Artikel top billede

Way out there: Rumkapløbet stikker helt af på Apple TV+

Der kommer en femte sæson af For All Mankind, og nu bevæger den ellers nogenlunde realistiske serie sig for alvor ind i science-fiction universet – og du bør nok kun læse videre, hvis du har fulgt med hidtil.

Den vestlige verden – og den amerikanske rumfartsadministration NASA i særdeleshed – havde en lidt træls dag, da Sovjet havde held med at sætte det første menneske ned på månen i sommeren 1969.

For at gnide salt i såret benyttede kosmonauten lejligheden til at hylde det overlegne marxistisk-leninistiske samfundssystem, mens milliarder af tv-seere verden over kiggede med. Men så måtte amerikanerne jo op på hesten igen, og derfor gik rumkapløbet ikke i stå.

Tværtimod fortsatte kappestriden i årtierne frem, hvor supermagterne gjorde deres bedste for at overgå hinanden med månebaser, Marslandinger, indfangning af rasende kostbare asteroider og så videre.

Sådan er det i hvert fald gået i de fire sæsoner af den spændende og flotte For All Mankind på Apple TV+, og for kort tid siden blev det annonceret, at der også kommer en femte sæson.

Ved fjerde sæsons afslutning var vi nået til 2012. Her går den flyvske rigmand og Musk-klon Dev Ayesa en tur nær et meteorkrater ved den landsbystore internationale Marsbase, som har lagt rum til mytterier og internationale intriger.

I snit springer For All Mankind et årti frem pr. sæson, så med sæson fem kan vi forvente at være nået op til nutiden.

Hvis seriens udgave af rumkapløbet fortsætter med samme hast som hidtil – hvor man både har fusionsenergi og er begyndt at drive regulær minedrift i rummet – kan vi med rimelighed forvente at komme endnu længere ud i solsystemet eller måske endda det ydre rum.

Seriens største udfordring er måske i virkeligheden, hvordan manuskriptforfatterne har tænkt sig at lade nogle af de indtil videre gennemgående hovedpersoner gå på velfortjent pension.

For eksempel må den stadig mere skrøbelige og potglade astronaut Ed Baldwin (Joel Kinnaman) – der i serien skulle være landet som den første på månen tilbage i 1969 – efterhånden være over 70 år gammel.

Men alligevel render han i fjerde sæson stadig rundt og laver ballade på Mars.

Nå, men det finder serieskaberne jo nok en løsning på.

Og vi er helt sikkert mange, som vil sidde klar med popcorn og cola, når der blændes op for sæson fem af den roste og prisvindende serie. Hvilket sandsynligvis sker midt i 2025.