En lang række forslag, der skulle gøre det sværere at få patenter på software, fik tommelfingeren ned, da et udvalg i Europa-Parlamentet mandag aften stemte om emnet. Det skriver Financial Times.
Afstemningen mangler fortsat at blive godkendt af Europa-Parlamentet, men her plejer man at følge indstillingerne fra udvalget.
Udfaldet af mandagens møde i udvalget for retlige anliggender er en stor sejr for store teknologiselskaber som Nokia, Siemens og Philips, der gennem industrigruppen Eicta har kæmpet for meget brede patenter.
Nederlag for open source-folket
Omvendt var det et nederlag for de mange mindre selskaber og open source-forkæmpere, som gerne vil sikre snævre rammer for, hvad det er muligt at patentere.
Spillet om patentdirektivet har stået på i flere år, indtil EU's erhvervs- og økonomiministre i marts blev enige om en formulering, der ignorerede tidligere ændringer fra Europa-Parlamentet.
Siden da har Michel Rocard som talsmand for Europa-Parlamentet udformet et kompromisforslag, men det blev mandag fejet af bordet.
Ifølge græsrodsorganisationen Foundation of a Free Information Infrastructure (FFII) blev i stedet enkelte, men ubetydelige, ændringsforslag vedtaget på mandagens møde.
Hartmut Pilch, der står i spidsen for FFII, skriver i en kommentar, at det for ham var en skammens dag. Det står i skarp kontrast til industrigruppen Eicta, hvis formand ifølge Financial Times kalder det for et "et ret godt resultat".
Også i Danmark har direktivforslaget skabt stor politisk debat, og økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen har været til adskillige samråd i Folketingets Europaudvalg for at forklare Danmarks rolle.
Senest forsøgte Folketingets partier at nå et bredt forlig om Danmarks holdning til direktivforslaget, men det faldt på gulvet i sidste uge.
Direktivforslaget skal om nogle uger til afstemning i Europa-Parlamentet, hvorefter det skal endeligt godkendes af EU's medlemslande.
Relevante link