EU-patentsejr til store selskaber

De store globale teknologiselskaber som Nokia, Siemens og Philips fik en stor sejr, da en komite i Europa-Parlament mandag aften afviste de fleste forslag, som skulle stramme op på det omstridte direktiv om softwarepatenter.

En lang række forslag, der skulle gøre det sværere at få patenter på software, fik tommelfingeren ned, da et udvalg i Europa-Parlamentet mandag aften stemte om emnet. Det skriver Financial Times.

Afstemningen mangler fortsat at blive godkendt af Europa-Parlamentet, men her plejer man at følge indstillingerne fra udvalget.

Udfaldet af mandagens møde i udvalget for retlige anliggender er en stor sejr for store teknologiselskaber som Nokia, Siemens og Philips, der gennem industrigruppen Eicta har kæmpet for meget brede patenter.

Nederlag for open source-folket

Omvendt var det et nederlag for de mange mindre selskaber og open source-forkæmpere, som gerne vil sikre snævre rammer for, hvad det er muligt at patentere.

Spillet om patentdirektivet har stået på i flere år, indtil EU's erhvervs- og økonomiministre i marts blev enige om en formulering, der ignorerede tidligere ændringer fra Europa-Parlamentet.

Siden da har Michel Rocard som talsmand for Europa-Parlamentet udformet et kompromisforslag, men det blev mandag fejet af bordet.

Ifølge græsrodsorganisationen Foundation of a Free Information Infrastructure (FFII) blev i stedet enkelte, men ubetydelige, ændringsforslag vedtaget på mandagens møde.

Hartmut Pilch, der står i spidsen for FFII, skriver i en kommentar, at det for ham var en skammens dag. Det står i skarp kontrast til industrigruppen Eicta, hvis formand ifølge Financial Times kalder det for et "et ret godt resultat".

Også i Danmark har direktivforslaget skabt stor politisk debat, og økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen har været til adskillige samråd i Folketingets Europaudvalg for at forklare Danmarks rolle.

Senest forsøgte Folketingets partier at nå et bredt forlig om Danmarks holdning til direktivforslaget, men det faldt på gulvet i sidste uge.

Direktivforslaget skal om nogle uger til afstemning i Europa-Parlamentet, hvorefter det skal endeligt godkendes af EU's medlemslande.

Relevante link

Referat af mandagens møde fra FFII




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere