Artikel top billede

(Foto: Unsplash)

Ekspert-gruppe: Sådan skal vi indrette prøver og eksaminer i danske skoler efter ChatGPT

Prøver skal kunne ændres hurtigt og med kort varsel. Og der bør udvikles helt nye prøveformer. Se alle anbefalingerne til regeringen fra ‘ekspertgruppen for ChatGPT.’

ChatGPT og AI er kommet for at blive, og det bør man tage højde for i de danske skoler, som bør indrette sig efter de nye vilkår.

Sådan lyder det fra den af regeringen nedsatte ekspertgruppe for ChatGPT, der er klar med sine konkrete anbefalinger til hvordan skole-systemet bør indrettes.

Ekspertgruppen har haft i opdrag at komme med anbefalinger til, hvordan folkeskoler og ungdoms- og voksenuddannelser kan håndtere ChatGPT i eksamen- og prøvesituationer - ikke mindst for at forhindre snyd.

Gruppen peger på, at den har været ‘meget optaget af, at fokus flyttes fra snyd til læring, så det tillidsfulde lærer-elev-forhold prioriteres,” som det hedder.

“Det er afgørende vigtigt, at eleverne lærer at bruge og forholde sig til kunstig intelligens på en reflekteret, kritisk og konstruktiv måde. Derfor skal de hjælpes af dygtige faglærere, og teknologien skal inddrages i undervisningen og ved eksamen side om side med eksamener uden hjælpemidler,” lyder det fra ekspertgruppen.

Anbefalingerne er:

1) Prøver både med og uden digitale hjælpemidler

Der skal indføres prøver både med og uden digitale hjælpemidler.

Der skal være færre prøver, hvor det er muligt at snyde eller blive anklaget for snyd. Dette skal sikre fokus på læring.

Eksaminer og prøver skal samlet set “understøtte både udvikling af elevers viden og færdigheder samt udvikling af kompetencer til at anvende og tage stilling til digitale værktøjer selvstændigt.”

2) Prøver skal udvikles løbende

Prøveformer skal kunne ændres løbende og langt hurtigere end i dag. Dette skal sikre, at de hele tiden “tilpasses omverdenen og ny teknologi.”

Det, der kaldes for ‘relevante aktører’ bør løbende inddrages i udviklingen af nye prøveformer, som kan anvendes i de forskellige fag.

3) AI og digital teknologi skal anvendes som ‘strategisk indsatsområde.’

De enkelte skoler og institutioner bør “sætte fokus på digitalisering, herunder kunstig intelligens som et redskab til læring. “

Dette kræver, at de prioriterer “kommunikationen og vejledningsindsatsen om digitale hjælpemidler ved prøverne.

4) Digitale hjælpemidler skal indtænkes i undervisningen

Lærere og skoleledelser bør hele tiden tage digitale hjælpemidler - herunder AI - med i udviklingein af den daglige undervisning på tværs af fagene.

Dette skal sikre sammenhæng mellem den daglige undervisning og prøver og eksaminer.

Du kan læse alle anbefalingerne med begrundelser og det hele hos Undervisningsministeriet her: Ekspertgruppen om ChatGPT og andre digitale hjælpemidler.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering