Mornings. Så banker mandagen på, og Computerworlds fremskudte lyttepost mod syd er atter i aktiv tjeneste. Her er, hvad lyttebøjerne foreløbig har opsnappet - i klart sprog, naturligvis. Ved betjeningspanelet: Niels Veileborg
Fynsk robotfirma er gået konkurs
Det er ikke alt, som robotter rører ved, der ender som guld. Det må det fynske robotfirma Odico sande, for selskabet er ifølge Finans gået konkurs.
Målet for selskabet var at revolutionere byggebranchen blandt andet inden for støbeforme. Men selskabet, der er noteret på First North, har kæmpet en forgæves kamp for at skaffe likviditet.
Odico blev stiftet i 2012.
Dansk satellitoperatør går mod millionomsætning
Den danske satellitoperatør Sternula har indgået en aftale med nigerianske NIMASA om etablering af et nyt satellitnetværk, der skal supplere det danske AIS 2.0-satellitnetværk, som Sternula råder over.
Aftalen er et skridt på vejen mod en global digitalisering af maritime myndigheders og havnes kommunikation med skibe. Sternula forventer, at aftalen vil give selskabet en øget omsætning på et trecifret millionbeløb over de næste fire-fem år.
Det fælles satellitnetværk skal blandt andet være med til at sikre en øget digitalisering af maritime tjenester, der involverer kritiske systemer på skibet - især på skibets bro.
I første omgang er der fokus på de tjenester, som maritime myndigheder stiller til rådighed, for eksempel navigationsadvarsler, vejrudsigter og digital farvandsafmærkning. Senere vil en masse kommercielle tjenester blive udviklet specifikt til AIS 2.0, blandt andet til ruteoptimering og kontrol med autonome skibe.
AIS 2.0 giver en række fordele i forhold til satellitnetværk, der leverer internetforbindelse. Generelt ønsker man ikke åben internet-adgang på skibets bro. Ligesom i et cockpit på et fly vil risikoen ved et hacker-angreb ganske enkelt være for stor, og derfor har den maritime industri udviklet AIS 2.0 som en ekstra sikker kommunikationsløsning, der tillader dataoverførsler, men forhindrer, at en terrorist eller fjendtlig stat kan overtage kontrollen med et skib.
“Vi er i færd med at opbygge verdens største maritime satellitnetværk, og det er meget vigtigt at få de største maritime nationer med fra starten. Nigeria er Afrikas befolkningsmæssigt største land med en betydelig handelsflåde og en gigantisk ny havn ved Lagos, der vil være en primær og central terminal for al handel med det afrikanske kontinent. Det er kæmpestort for Sternula, at vi nu skal samarbejde med NIMASA om en gennemgribende digitalisering via AIS 2.0 og som en del heraf en udbygning af satellitkapaciteten”, siger Lars Moltsen, CEO og medstifter af Sternula.
Sternula er Danmarks første kommercielle satellitoperatør. Selskabet er etableret i 2019 og opsendte sin første satellit, STERNULA-1, i januar 2023. STERNULA-1 kan følges her.
Kinesiske Nio dropper det danske marked efter fiasko
Det kinesiske bilmærke Nio tilbyder som det eneste kunderne at kunne bytte batteripakker i stedet for at vente ved en ladestander.
Men trods hæderlige anmeldelser af bilerne, har Nio ikke fået fat i de danske kunder, og nu lukker selskabet den danske forretning ned til et minimum. Det skriver Motormagasinet.
På halvandet år er der kun indregistreret 60 Nio-biler i Danmark. Fremover vil selskabets aktiviteter i Danmark blive styret fra den svenske afdeling.
Facebook undersøges for narkokriminalitet i USA
Anklagemyndigheden i Virginia i USA er i færd med at undersøge, om Facebooks moderselskab har gjort sig skyldig i at facilitere salg af narkotika og profitere af det. Det skriver Reuters.
Ifølge Wall Street Journal, som har gravet historien frem, fører den slags undersøgelser ikke altid til sigtelser.
Meta siger i en kommentar, at selskabet salg af ulovlige stoffer er imod selskabets politikker, og Meta arbejder på at fjerne den slags indhold - også i samarbejde med myndighederne.
Spyware på regeringstelefoner i USA er et voksende problem
Spyware på telefoner, der tilhører folk fra den amerikanske regerings-administration, er mere udbredt end først antaget, og nu har den amerikanske regering sat gang i et internationalt samarbejde for at bekæmpe uvæsenet.
For et års tid siden blev spyware konstateret på et halvt hundrede af den slags telefoner, men siden er flere kommet til, skriver CNN.
Polen og Irland er blandt de lande, som nu indgår i samarbejdet. Polens nuværende regeringsleder har beskyldt den tidligere ledelse i landet for at bruge spyware til at overvåge modstandere. USA har desuden for nylig indført sanktioner mod et irsk firma på grund af spyware
Finland, Tyskland, Japan og Sydkorea indgår også i den nye alliance mod spyware.