Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Nørgaard: Bedst som man troede, at det ikke kunne blive værre end Ejendomsvurderingen dukkede AI op

Klumme: ChatGPT opfører sig som en høflig og tålmodig, amerikansk DJØF'er, og den vil SÅ gerne please os. Der er stadig brug for os.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

God fredag eftermiddag.

Denne uges klumme er blandt andet skrevet onsdag siddende på bagsædet af en Chevrolet under en lille udflugt fra Dripping Springs til Grapevine.

Vi tre danskere - M2, Gram og jeg - skulle spise mexikansk frokost med vores gamle ven Cary Millsap i Grapevine, Texas. Det var første gang jeg smagte “fried, stuffed avocado with brisket”. Måske også sidste.

Køreturen tog fire timer hver vej. Alt er bare større i Texas.

Vi sad forresten på række 42 i flyet på vej herover lørdag, så vi vidste, at turen ville blive god. Og det blev den.

Vi fik set solformørkelsen fra James’ hottub mandag ved 14-tiden. Nogle af billederne af os i poolen leder tanken hen på dynamitfiskeri.

M2 og Gram fik besøgt NASA Space Center og en stor spilarkade med blandt andet gode, gamle Pinball-maskiner.

Jeg tilbragte nogle timer i selskab med en motherfucker af en elektrisk buskrydder på en motherfucker invasiv, høj, slidstærk græsart (ALT er større i Texas). Bagefter gik jeg bare i bad med alt tøjet og sandalerne på.

Og så skete der noget fantastisk og uventet. Trumpie fik med sloganet KILL FISA forhindret en fornyelse af en kæmpe forhindring for dataudveksling mellem USA og EU.

En lortelov

FISA er en lortelov, der tillader efterretningstjenesterne i USA at kigge på alt, og endda spionere mod deres egne borgere, uden at have en dommerkendelse.

Borgerrettighedsforkæmpere i USA er meget stærkt kritiske overfor denne lovgivning. Det samme er EU. Det er kun mongo-bongolande i EU, der har noget, der bare ligner FISA.

Trump hævder, at loven blev brugt imod ham, og det bruger han som argument for, at den skal fjernes.

Uanset om dette er rigtigt eller forkert, så ville det være et ægte fremskridt for menneskeheden og cloud services at FISA dør. Verden er fantastisk og forunderlig.

Brisket, brisket everywhere

Og ja, vi spiste næsten hele den otte kg brisket, som James havde haft i sit Green Egg i 14 timer ved 107 grader.

Nu til det vigtigste:

Hvad jeg har drukket:

For mange millioner lysår siden kunne man altid få Mr & Mrs T. Bloody Mary Mix på SAS-flyene. Man ændrer smag (på grund af rystelser og larm) i luften, hvorfor en tredjedel af den flyvende menneskehed pludselig behøver Bloody Mary’s i luften, men aldrig på jorden.

Nogle flyselskabers vin-sommeliers testsmager nu om dage vine i luften af samme grund.

Tilbage til oldtiden: Dengang opdagede jeg til min glæde, at den, og mange andre, hemmelige opskrifter kunne findes på TopSecretRecipies.com, og her er den:

https://topsecretrecipes.com/mr-and-mrs-t-rich-and-spicy-bloody-mary-mix-copycat-recipe.html

Jeg oversatte den til danske mål, og I får det gratis: Bare kom disse ting i en blender og blend: 1,4 liter tomatjuice, 6 dl limejuice, 4,5 dl jalapenojuice, 4,5 dl eddike, 3 dl sukker, 1 dl peberrod samt lidt salt, peber, løgpulver og hvidløg.

Vupti, så har man 3.3 liter mix klar til at blande med Tito’s, som jeg synes er en fremragende vodka.

Jeg benyttede lejligheden til at købe et par gode Bloody Mary Mix-flasker, og de smagte godt, med og uden vodka.

Beer Totality

Min finske ven Tuomas sørgede for, at vi gik efter “Totality Beers”, dvs øl lavet i anledning af solformørkelsen.

