Andrew Witty, topchef for den amerikanske sundhedsgigant United Health, vidnede for et udvalg i den amerikanske kongres i onsdags omkring det vidtgående ransomware-angreb mod datterselskabet Change Health.
Løsesummen lød på 22 millioner dollar (153 millioner kroner), men regningen bliver over 70 gange større. Topchefen estimerer, at angrebet kommer til at koste cirka 1,6 milliarder dollar (11,1 milliarder kroner) i løbet af året - og det er ikke medregnet potentielle sagsanlæg eller bøder.
Efter et par insisterende spørgsmål vurderede topchefen, at omkring en tredjedel af de amerikanske borgere formentligt har fået lækket deres helbredsoplysninger, men ifølge topchefen er det stadig for tidligt at sige, fordi undersøgelser stadig er i gang, skriver mediet cso-online.
Topchefen blev særligt hårdt udfrittet om den manglende multifaktor-godkendelse.
Ifølge cso-online forklarede Andrew Witty, at platformen Change Health blev integreret glidende i løbet af slutningen af 2022, men stadig med en stor portion teknisk gæld.
Change Health håndterer omkring halvdelen af såkaldte medical claims i USA. Det er regningerne fra apoteker, læger eller sygehuse, som videresendes til forsikringsselskaber.
Den lede double whammy
Andrew Witty anerkendte overfor the House Energy and Commerce Committee, at i slutningen af 2023 advarede blandt andet FBI og CISA, at sårbarheder i Citrix brugt i kritisk infrastruktur blev udnyttet af den russiske ransomware-gruppe Aplha/Black Cat.
En anbefaling, som Change Health ikke efterlevede. Nu er selskabet ifølge topchefen i gang med en intern undersøgelse af, hvorfor sårbarhederne ikke blev lukket.
Få dage efter betalingen af løsesum, forlangte gruppen RansomHub yderligere betaling med forsikring om, at de også havde 4TB data liggende med helbredsoplysninger.
Efter sigende på grund af interne magtkampe i den russiske cyberunderverden, fordi gruppen af affliates var blevet snydt af ‘moderselskabet’ Black Cat.
Opslaget på bandens leak site er dog sidenhen taget ned. Det er dog uklart, hvad årsagen er.
Tidligere har datagidselforhandler Michael Sjøberg udtalt til Computerworld, at selvom man ikke skal stole på kriminelle, så er der alligevel en form for markedslogik i det kriminelle økosystem.
“Der findes ikke en Trustpilot for hackere, men de er ret bevidste om, at det skader deres forretningsmodel, hvis det postes på X, LinkedIn eller rygtes i sikkerhedsbranchen, at lige præcis dén gruppe kan man ikke stole på,” forklarede han.