Nok er nok. Chatforummet Arto vil ikke længere være et fristed for møgunger, der bruger chatten til at organisere tæskehold mod andre børn.
Det er resultatet af gårsdagens møde mellem Arto, SSP-samarbejdet og børneorganisationerne Ungdomsringen, Red Barnet og politiet.
- Arto skal øge indsatsen overfor den negative adfærd med ordfiltre, konsekvent indgriben ved misbrug og mere målrettet belønning af positiv adfærd. Der skal være et stærkt gruppepres mod de negative brugere, forklarer Kuno Sørensen, programkoordinator i Red Barnet.
Han kalder mødet konstruktivt og mener at de forskellige tiltag vil have en positiv effekt.
Acceptable trusler
Mødet kom i stand, efter at Computerworld kunne afsløre, at nynazister og regulære børnetæskehold, brugte chatten til at kommunikere og organisere sig.
Arto har udtrykt en noget opgivende holdning om overhovedet at kunne dæmme op for udfoldelserne på chatten. Det har givet anledning til massiv kritik fra flere organisationer for børn og unge.
Sammen med Arto vil de skabe tiltag, der skal gøre det hyggeligere og mere sikkert for de langt over 350.000 børn og unge, der færdes på Artos chat.
De frivillige chatbestyrere hos Arto skal på kursus fire gange årligt hos Ungdomsringen, en landsdækkende organisation for fritids- og ungdomsklubber, og SSP, det kriminalpræventive samarbejde mellem skoler, socialforvaltning og politi.
De skal blandt andet lære mere om etik og mobning, og om hvordan gruppepres kan give en mere høvisk tone og bedre omgangsform på chatten.
- Chatten afspejler samfundet, og det er urealistisk at sige, at Arto skal være det eneste sted uden trusler. Men det skal ned på et acceptabelt niveau. Den gode kultur hjælper, mener Kuno Sørensen, programkoordinator hos Red Barnet og tilstede ved mødet i går.
Arto skal opdrage
Nye ordfiltre skal gøre det umuligt at svine hinanden alt for meget til på chatten. Det vil være muligt at taste 'Fuck dig, dit lille møgøre', men modtageren får en modificeret version.
At børnene bliver kreative og skriver 'fåk' eller 'f5ck' i stedet, er for så vidt fint nok.
- Alene det, at det ikke kommer frem på skærmen har en positiv virkning. Et ordfilter er ikke en statisk løsning, men det er vigtigt Arto tager ansvar for at bremse krænkende ord, mener Kuno Sørensen.
Samtidig vil Arto slå et slag for den gode opførsel gennem bannere og synliggørelse af normer og regler, så ingen er i tvivl om, hvad der er i orden.
- Det særlige ved Arto er den eksplosive vækst. Der har manglet kulturbærere, og de frivillige har ikke kunnet følge med, fordi der ikke har været ressourcer til at påvirke udviklingen, forklarer Kuno Sørensen.
Voldelige unge
SSP- og klubmedarbejder Christian Roikjer har markeret sig som en af de argeste kritikere, og blandt andet kaldt Arto for 'en kæmpe pengemaskine, som udnytter børn. På Arto er der sex, vold og trusler'. Han er dog blevet en gladere mand.
- Vi har jo ikke været ude på at lukke Arto, men det er Danmarks største ubemandede legeplads; det rene anarki. Derfor skal vi være der som samarbejdspartnere og måske skabe et mere formaliseret samarbejde. Nu har vi en dialog, så vi ikke kommunikerer gennem pressen, siger Christian Roikjer.
Han ser til dagligt, hvordan tonen blandt børn og unge bliver hårdere og hårdere, mens sproget ryger fra skærmen og ud på gaden.
- Sproget og volden eskalerer. Der skal gøres noget, men hverken forældre eller de professionelle ved nok om, hvad der sker, når de unge chatter. Mange af de her børn er velfungerende, men grænsesøgende, når de sætter sig ved tastaturet, vurderer Christian Roikjer.
Han tror på, at tiltagene kan dæmme op for udviklingen.
- Efterhånden som de lærer det, ændrer de adfærd. Men det er svært at sige, om det er nok, siger Christian Roikjer.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Morten Borg, stifter og direktør i Arto. Men firmaet er påvirket af kritikken.
Både af den megen medieomtale og af, at flere skoler og fritidsklubber har lukket for adgangen til sitet.
Den nye proces bliver evalueret og eventuelt justeret om et halvt år.