Den danske filmbranche har sit eget filminstitut.
Og nu får den danske spilindustri også sit eget spilinstitut, der bliver det første af sin slags i Europa.
Instituttet indgik i regeringens finanslovudspil, og det er sat i verden for at bidrage med støtte til danske spiludviklere og sikre, at der bliver udviklet danske alternativer af høj kvalitet til de udenlandske spil.
En ny undersøgelse fra Medierådet for Børn og Unge viser eksempelvis, at kun to procent af de spil, som danske børn spiller, er udviklet i Danmark.
“Vi må ikke efterlade børn og unge alene blandt internationale spiludbydere, som kæmper om børnenes gunst med uetiske tricks og afhængighedsskabende algoritmer. Heldigvis har Danmark i årtier produceret adskillige fremragende digitale spil. Det har, siden jeg blev kulturminister, været en vigtig prioritet for mig at støtte op om den danske spilbranche, som har et kæmpestort kulturelt og økonomisk potentiale for Danmark,” siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) ifølge enpressemeddelelse.
Opkaldt efter Piet Hein-spil
Kulturministeriet har efter en navnekonkurrence, der blev sat i søen i februar, valgt navnet Nimbi GameLab – Danmarks Institut for Spiludvikling. Et navn, der henviser til et af de første danske computerspil, som Regnecentralen udviklede i 1963 baseret på et design af Piet Hein.
“Med etableringen af Nimbi GameLab – Danmarks Institut for Spiludvikling er næste skridt i en positiv udvikling taget. Jeg ser frem til at udvikle rammer og muligheder for den danske spilbranche i samarbejde med resten af bestyrelsen, en kommende direktør, medarbejdere og branchen,” siger Kasper Kruse, bestyrelsesleder i Nimbi GameLab og til daglig leder af The Animation Workshop.
Udover bestyrelsesleder Kasper Kruse består bestyrelsen af Sofie Filt Læntver, vicedirektør i Nordisk Games, Mathias Gredal Nørvig, administrerende direktør i Sybo Games, Trine Laier, ejer af Those Eyes, og Christian Walther Øyrabø, administrerende direktør for Ooono.
Den første opgave for den nye bestyrelse bliver at ansætte en direktør samt finde en ny fysisk adresse for instituttet. Kulturministeriet har ifølge DR over en treårig periode afsat 78,8 millioner kroner til instituttet.