Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Partier enige om nye regler for deepfake: Sådan må de fremover bruge deepfake-videoer af andre politikere

Fremover skal man have tilladelse fra et parti eller en politisk kandidat, før man må bruge dem i deepfakes, hvor der bliver sagt eller gjort ting, som ikke er blevet gjort i virkeligheden. Det er et bredt flertal af partierne i Folketinget blevet enige om.

Et bredt flertal af Folketingets partier er blevet enige om en fælles politisk linje for brugen af deepfakes i politisk kommunikation og valgkampe.

De enige partier omfatter ni ud af 11 af partierne i Folketinget (uden at medregne de færøske eller grønlandske partier).

Der er tale om Socialdemokratiet, Venstre, Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Moderaterne, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet, som alle har alle tilsluttet sig aftalen.

Dermed er det kun Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, som står uden for aftalen.

Forpligter partierne

Den nye aftale forpligter partierne til helt at undlade at bruge deepfakes til at gengive eller kopiere politikere eller politiske kandidater fra andre partier uden deres tilladelse.

Deepfakes må dog ifølge aftalen anvendes, hvis den pågældende politiker eller kandidat har givet tilladelse. Derudover er det tilladt at anvende deepfakes af sig selv eller politikere fra eget parti, så længe de er indforstået.

For at sikre gennemsigtighed skal alle deepfake-videoer og -lydklip tydeligt markeres som falske, lyder det videre.

Det kan gøres ved hjælp af vandmærker, permanent tekstoverlejring i videoer eller deklarationer i begyndelsen eller slutningen af lydfiler, der informerer lytteren om, at indholdet er skabt ved hjælp af kunstig intelligens.

Dette krav gælder også, selvom den pågældende politiker har givet tilsagn.

Glad formand for Folketinget

Folketingets formand, Søren Gade, udtrykker glæde over den brede opbakning til aftalen.

"Vi har taget hul på en vigtig debat. Når vi bruger kunstig intelligens i vores politiske kommunikation, må det aldrig ske på bekostning af troværdighed og gennemsigtighed," lyder det fra Folketingets formand.

Efter sommerferien vil arbejdet fortsætte med at udvikle et generelt og permanent kodeks om ansvarlig brug af kunstig intelligens i politisk kommunikation.

Dette kodeks vil blive integreret i den eksisterende gentlemanaftale mod fake news, som partierne indgik forud for valget i 2019.

Liberal Alliance og Dansk Folkeparti står udenfor

Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance (LA) forklarer i den forbindelse til Computerworld, hvorfor partiet står uden for aftalen.

Ifølge ham bunder det i, at man ikke har kunne blive enige med de andre partier om, hvad deepfake egentlig er. Man er nemlig enig med de andre partier om, at vildledning er et stort problem.

"Vi er lige så meget imod vildledning og at partier vildleder om, hvad andre partier mener og har sagt – herunder ved brug af deepfakes, hvor man laver filmstumper, der ser ud som om, en modstander siger noget, som vedkommende ikke har sagt. Det er vi ekstremt meget imod, mindst lige så meget imod, som de partier, der har lavet aftalen," siger han.

Ifølge ham insisterede de andre partier dog på, at det var selve teknologien, man ikke måtte bruge til politisk kommunikation.

Ole Birk Olesen siger samtidig, at aftalepartierne ville have en så bred definition af deepfake, at også Liberal Alliances filmklip, som af flere af partierne er blevet kaldt deepfakes, selvom alle ifølge LA’s folketingsmedlem kan se, at der er tale om et kunstprodukt, ville blive omfattet af aftalen.

"Alligevel har de andre partier ønsket at have en så bred definition på det (deepfake, red.), som vi skulle aftale, så de derefter kunne slå os i hovedet og sige, at Liberal Alliance har forbrudt sig mod den aftale, hvis vi laver andre klip i fremtiden," lyder det fra Ole Birk Olesen.

Man har fra Liberal Alliances side forsøgt at få de andre partier til at acceptere, at film som deres ikke falder ind under kategorien ’deepfake’.

Men det har aftalepartierne altså ifølge Ole Birk Olsen ikke ville acceptere.

Det fremgår dog ingen steder i selve aftalen, at der er tale om et generelt forbud mod brugen af AI til politisk kommunikation.

Ifølge Ole Birk Olesen skyldes det dog, at aftalepartiernes definition af deepfake ikke flugter med det, som han eller Liberal Alliance forstår ved ordet.

"I deres optik betyder deepfake noget meget bredere end i normale menneskers optik. De har konstant kaldt vores film for deepfake. De ønskede, at vi skulle gå ind på den og acceptere, at der skulle være noget galt med vores film, og at det er for galt. Vi ønsker ikke, at det skal fremstå, som om tegnefilm, hvor alle kan se, at det ikke er rigtige film – er deepfake."

Computerworld har også forsøgt at få en kommentar fra Dansk Folkepartis politiske ordfører.

Han er dog ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Baggrund

Den nye aftale kommer i kølvandet på flere kontroversielle episoder med deepfakes.

For eksempel delte Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt en deepfake-video af statsminister Mette Frederiksen (S), hvor hun angiveligt annoncerede afskaffelsen af flere helligdage.

Selvom videoen var markeret som falsk, har den vakt kritik og sat fokus på behovet for klare retningslinjer.

Også kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har udtalt, at han ønsker at forbyde deepfake-videoer i Danmark, efter at lignende videoer blev brugt af politiske partier til at manipulere med budskaber.