Artikel top billede

Den 70 centimeter lange lydbar fylder ikke meget, men indeholder alligevel hele seks højttaler-enheder med hver deres forstærker. (Foto: Sennheiser)

Test: Denne højttaler er som skabt til de kvalitets- og designbevidste - lige indtil den dumper på ét afgørende punkt

Er du ude efter en meget kompakt lydbar til designerhjemmet, er Sennheisers Ambeo Mini et fremragende valg - som du til sidst nok fravælger på grund af en dum forglemmelse.

For nogle år siden kom Sennheiser med deres første lydbar, der i seneste version hedder Ambeo Max.

Det unikke ved den, er at den med ét placerede sig som en af de absolut bedste på markedet, og det endda i første forsøg.

Den store Ambeo Max brillierer ved et formidabelt stort og præcist lydbillede – selv uden subwoofer.

Det skyldes blandt andet et meget intelligent auto-setup, hvor den tuner sig selv ind til rummets omgivelser.

Store dele af samme teknologi kan du finde i den testede Ambeo Mini.

Den er, som navnet antyder, meget mindre, men koster også 6.299 kroner, en tredjedel af de over 20.000 kroner der skal slippes for Max-varianten.

Minimalistisk og smart

Ambeo Mini er udført minimalistisk, og selvom den ikke gør indtryk på produktbillederne, er det tydeligt i virkeligheden, at der er brugt kvalitets materialer og forarbejdningen er ret flot.

Alt fra formstoffet til følelsen af den plastik, den også indeholder, er tydeligt af meget høj kaliber.

Indvendigt har den fuldtone enheder, til at varetage mellemtone og diskant. Der er 4” basenheder til at varetage – ja bassen. Det er ikke voldsomt meget til at håndtere den dybe bas.

Men som med de fleste små lydbarer, kan man manipulere lyden ret meget, ikke mindst i de dybe oktaver. Er der alligevel for lidt bas, kan der tilkøbes trådløs subwoofer.

De seks højttaler enheder har hver deres klasse-D forstærker. Så der er godt pakket med elektronik i det lille kabinet.

Automatisk kalibrering

Opsætningen af Ambeo Mini er ultra let. Sæt den til TV’et og hent Sennheiser app.

Efter få sekunder finder den lydbaren, der nu kan sættes op til både wi-fi og bluetooth, så du kan streame til den i forskellige sammenhæng.

Til tv-brug kan du benytte den automatiske kalibrering. Tryk på en knap og der kører testlyde i cirka tre minutter, og lydforskellen før og efter er markant.

Især surround-virkningen påvirkes markant, hvis du prøver at lytte før og efter opsætningen.

Den håndterer Dolby Atmos DTS X og flere andre formater. Alt dette klares naturligvis automatisk. Og hastigheden hvormed den justerer mellem formater afslører, at her sidder en kraftig og effektiv processor.

Flot lyd - når det virker

Det gode ved Ambeo Mini er at den ikke prøver desperat at generere et større lydbillede end hvad dennes beskedne dimensioner er klar til. Den måler altså kun 70 centimeter i bredden og 6,5 centimeter i højden.

Man har formået at få Mini til at gengive et halvstort lydbillede, der ikke virker presset. I mine ører er der ikke noget værre end, når en lille højttaler er manipuleret til at spille fem gange højere end det, fysikkens love tillader.

Derfor får du et meget præcist og ikke mindst velafbalanceret lydbillede. Der er ikke afgrundsdyb bas eller oplevelsen af at side i Imperial-biografen.

Det havde jeg heller ikke forventet. Du får stemmer med fin fylde og ikke mindst et – for størrelsen, meget flot og ikke mindst præcist surround oplevelse.

Lyden når fint ud, og er din stue ikke større end 20-25 kvadratmeter er det godt. Sæt en subwoofer til, og det vil løfte lyden meget. Men også få prisen op i et leje, hvor der findes mere pris-effektive konkurrenter.

Gid de dog havde

I min optik, har Sennheiser begået en lille genistreg til dig, der ønsker en meget kompakt lydbar med stor virkningsgrad og flot finish.

Men det er et stort ankepunkt.

Du finder nemlig kun én HDMI Arc tilslutning bagpå. Det er fint nok, da de fleste af os, sætter vores Apple TV og TV bokse til tv’et og kun lyden via HDMI Arc.

Problemet her er blot, at Mini ikke fungerede med mit tv. Som den første produkt nogensinde, ville den ikke modtage lyd, hvis det var fra andre HDMI indgange på mit tv.

Det naturligvis variere fra tv model til model. Det er dog første gang jeg prøver det – også på tidligere tv jeg har haft privat eller til test.

Løber du ind i det problem er det dog let – man sætter blot tv-boksen direkte til lydbaren. Men når du som med Ambeo Mini kun har én indgang er det så udelukket.

Uanset om det fungerer eller ej på dit tv, er det en fejl ikke at have mindst en ekstra HDMI indgang og helst også optisk digital indgang, i en lydbar af denne prisklasse.

Derfor ender jeg på et gennemsnitligt 3 tal. Med ekstra indgang kunne jeg let have svinget mig op til et stort 4-tal – endda med prisen i betragtning.


Loading ikon