Jeg havde blandt andet fornøjelsen af at drikke en dåse Path of Totality fra 903 Brewers. “Stout aged on hazelnuts, coconuts, and vanilla”, og den holdt 15%, hvilket altid er en god begyndelse.

Den var mere speciel end god, som man sagde i gamle dage. Vanilje går igen i en del øl derovre for tiden. Måske er det det nye lakrids. Eller havtorn.

Ellers drak vi øl fra lokale mikrobryggerier (og dem er der mange af omkring Austin) og selvfølgelig nogle legendariske Sierra Nevada Pale Ales.

Jeg købte også en Wunderkind-øl fra det lokale Jester-bryggeri, men Tuomas stak af med den, da han drog videre til San Antonio, Galveston og San Francisco. Så I må nøjes med et link:


https://jesterkingbrewery.com/main-blog/2022-das-wunderkind

En enkelt Margarita på 30 Oz, som kun mexicanske restauranter herovre kan lave dem, må vi heller ikke glemme.

Høje lønninger

Det var en fantastisk tur. Vi så for eksempel et nyt koncept, nemlig gigantiske tankstationer med et hypermarket kaldet Buc-ee, som føltes rart og fint at gå rundt i.

Et skilt udenfor angav den laveste timepris til 18-20 dollars i timen for jobs, hvor man ikke behøvede nogle kvalifikationer, såsom rengøring.

En fastansat manager får 150.000 dollars om året plus sundhedssikring og tre ugers ferie. Texas’ guvernør får det samme, fandt Gram ud af.

Og skatten er til at overse. Ingen indkomstskat i Texas. 6.25 procent moms. Skoler mm finansieres af ejendomsskatter. Så de er højere end mange andre staters. Og de bruger ikke Ejendomsvurderingen.

Dertil kommer den føderale indkomstskat, som er progressiv med mange trin fra 10 procent til 37 procent for dem, der tjener over en halv million dollars. De fleste danskeres indkomst ville blive beskattet med 22 procent.

Vi skal i gang

Det bliver hårdt for jer. Vi skal igennem meget: Lidt it-nyheder, Skat & deres hemmelige AI, en masse gode it-nyheder, lidt om Civilforsvaret (aka Beredskabet, nu uden “beredt”), et opråb om endnu flere akademikere og andet godt.

It-chok! Teams på egne ben

Jeg er stor fan af EU og deres konkurrencemyndighed. Men nogle gange går det for langsomt og de små og smidige dør Læs og græd:

Microsoft unbundles Teams

Back in July 2020, Slack complained to the EU that Microsoft was bundling Teams with Office, which should have been a pretty straight-forward competition question. It took the EU until July 2023 to open an investigation, and Microsoft agreed to unbundle in the EU in October: now Microsoft will do the same globally. I doubt many big companies will switch at this point: everyone has made the choice and these are sticky, commodity tools. But either way, this is too long to take action in a market that moves this fast. LINK

Slack er MEGET bedre end Teams, men det er jo sjældent den bedste, der vinder i vores branche.

Alt om AI

Her kommer en masse gode nyheder….

1: Skat & AI - hvad kan gå galt?
Kan SKAT få AI til at virke?

Bør vi være bange for Skats 23 nye og selvfølgelig hemmelige systemer (det manglede bare - vi har jo betalt for dem via skatten, så logikken er da indlysende)?

Well, nej og ja.

For det første kan jeg sagtens forstå, at man gerne vil bruge AI til at få gjort langt flere rutineting og rutinechecks på en nem og hurtig måde.

Men på den anden side er det aldrig rigtigt lykkedes at omforme verdens mest kludrede og lap-på-lap-på-lap (samisk gruppesex-joken kan I vel godt huske?) til et nyt, smart system.

Læg dertil et dårligt datafundament og vi står igen overfor cand.polit’ens favoritscenarie: Tegn en ret linie mellem et usikkert udgangspunkt og et ukendt slutpunkt.

