Ny storkommune vælger open source

Den nye Randers storkommune sparer millioner ved at vælge et åbent system til elektronisk sags- og dokumenthåndtering. Randers betaler blot 1,8 millioner kroner for anskaffelse og implementering, mens et tilbud fra Software Innovation lød på 6,7 millioner kroner. Flere andre storkommuner er på vej i samme retning.

Et system til elektronisk sags- og dokumenthåndtering, udviklet i Ringkjøbing Amt, breder sig til kommunerne.

Systemet ejes af klubben af brugere. Det stilles som 'clubware' gratis til rådighed for andre, og der er truffet beslutning om at registrere det som et open source-system.

Den nye Randers storkommune, landets sjettestørste efter kommunalreformen, har netop vendt tommelfingrene op for det åbne system SBSYS.

Millioner billigere

Et væsentligt argument er, at prisen for at anskaffe og implementere det anslås til bare 1,8 millioner kroner. Det skal holdes op mod et tilbud fra FESD-leverandøren Software Innovation på 6,7 millioner kroner - eksklusive uddannelse af brugerne.

FESD er de fællesoffentlige rammeaftaler på området, som blev indgået med tre leverandører, for at kommunerne kunne slipppe for at gå i udbud. Og som nu tilsyneladende udmanøvreres af en ikke-proprietær løsning.

- Ja, der er en væsentlig besparelse, bekræfter Frode Frederiksen, juridisk chef i Randers Kommune og medlem af den nye storkommunes ESDH-arbejdsgruppe.

Han er overbevist om, at den administrative styregruppe vil blåstemple indstillingen fra gruppen - også selv om systemet er under udvikling og stadig kræver tilpasninger til den kommunale verden.

- Det er et system, der er udviklet til en amtslig forvaltning, så vi har opstillet en række kriterier, der skal opfyldes - frem for alt skal der være integration til eksterne sagsparter som cpr-registret. Men vi tror på det, og vi går videre med det, understreger Frode Frederiksen.

Forbedret funktionalitet

I vurderingen af systemet hedder det, at der både er tale om forbedret og manglende funktionaliet i forhold til de nuværende ESDH-systemer.

En del af baggrunden er, at Randers var fanget i en ESDH-klemme efter i 2003 at have investeret i WM-datas Opus-system.

Men WM-data vandt ikke en af de fællesoffentlige FESD-rammeaftaler og solgte derfor sine ESDH-aktiviteter til Software Innovation. Og - som Frode Frederiksen udtrykker det - 'når leverandøren ikke selv tror på, at systemet har en fremtid, kunne vi ikke brede det ud i en ny storkommune'. Software Innovations efterfølgende tilbud blev ikke anset for tilstrækkeligt attraktivt.

I Ny Randers indgår i alt seks kommuner - ud over Randers er det Havndal, Langå, Nørhald, Purhus og Sønderhald vest.

Flere af de nye storkommuner ser på SBSYS. Deribland naboen Norddjurs Kommune, som består af Grenå, Nr. Djurs, Rougsø og den østlige del af Sønderhald.

- Vi har overvejelser af forskellig art - herunder SBYS, som vi skal se i praksis efter sommerferien. Vi overvejer derudover både en FESD-løsning, og om vi overhovedet skal have et system - hvilket Grenå Kommune eksempelvis ikke har haft hidtil. Det indgår i vurderingen af sammenlægningsomkostningerne. Vi kan jo ikke det hele på en gang, siger Ove Nielsen, ordførende direktør i Rougsø Kommune og formand for it-koordinationsgruppen i Norddjurs.

Svært tilfreds

Den kommunale udgave af SBSYS kan allerede ses i fusionskommunerne Struer og Thyholm, hvor implementeringen gik i gang omkring årsskiftet, og projektleder Helle Berg er svært tilfreds.

- Vi har sparet meget på ikke at skulle købe dyre licenser, men vi valgte ikke kun systemet af økonomiske årsager. Det er et godt koncept, hvor brugerne inddrages meget, og en række ting er ved at blive lavet såsom integrationen til cpr. Dertil er teknologien særdeles stabil. Vi har slet ingen børnesygdomme haft i systemet - det er utroligt helt at slippe for fejl og nedbrud i et nyt it-system, siger hun.

Systemet er kodet i programmeringssproget Visual Basic, men netop nu er it-udviklingsfirmaet Ditmer A/S, der i sin tid udviklede systemet i samarbejde med Ringkjøbing Amts Teknik og Miljøforvaltning, i færd med at lave en ny version til en .NET-platform. Den ventes klar sidst på året, oplyser Ditmers direktør Knud Jensen.

- Systemet er løbende udviklet, og produktet er udbygget med nye versioner utallige gange. På den baggrund er .NET- versionen en kærkommen lejlighed til at få vendt tingene, så de passer til den kompleksitet, der er i dag. Blandt andet får vi en bedre plug-in-struktur, så SBSYS lettere kan integreres med fagsystemer af forskellig art, siger Knud Jensen.

Han tilføjer, at der er tale om et meget generelt system og dermed relativt få punkter på den kommunale ønskeliste.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Architect - Projects

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfaren teamleder til årsopgørelsen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere