Artikel top billede

(Foto: unsplash)

VPN-test fra virkeligheden: To tjenester som glimrer på hver deres måde

Valget af VPN-tjeneste til at gøre ens web-færden sikrere kræver tillid og en god portion research.

Som nævnt i weekendens store VPN-guide, er det vigtigt at sætte sig ind, hvem det er der udbyder ens virtuelle private netværk, når man vil sikre sin surfen og ageren på nettet fra uvedkommende.

Udvalget er dog enormt. Når jeg ser PCWorlds seneste ”Best VPN services” fra 17. april 2024, bliver jeg helt stakåndet.

Her bringer Computerworlds søstermedie udførlige test af 12 VPN’er og linker til yderligere 22 tjenester. Hvis jeg prøvede at gøre et lignende arbejde, ville min chefredaktør få seriøse problemer med sit freelancebudget.

Sidste år prøvede jeg et gratis VPN, der skulle køres som en udvidelse i Chrome. Det var langsomt, ustabilt og kunne ikke fungere sammen med Googles inkognitotilstand. Jeg har glemt, hvad det hed, og det bedste, jeg kan sige om det, er, at det ikke har efterladt nogen spor, som jeg har kunnet finde i min computer.

I stedet har jeg undersøgt to solide, betalte alternativer.

Mullvad VPN – En muldvarp i computeren

Mit første valg til et VPN blev den svenske tjeneste Mullvad VPN. Det kostede ikke meget research, for jeg spurgte min hustrus nevø, som er it-professionel i enterpriseklassen, til råds. Han spurgte sin it-chef, og denne svarede, at de brugte Mullvad.

I spion- og gartnerbranchen er muldvarpe ikke populære, men i en computer er det faktisk meget rart med en funktionalitet, der falder i med tapetet som en engelsk butler og ovenikøbet er meget rimeligt prissat.

Hele historien om Mullvad er præcist og nøgternt formuleret, og du kan læse den på dette link: Mullvad VPN - Skab et frit internet

Under ”Servere” kan du få et indtryk af maskinrummet hos Mullvad. Selskabet ejer og lejer i alt 660 servere, som er placeret i 79 byer i 44 lande. I Danmark er der syv servere, og de står alle i København.

Diskretionen selv

PCWorlds ”Best VPN for privacy-Award” og en tredjeplads på top 10 går til Mullvad VPN. Svenskerne vil absolut ikke vide, hvem du er.

De spørger ikke efter nogen e-mail, navn eller noget som helst andet, der kan identificere dig.

Jeg har fået enhedsnavnet Large Pigeon, og hvis jeg er utryg ved at betale mit abonnement med MasterCard eller PayPal, modtager de såmænd også kontanter med posten.

Den første måned er ikke gratis hos Mullvad, men du kan betale for ned til en måned ad gangen, og der er intet at spare ved at forudbetale for flere måneder.

Abonnementsprisen er fem euro (37,29 kroner) om måneden, så mere behøver du ikke miste, hvis du fortryder.

Det er nemt at downloade en kvittering med moms. Den kommer direkte som PDF-fil. Da Mullvad ikke vil kende min e-mail, skal jeg selv sørge for at forny mit abonnement, og der har selvfølgelig aldrig været så meget som et pip fra firmaet i min Outlook-indbakke.

Lige så diskret Mullvad behandler deres kunder, lige så åbne er de selv med firmainformation. Hvis der er fejet noget ind under gulvtæppet på hjemmesiden, er det ikke noget, som jeg savner.

Høje hastigheder

Jeg har speedtestet Mullvad VPN i to geografiske indstillinger – Danmark og Tyskland.

I begge ”lande” går det lidt ud over downloadhastigheden, som falder fra 2,3 Gbps til 1,9 Gbps, hvad der svarer til et tab på knap 20 procent.

For en enkelt bruger eller en mindre familie er hastighedsforringelsen så beskeden, at man lige så godt kan have tjenesten konstant aktiveret i forbindelse med surfing og streaming.

Med gaming er det noget andet: Når jeg vælger Danmark som VPN-placering, stiger pingtiden fra 2 til 3 millisekunder. Det kan selv en verdensmester i eSport nok leve med.

Hvis gameren hellere vil være tysker, stikker pingtiden af og lander på omkring 46 millisekunder. Det kan en skydespiller helt bogstaveligt ikke leve med.

Nogle få gange har jeg oplevet udfald eller besvær med at tilgå tjenester på nettet. Der har ikke været noget egentligt mønster, men VPN er ikke alle streamingtjenesters livret, så jeg vil ikke udelukke, at der kan være nogle blokeringer, som Mullvad ikke kan forcere.

Her i huset foregår tv- og videostreaming via Chromecast-dongles, der fødes trådløst fra mesh-systemet, så her styres trafikken ikke af Mullvad.

Da jeg bor i nærheden af Øresund har jeg et par gange – ligesom med min mobiltelefon – oplevet, at Mullvad hopper over på den anden side af Sundet og kobler sig på en server i Sverige.

Så falder downloadhastigheden til 1,8 Gbps, og pingtiden kommer op på 42 millisekunder.

NordVPN – Storytelling for fuld skrue

NordVPN kom også med i denne test på basis af en anbefaling – denne gang fra mit eget netværk. Blandt mine PR-bureaukontakter er Jacob Hugosson hos Geelmuyden Kiese, og da jeg i en anden sammenhæng nævnte, at jeg var begyndt at lege med VPN, fortalte Jacob, at hans firma har NordVPN som kunde og tilbød mig et testabonnement.

Hos PCWorld ligger NordVPN på en andenplads med prædikatet ”Best VPN for features”. Det synspunkt kan jeg sagtens tilslutte mig, for denne tjeneste er en meget omfattende værktøjskasse kogt ned til en nogenlunde overskuelig app.

NordVPN er også en sværvægter, når det gælder servere.

På selskabets hjemmeside står der, at det råder over 6.356 servere i 111 lande. Hele virksomhedens værdigrundlag og produktprogram er udførligt beskrevet på hjemmesiden Den bedste VPN-tjeneste, når det gælder hastighed | NordVPN.

På det seneste har NordVPN trigget en bunke tics hos it-ansvarlige over hele verden. I en pressemeddelelse deler firmaet nogle uafhængige forskeres studier af cookies på det mørke web.

Globalt skal det dreje sig om ikke færre end 54 milliarder lækkede cookies, hvoraf 17 procent er aktive, og 46 millioner kan spores til Danmark. Tilfældigvis har NordVPN udviklet et cybersikkerhedsprodukt, Threat Protection, som er integreret i VPN-appen og kan beskytte brugerne mod datahøst og tyveri.

Blandt de dyreste tjenester

Til almindelige brugere tilbyder NordVPN fire VPN-løsninger: Ultra, Komplet, Plus og Basis.

Hvis jeg skulle vælge en NordVPN-løsning til mig selv, ville jeg pege på Plus, som er den næstbilligste i sortimentet. Jeg betaler i forvejen for Microsofts 365 Family-plan, som omfatter en terabyte skylager til hver af op til seks personer.

Derfor vurderer jeg, at Komplet eller Ultra vil være overkill til min situation.

Nemt at komme i gang

Der er virkelig ingen ben i at downloade NordVPN og aktivere beskyttelsen af en internetforbindelse.

Firmaet logger ikke brugernes aktiviteter, men kræver ikke desto mindre lige så meget information som normalt i forbindelse med betalingsprogrammer, og der popper også jævnligt mail op i indbakken med tips, som jeg ofte er glad for, og tilbud, som jeg gerne vil være fri for.

Hos PCWorld rangerer NordVPN blandt de hurtigste VPN-tjenester.

Med et ”Nord” i produktnavnet kunne man forestille sig, at firmaet fokuserer på de nordiske lande. På min beliggenhed lader dette dog ikke til at være tilfældet.

Pingtiderne er mere typiske – 3 millisekunder i ”Danmark” og 48 millisekunder i ”Tyskland”.


Loading ikon