2: Skat + AI + hybrid = Benzin
Min læser XYZ har formodentlig allerede smagt kærlighedens AI fra Skat, idet han modtog et automatiseret forslag fra Skat, som foreslog, at han accepterede deres venligt mente forslag om at gå fra at betale 300 kroner om året til 4.400 kroner

Det viste sig, at de anså hans hybridmodel for at kunne ligestilles med en benzin-/dieselhørmer.

Det kostede ham 1.000 kroner at få en detaljeret og underskrevet spec fra importøren. Men der skal mere til at overbevise Skat.

Nå, men han har nu købt en benzin-/dieselhørmer. Han har ikke mulighed for ladestander i hans lejeboligområde, så det er enten hybrid eller hørmer.

Og han orker ikke at kæmpe mod Herremanden.

Så bedst som man troede, at det ikke kunne blive værre end Ejendomsvurderingen, så dukkede AI op som et teknisk mirakel-fix hos Skat. Det bliver skidesjovt at følge.

3: UDIO.COM - råb om en sang
Denne nye service kan lave en perfekt sang med passende tekst ud af en sætning du siger til den.

Så hvis du kommer hjem en dag, og er irriteret over din boss, så råber du bare ud i stuen, at den skal lade Frank Sinatra synge om en elendig boss, der burde tage ferie resten af sit liv. Så ordner den Big Band, Frank Sinatra og hele teksten.

Skulle den undervejs være lidt for slap i sin fordømmelse af din boss, så bed den om at være mere grov. Så fortsætter i et mere passende mode.

Der kommer en del af den slags services nu, og det er tydeligt, at underholdning vil komme til at spille (!) en kæmpe rolle i hele AI-udviklingen.

Sådan har det altid været. Vi vil gerne underholdes, og vi vil gerne lege. AI gør os ikke mere voksne, heldigvis.

4: GPT4 Turbo med vision
Min elskede GPT4 er nu på vej i en turboversion, hvor de mere avancerede brugere kan anvende den til ting, der kræver vision, det vil sige ting, hvor for eksempel en robot skal kunne se ting og sager og agere på det. Det må give nogle kæmpe muligheder i robot-industrien. Vi får se.

5: Business-skoler & AI
Business schools må favne AI hurtigt. Man behøver ikke bruge tid på de traditionelle opgaver.

De business-skoler, der er længst fremme, har indset, at deres studerende kommer til at bruge AI virkelig meget i deres arbejdsliv.

Og eftersom de nu kan lave alle deres opgaver ved hjælp afAI, så kan man jo lige så godt bruge den tid, der går med at lave og rette opgaver, til noget fornuftigt.

Det er der en professor i USA, der har udtrykt klart og tydeligt i følgende sætning:

“How do we embrace it? That is the right way to approach this—we can’t stop this,” he said. “It has eaten our world. It will eat everyone else’s world.”

6: Forskellen på tordenvejr i Danmark og Texas
En sjov detalje med min elskedeGPT4: Vi oplevede et texansk tordenvejr, mens vi var derovre, og det er væsensforskelligt fra tordenvejr i Danmark. Og som M2 bemærkede, så er de også meget mere stille, selvom de lyser meget kraftigere op.

Jeg spurgte GPT4, hvordan det kunne være, og den forklarede en masse fornuftige ting omkring luftmasser, der bevæger sig på andre måder, og henholdsvis bliver varme over den mexicanske golf og afkølet i midtvesten, og når de to fænomener møder hinanden over James’ hus, så sker der ting og sager, men det sker højt oppe.

Nå, så spurgte jeg den, hvorfor torden laver mindre larm, men den troede, at jeg mente, at tordenvejr lavede mindre larm i Danmark.

Så den begyndte at komme med alle mulige fremragende forklaringer på, at tordenvejr larmede mindre i Danmark end i Texas. Det var alt sammen nonsens, men det så fint ud.

Og sådan bliver vi hele tiden mindet om, at vi stadig er behøvede.

Den opfører sig, som jeg før har sagt, som en høflig, tålmodig, amerikansk DJØF'er, og den vil SÅ gerne please os.

