Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Apple-kurs på sit højeste nogensinde ovenpå AI-lancering / Google Cloud klar med Open Source nordisk sprogmodel / Microsoft og Aeven indgår hybrid cloud-samarbejde

Morgen-briefing: Apple-kurs på sit højeste nogensinde ovenpå AI-lancering / Google klar med Open Source nordisk sprogmodel / Microsoft og Aeven indgår hybrid cloud-samarbejde

Godmorgen og velkommen onsdagens morgen-briefing fra Computerworld, som i dag slår ned på Apples rekorddag på børsen, en ny nordisk storskalasprogmodel fra Google og et nyt samarbejde til Microsoft kommende danske cloud-region.

Morgenens tidlige nyhedsoverblik er sammensat af din vært Niels de Boissezon.

Apple-kurs på sit højeste nogensinde ovenpå AI-lancering

Den amerikanske tech-gigant Apple er nu mere værd end nogensinde, efter at selskabet i begyndelsen af ugen løftede sløret for sin omfattende integration af ’Apple Intelligence’, en række AI-værktøjer til sine enheder.

Selskabets aktie satte i løbet af den efterfølgende børsdag kurs mod en værdi på 207,15 amerikanske dollar ved børsens lukketid. Det er syv procent højere end ved dagens start og første gang, at kursen passer 200 dollar barren.

Det gør, at Apples værdi rammer 3.180 milliarder dollar og får selskabet til at gentage positionen som verdens næstmest værdifulde selskab fra Nvidia.

Microsoft er fortsat klodens mest værdifulde selskab med en børsværdi på 3.220 milliarder dollar.

Google Cloud klar med Open Source nordisk sprogmodel

Google Cloud tilbyder nu en ny sprogmodel kaldet Viking, som skal gøre det lettere at benytte AI-værktøjer på de nordiske sprog – heriblandt dansk. Modellen er Open Source og udgives under Apache 2

Udover de nordiske sprog er Viking i stand til at arbejde med engelsk samt de fleste programmeringssprog. Modellen er optimeret til at fungere bedst med de nordiske sprog.

Modellen er samtidig bagt med forståelse for nordiske kulturelle forhold.

”Vi glæder os over at hjælpe med implementeringen af Viking og tilbyde endnu bedre anvendelse på de nordiske sprog. Vi tror på, at fremtiden for AI er open source, og derfor giver vi adgang via Googles infrastruktur, så virksomheder selv kan udstikke deres egen retning på generativ AI,” siger Eva Fors, Managing Director for Google Cloud i Norden.

Modellen er resultatet af et samarbejde med AI-specialisten Silo AI og forskningsgruppen TurkuNLP fra Turku Universitetet i Finland.

Microsoft og Aeven indgår hybrid cloud-samarbejde

Den danske hosting-virksomhed Aeven rykker ind i Microsofts kommende danske datacentre, for at kunne tilbyde lokale, skræddersyede hybride cloud-løsninger.

Aeven bliver den første danske hosting-virksomhed, der lemmes ind den kommende danske datacenterregion, oplyser selskabet i en meddelelse.

Med den nye driftsmodel håber Aeven at kunne strømline administrationen på tværs af diverse miljøer og tilbyde fleksible løsninger til sine kunder.

"Sammen med Microsoft starter vi et initiativ, der inviterer europæiske virksomheder med på en sikker og compliant cloud-rejse. Jeg tror på, at vi sammen kan gøre det muligt for virksomheder i Danmark at imødekomme nuværende og fremtidige sikkerheds- og compliance-krav og samtidig understøtte innovative digitale transformationer," siger Henrik Bodskov, CEO i Aeven.

Ladeplatformen Monta henter ny CTO

Den europæiske software- og ladeplatform Monta får en ny CTO i skikkelse af Jesper Terkelsen, som får til at opgave at skalere virksomhedens 150 mand store ingeniør-team.

Han skal lede det europæiske ingeniørteam frem med nye satsninger såsom Powerbank, Vehicle to grid og Virtual Solar.

"Efter at have arbejdet i en SaaS-virksomhed, der voksede hurtigt og ekspanderede globalt, føler jeg mig godt positioneret til at bidrage til Montas succes på dette stadie. Med et talentfuldt team og en visionær CEO, der forstår det tekniske landskab, er jeg sikker på, at vi vil fortsætte med at sætte nye standarder i branchen. Virksomhedens mission om at bygge en mere bæredygtig fremtid stemmer perfekt overens med mine værdier," siger den nyslåede CTO.

Han overtager rollen fra administrerende direktør og fungerende CTO Casper Rasmussen, oplyser selskabet i en meddelelse.