Det er (forhåbentligt) snart sol og sommer, hvilket giver de spirende græs fart på.
Læste du med i gårdsdagens test af en af markedets mest avancerede plæneklipper-robotter, kunne du allerede der blive meget klogere på, hvad du får, når du slipper en intelligent robot ud efter plænens græs.
I anden del af vores græskapader, ser vi på det billigere alternativ fra Segway, hvor vi bliver klogere på, om det kan svare sig at spare på robot-teknikken.
Den smarte økonomirobot: Segway Navimow i105E til 7.999 kroner
Segway? Er det i grunden ikke noget med nogle skøre løbehjul, der er svære at holde balancen på?
Ikke så meget mere.
Det oprindeligt amerikanske mærke har stadig en adresse i USA, men siden 2015 har ejeren været kinesiske Ninebot, som blandt meget andet fremstiller elektriske løbehjul og scootere samt industrielle robotter og transportudstyr.
Robotplæneklippere siden 2021
I modsætning til mærker som Husqvarna, Gardena og Stiga med flere kommer Segway ikke med en baggrund fra maskiner til have- og skovbrug. Det kan ikke alene ses, men også i endnu højere grad mærkes.
Da Michael og jeg sidste år testede en Segway H800E, lød hans spontane udbrud ”robotplæneklippernes iPhone!”
Når det gælder intuitiv brugervenlighed, kan jeg sagtens være enig med Michael, og den filosofi har åbenbart også ramt robot-skiven lige i centrum.
For iagttagere af markedet for elektriske og elektroniske gadgets ser det ud, som om Segways prispolitik har fået nogle konkolleger til at spidse blyanterne og oplade batterierne i lommeregnerne.
Den testede i105E er beregnet til plæner på op til 500 kvadratmeter og kan købes i flere bygge- og elektronikmarkeder til en vejledende pris på 7.999 kroner. Den kraftigere i180E kan klare op til 800 kvadratmeter og er tilgængelig hos autoriserede forhandlere for 9.999 kroner.
Appen tager dig i hånden
Ligesom vi oplevede sidste år med H800E, er en Segway plæneklipper et ægte it-produkt. Download appen på din iPhone eller Android-smartphone, som ikke behøver være fra Apple, og følg anvisningerne på skærmen.
Så bliver du taget blidt ved hånden og guidet gennem hele opsætningen.
Appen er blevet bedre siden sidste år, og GPS’en låser sig fast på de nødvendige satellitter på mindre end tre minutter.
Segway har udviklet en EFLS (Exact Fusion Locating System) teknologi, som bygger på, at både plæneklipperen og en separat antenne kommunikerer med hinanden og navigationssatellitter i ionosfæren og troposfæren.
I den manual, som vi ellers ikke har studeret nærmere, er der en længere afhandling, hvor vi læser bundlinjen sådan, at robottens position bestemmes med en nøjagtighed i centimeterklassen.
I øvrigt har vi observeret, at den separate antenne ikke er specielt kritisk. I Michaels have gør det ingen teknisk forskel, om den er trukket helt op på stativet eller ligger og flyder på plænen. Men det første ser selvfølgelig pænest ud.
Kortlægning med viskelæder
Den nødvendige kortlægning klares med smartphonen, og det er meget nemt at redigere afgrænsningerne på skærmen. Det føles nærmest som at bruge et elektronisk viskelæder.
Vi har med tilfredshed noteret, at ladestationen kan flyttes, uden at vi skal foretage en ny kortlægning. Og selv om robotten ikke har en dedikeret kantklipper, er den rigtigt god til at klare plænekanterne.
Med i prisen og tilkøb
Endnu en god nyhed er, at et integreret kamera med et synsfelt på 140 grader er blevet en del af standardudstyret. Det kan se små ting som Michaels iPhone og er med til at forebygge dyre uheld.
En tyverisikring med 4G-teknologi er efter vores mening et must. Det nødvendige modul skal tilkøbes for 800 kroner, og abonnementet på tjenesten koster godt 200 kroner om året.
Konklusion
Segway Navimow i105E er testholdets favorit. Denne smarte og brugervenlige robotplæneklipper gør det ellers så kedelige plæneklipperi til en ren fornøjelse, fordi den gør hele arbejdet – og gør det godt.
Du behøver ikke være i nærheden, mens den arbejder, men er du hjemme, kan du slappe af eller lave noget sjovere. Og selv med en tilkøbt tyverisikring er prisen et stykke fra de fem cifre.