Jeg fandt ikke ud af, hvorfor tordenvejrslarm ikke er større i Texas. Skriv gerne til mig på mogensxy@gmail.com, hvis I ved det.

7: Wu’s metode plus AlphaGeometry
Det her er et godt eksempel på ægte fremskridt.

Først skal I lige kaste et blik på den her meddelelse fra Googles DeepMind:


https://deepmind.google/discover/blog/alphageometry-an-olympiad-level-ai-system-for-geometry/

DeepMind går systematisk efter områder indenfor videnskaben, hvor AI kan gøre en voldsom forskel. Eksempelvis deres proteinfoldning, og deres søgning efter superledende materialer. Kæmpe succeser. De har også lavet fremragende ting indenfor matematik og geometri.

De var nået langt. En gennemsnitlig deltager i den internationale matematikolympiade (IMO) løser 25,9 ud af 30 problemer.

Deres model løste 25. Men nogle kvikke hoveder fandt på at bruge nogle gamle metoder til at løse ligninger fra en fyr, der hed Wu, og så nåede de op på 27. Det er da meget sjovt.

Det havde man først regnet (!!) med at kunne opnå i 2026.

8: Lovgivning på forhånd… AI Act & DigSt
Jeg er meget kritisk overfor lovgivning, der skal tage højde for fuldstændigt ukendte ting, der sker i fremtiden.

Det bliver enten lovgivning, der er så præcis, at den på få dage er uden værdi, eller det bliver lovgivning, der er så vag og upræcis, at den kan bruges til hvad som helst, og dermed stort set ingenting.

Vi er nødt til at finde ud af, hvordan vi kan lave hurtig, skiftende og fleksibel lovgivning, for lige om lidt har vi for eksempel quantum computing, som DJØF’erne forstår endnu mindre af, og derfor hurtigt bliver opskræmt af.

Så gør de det, der ligger i deres gener: De laver nye regler og flere spørgeskemaer.

Og det bliver Digitaliseringsstyrelsen, der skal håndtere EU’s AI Act. Wow.

Hvis vi ikke får ændret på vores tankegang omkring lovgivning inden for kommende og hurtigtvoksende teknologier, så får vi ikke ret meget ud af det.

Så ender vi med at spænde ben for ægte fremskridt, mens resten af verden drøner afsted.

Og nej, vi har ikke en samfundsstruktur, hvor vi hurtigt kan komme op på siden af nationer, der er startet, da de kunne, med at bruge nye teknologier.

Vi har hverken de nødvendige holdninger, eller de nødvendige færdigheder til at gøre det. Vi uddanner akademikere, i stedet for ingeniører, dataloger og håndværkere.

Hvis man tror, at akademikere kan få en nation til at komme op på omgangshøjde med andre nationer, så har man en sjov måde at tænke på, eller, bare teoretisk tænkt, så er man selv akademiker med speciale indenfor feks urbane stammer og deres interaktion i byrummet.

Forsvaret - uden svar

Ingen uge uden svar… Forsvar!

Ham fra Civilforsvaret, aka Beredskabet, der har prøvet i lang tid at råbe folk op, var gæst i en podcast forleden og sagde det som det var: Vi har intet:

JarlRåber

God og modig mand. Nyd den del af samtalen, hvor han gør opmærksom på, at selv ved vigtige, nationale storøvelser er der ingen myndigheder, som har pligt til at deltage. Det er da morsomt.

Flere civile i Forsvaret - hvad ellers?

Forleden skrev Noa Redington, der var spindoktor for Helle, mens de og andre regeringer ødelagde Forsvaret, følgende usædvanlige ord på Twitter:

“Der er brug for iskolde regnearkstyper, der skærer igennem majorernes evige brok. Som sætter spørgsmålstegn ved visdommen i, at alle tre værn har deres eget tamburkorps. Som har respekt for hver eneste skattekrone, Folketinget og ministeren.”

