Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Bredbåndspuljen åbner for nye ansøgninger / Apple Vision Pro kommer til Europa / Taiwans svigtende energiforsyning truer global chip-produktion

Morgen-briefing: Bredbåndspuljen åbner for nye ansøgninger / Apple Vision Pro kommer til Europa / Taiwans svigtende energiforsyning truer global chip-produktion

Velkommen til Computerworldsm morgen-briefing tirsdag 11. juni.

Dagens tidlige overblik, hvor vi vil overflyve den nye bredbånspuljes muligheder samt Apples europæiske lancering er sammensat af din nyhedsvært, Niels de Boissezon.

Bredbåndspuljen åbner for nye ansøgninger

Danskere som plages af ringe bredbåndsforbindelser, kan nu igen søge om at få tilskud til at få ført bredbånd til adressen. Det forudsætter blandt andet, at ens eksisterende dækning tilbyder under 100 mbit/sekund i download.

Ordningen fungerer som i tidligere år, hvor grupper kan slå sammen og søge om midlerne. Dertil kommer en mulighed for at søge om dækning på enkeltstående adresser, lyder det i en meddelelse fra Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur

I år er der afsat 50 millioner kroner til ordningen, mens ubrugte midler fra 2023 samt tilbageløb gør, at der er 80 millioner kroner til rådighed, hvoraf 20 millioner er afsat til særordningen til enkeltadresser.

Bredbåndskortet kan det ses, hvilke lokalområder der er tilskudsberettigede.

Apple Vision Pro kommer til Europa

Apples bud på et mixed reality headset, Vision Pro, kommer nu ud over hjemlandets grænser og debuterer i udvalgte europæiske og asiatiske markeder.

Den 13. juni vil det blive muligt at forudbestille headsettet i Hong Kong, Japan, Kina og Singapore, mens europæiske brugere vil kunne bestille enhederne fra 28. juni.

De første europæiske markeder bliver alene Frankrig, Storbritannien og Tyskland. Dertil lanceres enheden i Canada og Australien.

“Der har været virkelig stor begejstring omkring Apple Vision Pro, og vi glæder os meget til at præsentere flere kunder rundt om i verden for magien ved rumlig databehandling,” siger Apple CEO, Tim Cook.

“Vi kan næsten ikke vente på, at flere får mulighed for at se det umulige blive muligt, uanset om de arbejder og samarbejder med et uendeligt lærred til apps, genoplever skønne minder i 3D, ser serier og film i en unik personlig biograf eller får glæde af helt nye rumlige oplevelser, som overgår fantasien.”

Taiwans svigtende energiforsyning truer global chip-produktion

Den globale chip-produktions arnested døjer med at levere energi og strøm til sin industrier.

Igennem de seneste syv år har landet været ude for tre omfattende strømafbrydelser, mens det seneste år har budt på en stribe mindre strømafbrydelser, senest i april, hvor det en række byer i det nordlige Taiwan stod uden strøm i tre dage.

Usikkerheden i strøm og energiforsyning truer landets omfattende chip-sektor, som blandt andet tæller klodens største chip-producent TSMC, skriver finansmediet CNBC.

Bag usikkerheden er en aldrende energiforsyning og meget lave strømpriser, der driver efterspørgslen op på det pressede net. I dag er elregninger lavere end de var for 20 år siden, skriver mediet. Samtidig importerer landet 97 procent af sin energi-inputs.

Nye folk i OpenAI’s topledelse

AI-virksomheden OpenAI får to nye topprofiler i sin ledelse, hvor Sarah Friar debuterer som Chief Financial Officer og Kevin Weil tiltræder som Chief Product Officer.

”Sarah Friar skal lede et finansielt team, der skal bidrage til at nå vores mission om fortsat at investere i vores kerneforskning, og sikre at vi kan skalere for at møde vores voksende kundebases behov og navigere det komplekse globale miljø vi opererer i,” lyder det i en meddelelse fra selskabet.

Kevin Weil skal lede selskabet produktteam med særligt fokus på at omsætte OpenAI’s forskning til produkter og services, skriver virksomheden. Han er tidligere VP hos Planet Labs og Facebook samt SVP hos Twitter og medstifter af kryptovalutaen Libra.

Sarah Friar er tidligere CEO hos app-tjenesten Nextdoor og CFO for betalingstjenesten Square. Inden da har hun gjort karriere hos Goldman Sachs, McKinsey og Salesforce.