stadig fra on-premise.

"Ledelsen forventer, at 80 procent af gruppens eksisterende kunder vil blive overført fra en lokal løsning til en cloudbaseret løsning i de kommende år," står der i regnskabet.

234 millioner euro af Simcorps omsætning hentes fra selskabets mange datterselskaber, der primært består af afdelingerne i en lang række andre lande.

SimCorp forventer at fortsætte den positive udvikling i 2024 med en vækst i omsætningen på 15 procent og en driftsoverskudsmargin på samme niveau, 16 procent.

Betalte 40 procent mere end aktiekursen

Deutsche Börse bød 735 kroner per Simcorp-aktie tilbage i april 2023.

Prisen var dengang næsten 40 procent over Simcorps daværende aktiekurs, der med det samme steg med samme procenttal.

Bestyrelsen i den danske it-gigant anbefalede da også enstemmigt aktionærerne at takke ja til tilbuddet.

Deutsche Börse måtte dog forlænge sit tilbud af to omgange, da det krævede yderligere tid til at opnå de nødvendige myndighedsgodkendelser fra blandt andre Europa-Kommissionen.

Europa-Kommissionen godkendte handlen 24. august, og mandag 30. oktober var sidste dag, man kunne købe og sælge SimCorp-aktier.

2. november blev de sidste aktier i SimCorp forvandlet til kontanter.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering