Artikel top billede

Bestseller fra dansk stjerneprofessor endelig oversat

Den verdensberømte danske forsker Bent Flyvbjerg fortæller om forskellen mellem succes og fiasko i alle slags projekter i ”Få store ting gjort.”

Bent Flyvbjergs bog ”How Big Things Get Done”, som han har skrevet sammen med journalisten Dan Gardner, har høstet fantastiske anmeldelser i nogle af verdens største tidsskrifter og har været en global bestseller, siden den udkom for godt et år siden.

Nu er den omsider også kommet på dansk. Hvilket er godt, selv om der måske nok er lidt mere schwung over den oprindelige engelske titel end den danske ”Få store ting gjort.”

Bent Flyvbjerg er professor ved University of Oxford og IT-Universitetet i København.

Han er økonomisk geograf og verdens førende ekspert i megaprojekter. Dan Gardner er undersøgende journalist og forfatter til bøger som Frygtens anatomi, Future Babble og Superforecasting.

I Få store ting gjort afslører forfatterne på meget underholdende vis grundene til, at helt op mod 92 procent af alle store projekter overskrider tidsplan og/eller budget.

Vi kommer for eksempel igennem projekter som Jimi Hendrix’ berømte Electric Lady Studio, der kostede dobbelt op både på tid og penge i forhold til det planlagte.

Og så døde Hendrix endda bare ti uger efter, at studiet omsider var færdigt. Hvilket selv verdens bedste projektleder dog næppe kunne have forudset.

Men bogen beretter også om projekter som operahuset i Sydney, Storebæltsbroen og små, håbløse køkkenrenoveringer. For både i det store og i det små har projekter det med at køre af sporet.

Det er der mange grunde til. Det handler blandt andet om at skulle håndtere mange sammenhængende delprojekter i den korrekte rækkefølge.

Dertil kommer uforudsete faktorer, som har det med at stikke en kæp i hjulet. Hendrix blev for eksempel forsinket, da byggepladsen blev oversvømmet af voldsomt regnvejr – og efterfølgende skulle der bygges lyddæmpede pumper, da studiet viste sig at ligge oven på en underjordisk flod.

Heldigvis går det jo også godt fra tid til anden – og det faktum dykker bogen også grundigt ned i. Her bliver det faktisk en effektiv håndbog i, hvordan man får tilrettelagt sine projekter på en måde, der øger sandsynligheden for succes.

Hvis du vil have et mere inspirerende indblik i, hvad bogen handler om, kan du med fordel opleve ekspert i adfærdsdesign Morten Münster tale med Bent Flyvbjerg om, hvordan man eksekverer store projekter med succes i podcasten Adfærd på dette link eller hvor du normalt henter podcasts.

Titel: Få store ting gjort – Forskellen mellem succes og fiasko i alle slags projekter

Forfattere: Bent Flyvbjerg og Dan Gardner