Når I er færdige med at smile kattevenligt af den morsomme situation det er, at en tidligere spindoktor taler om respekt for skattekroner, så kommer her Søren Pinds skønne svar til ham:

“Tja. Det er så det, vi har haft de sidste 30 år. Et finansministerium med ubegrænset magt der bla underbyggede, at man da sagtens kunne skære forsvaret ned til skohælen efter sokkeholderne var passeret. Held og lykke med den synsning @noa_redington”

Glem ikke, at justitsministeren i Noa Redingtons storhedstid var den kendte Nick Hækkerup. Ham, der nu lobbyer benhårdt for, at unge skal drikke meget mere. Wammen var forsvarsminister. Nu er han finansminister og nægter at sende penge til Forsvaret.

Hele den dér ide fra den bestilte og dikterede rapport fra McKina/Kinsey fra 2012, med dens idéer om at skære i militære lønninger, og få mange flere civile ind i stedet for militære, kan udmærket have været Noas idé. Og Wammens. Tak, Noa. Tak, Wammen.

Antallet af ansatte i Forsvaret er steget fra 21.000 til 23.000, men ikke én eneste af de ekstra 2.000 er militær. Samme udvikling som i sundhedsvæsenet. Al vækst kommer fra akademia.

Flere akademikere - hvad ellers?

I det hele taget er det jo bare med at få flere akademikere ind alle steder. Hvor skulle væksten i beskæftigelsen ellers komme fra, når de unge ikke gider rigtige jobs?

Når alle skal være akademikere, og de unge hele tiden får at vide, at lønnen er forfærdelig OG arbejdsforholdene elendige som hhv. sygeplejerske, politimand og soldat - så bliver de akademikere. Intet andet giver mening.

Godt hjulpet af taxametersystemet, der gør, at alle får deres grad, i øvrigt. Og demografien taler imens sit tydelige sprog - få fødsler, mange gamle.

Og vi vil jo ikke importere folk.

Forleden var nogle “forskere” pludseligt “bekymrede” for, at Indien ville få en katastrofal mangel på sygeplejersker, hvis vi tillod nogle få hundrede (fra en befolkning på 1,4 milliarder) at komme til Danmark.

Og så ville alle indere dø. Det var nok hverken logik, matematik eller statistik, som de tre bekymrede stakler forskede i.

Der ville komme endnu mere fantastiske reaktioner fra bekymrede forskere, hvis vi løste Forsvarets problemer vha en Fremmedlegion som Frankrigs eller Spaniens. Så hellere undvære!

Samtidig behøver de 88 procent af os, der sidder bag to skærme, kun at arbejde et par dage om ugen. Men vi skal pinedød bruge fem dage på det.

Excellent situation.

Lad os holde os for ørerne, mens vi med lukkede øjne siger “lalalalala”, og håbe på, at der dukker noget magisk op, der løser alle problemer.

Chok! Forsvaret skal kunne kæmpe!

Det er ved at gå op for alle, at mens MF’erne troede, at de havde bevilget Forsvaret en masse penge, og befolkningen troede på MF’erne, så holder Finansministeriet (Wammen) bare stadigvæk iskoldt på pengene, så Forsvaret nu skal lave en sparerunde.

Én eller andet behjertet menneske har i øvrigt fundet en tale, afholdt af en rigtig officer for mange år siden, der gennemgår Forsvarets Principper for Ledelse. Det allerførste af dem lyder således:

GRUNDPRINCIPPER

Princip 1:

»Forsvarets enheder skal kunne kæmpe. Forsvarets opgave løses kun ved, at dets enheder kan kæmpe.”

Allerede i første sætning går det jo helt galt for Nick, Wammen, Noa, Løkke, Fogh, Findsen og de sidste tre-fire forsvarschefer.

I kan læse hele talen her: Den Glemte Ledelse

Det var det! Vi er ved at have tømt vore Stash IPA’s i Austin airport, og skal til at vakle ned til gaten. Giv den gas i weekenden og prøv at gøre noget, som jeg aldrig ville gøre.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering