Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Den danske fintech Ageras vokser og sigter mod børsen / Ransomware giver massive problemer … og stress / Voksenindhold, videostreaming og falske Office365-links er de største trusler

Morgen-briefing: Den danske fintech Ageras vokser og sigter mod børsen / Ransomware giver massive problemer … og stress / Voksenindhold, videostreaming og falske Office365-links er de største trusler / Hver tredje danskere oplever uønsket billeddeling på nettet / Nu kan udviklere bygge applikationer ved at tale med databasen / NATO-allierede investerer i AI, robotter og rumteknologi

Mornings. Så blev det sørme onsdag, og her får du de seneste it-efterretninger i klar tekst fra Computerworlds fremskudte lyttepost mod syd. Ved kontrolpanelet: Niels Veileborg

Den danske fintech Ageras vokser og sigter mod børsen

Den danske fintech-virksomhed Ageras planlægger et eller to store opkøb før en mulig børsnotering i 2026.

Ageras, som leverer regnskabs- og banksoftwareløsninger, har over 300.000 små virksomheder i Europa som kunder. Selskabets 2023-årsregnskab viser en omsætningsvækst på 53 procent og det første positive EBITDA nogensinde.

Den samlede omsætning for 2023 beløb sig til omkring 237 millioner kroner, og virksomhedens EBITDA nåede 8,9 millioner kroner.

Ransomware giver massive problemer … og stress

Ransomware er en teknologisk pest, som fortsat skaber massive problemer for tre ud af fire organisationer.

Det fremgår af Veeams 2024 Ransomware Trends Report, som også afslører den kedelige nyhed, at organisationer, der har været under angreb, ikke kan gendanne 43 procent af deres data.

Men ransomware har også menneskelige omkostninger

45 procent af respondenterne i undersøgelsen bag rapporten svarer, at de oplever en øget arbejdsbyrde ved et angreb - og 40 procent oplever forhøjet stressniveau.

Voksenindhold, videostreaming og falske Office365-links er de største trusler

Ifølge en ny undersøgelse foretaget af NordVPN udgør voksenindhold, gratis video-hostingsider og hjemmesider, der imiterer velkendte og respekterede brands, den største sikkerhedstrussel mod danske brugeres privatliv.

Farerne lurer især i elementer som malware, påtrængende reklamer og trackere.

Hjemmesider med voksenindhold indeholder otte procent af den sporbare malware

Office365, Gazprom og AT&T er de mest forfalskede brands, når det kommer til spredning af malware.

Danmark er blandt de lande, som er mest ramt af malware med mere end 1 million tilfælde siden starten af 2024.

I gennemsnit angribes én danskejet enhed med malware 65 gange om måneden.

Hjemmesider med gratis videoer indeholder de fleste påtrængende reklamer, hvilket ofte leder til falske hjemmesider og den største del af trackere.

Hver tredje danskere oplever uønsket billeddeling på nettet

Hver anden dansker er blevet fotograferet uden at blive spurgt om lov, og mere end hver tredje har fået delt fotos af dem selv eller deres børn uden samtykke, viser en ny undersøgelse foretaget af Norstat for Telenor.

Mere end tre ud af fire danskere vil gerne spørges først, før andre deler billeder eller videoer med dem på sociale medier, oplyser Telenor med afsæt i nye tal.

Ikke desto mindre oplever hver anden, at folk deler fotos af dem uden deres samtykke.

Det er Især unge, der oplever uønsket billeddeling.

Nu kan udviklere bygge applikationer ved at tale med databasen

Nye AI-funktioner i Oracle APEX gør det muligt for brugere, der ikke kender SQL, at bygge applikationer via en færdiglavet samtalegrænseflade.

Specifikation af funktioner og komponenter sker gennem naturlige sprogkommandoer, som senere også kan bruges til at automatisere generering af SQL-sætninger.

Oracle lover 20 gange hurtigere udviklingstid med 100 gange mindre kodegenerering. Oracle APEX AI Assistant minder om Microsoft Copilot, men med fokus på at forbedre produktiviteten hos udviklere af forretningskritiske applikationer.

NATO-allierede investerer i AI, robotter og rumteknologi

En konsortium af NATO-allierede har sat sig for at investere godt syv milliarder kroner i teknologier, der kan forbedre forsvarsalliancens formåen. Og nu er de første investeringer foretaget, skriver Reuters.

Fire virksomheder er udvalgt.

Den London-baserede chipproducent Fractile, der sigter mod at få store AI-sprogmodeller til at køre hurtigere, har fået en investering. Det samme gælder tyske ARX Robotics, der udvikler robotter med funktioner, der spænder fra tunge løft til overvågning.

De to andre er dels britiske iCOMAT, som udvikler nye lettere materialer til køretøjer, dels firmaet Space Forge fra Wales, der bygger halvledere i rummet..